Skaraborgs län har länge uttalat önskemål om att få ett statligt verk lokaliserat till länet. Delbetänkandet Ett nytt högskoleverk (SOU 1994:153), överlämnat i januari 1995, innebär förslag om att en ny central högskolemyndighet inrättas. Myndigheten föreslås få namnet Högskoleverket. Ett sådant verk kan vara lämpligt att lokalisera till Skaraborgs län.
Högskolan i Skövde har idag sin främsta profilering mot olika aspekter av informationsbehandling inom ämnena ADB och datalogi. Områden effektelektronik, programvaruutveckling (software engineering), artificiella neutrala nätverk och aktiva databaser är framstående.
Uppgifterna för det nya högskoleverket kommer att vara mycket beroende av långt framskriden kunskap just på informationsområdet. IT -- informationsteknik i form av tele- och datakommunikationer utvecklas snabbt nationellt. Denna snabba IT-satsning på nationell nivå gör att Högskoleverket kan lokaliseras decentraliserat i landet. Grunden för en ökad användning av IT-tjänster är en god infrastruktur. Kommunikationsdepartementet skriver i budgetpropositionen: ''Sverige har ett kapacitetsstarkt och högkvalitativt telenät för olika IT-tjänster. Det gäller nu att användningen av detta nät ytterligare ökar till fördel för samhällsekonomin. En sådan utveckling bör aktivt stimuleras med olika medel''. Att decentralisera ett statligt verk till Skaraborg skulle innebära just en sådan stimulans. Skaraborg som län och inte minst Västsverige som region måste få den status i landet de är berättigade till. Skövdes läge utmed stambanan gör att restiderna till såväl Stockholm som Göteborg är acceptabla. Det finns i stort sett inga hinder för veckopendling för personal. Experter behöver inte räkna med någon större tidsspillan.
Skaraborg bygger inom högskoleområdet upp en internationaliserad verksamhet, såväl vid Högskolan i Skövde med bl.a. Österrikecentrum, som inom Vårdhögskolan och Lantbruksuniversitetet. Skaraborg är ett naturskönt län med en omtalad kulturhistoria. Det finns stora förutsättningar för människa, arbetsliv, miljö i samverkan. Faktorer som ekonomi, effektivitet, emission, ekologi, ergonomi och energi har stora förutsättningar att bilda en stomme i denna samverkan. Skaraborg är också ett omtalat län från folkhälsosynpunkt.
Skaraborg har också en mångårig jordbrukstradition med stor kunskap inom jordbruks- och livsmedelsområdet. I förslaget vill utredningen knyta Lantbruksuniversitetet till den nya centrala myndighetens ansvarsområde. Också detta är ett positivt argument för att välja Skaraborg. Under budgetåret aviseras också i propositionen att 30 miljoner skall satsas på att tillsammans med livsmedelsindustrin utveckla marknadsföringen.
Det föreslagna nya högskoleverket skall arbeta med uppföljning och utvärdering, prövning av examensordningen, bevakning av faktorer och tendenser i samhället av betydelse för högskolan samt analyser och utredningar på uppdrag av regeringen eller på eget initiativ. Myndigheten skall också bevaka utvecklingen av högre utbildning och forskning i andra länder, ha hand om administration av EG-program inom högskolans område samt bedöma utländska utbildningar. Här åvilar också ett informationsansvar för EG-direktiv och internationella konventioner. I samverkan med Svenska institutet skall också allmän information ges till utlandet om högskolan och dess utbildningsutbud. Högskoleverket skall också ha ansvar för högskoleprovet. Dessa uppgifter föreslås av utredningen. Vidare föreslås att den nya myndigheten skall tillhandahålla kansliresurser för Rådet för forskning om universitet och högskolor, Överklagandenämnden för högskolan och Avskiljandenämnden för högskolan.
Utredningen utgår ifrån att en proposition läggs i sådan tid att beslutet kan fattas under vårriksdagen. Undertecknad ser det därför angeläget att lyfta fram Skaraborg med Skövde som lokaliseringsort redan nu. I Ett nytt högskoleverk (SOU 1994:153) framgår nämligen följande: ''Vad beträffar tidpunkten för förändringarna sägs i våra direktiv att en ny central myndighet skall inrättas om möjligt den 1 juli 1995. Med ett riksdagsbeslut i maj eller juni är detta realistiskt endast under förutsättning att förberedelsearbetet kan bedrivas parallellt med att propositionen behandlas. Även om inte alla organisations- och personalfrågor hinner lösas före sommaren, är det också enligt vår uppfattning angeläget att arbetet inriktas på att genomföra förändringarna den 1 juli. Väntetiden för de anställda bör minimeras och därmed risken för att kvalificerad personal överger verksamheten på grund av osäkerhet om den framtida ordningen''.
Utredningen framhåller också att den nuvarande koncentrationen till Utbildningsdepartementet för högskolans del, försämrar ''förutsättningarna för en öppen och allsidig diskussion kring olika alternativ och minskar den politiska ledningens faktiska handlingsfrihet. Samtidigt ökar den risken för att olika frågor blir -- eller upplevs som -- politiserade i ett berednings- eller verkställighetsskede, när det inte bör vara fråga om bedömningar av politisk karaktär''.
Med hänvisning till det anförda hemställs
att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om lokalisering av ett eventuellt nytt högskoleverk till Skaraborg.
Stockholm den 18 januari 1995 Ulla-Britt Hagström (kds)