Skogen är Sveriges gröna guld. Skogsindustrins exportvärde uppgår till mer än exempelvis det sammanlagda värdet av bilindustrins och verkstadsindustrins export.
I Götaland är tillväxten 33 miljoner skogskubikmeter per år. De övriga skogsrika länen i södra Sverige har genom sina naturliga skogsförhållanden stora förutsättningar att på sikt bli en av Västeuropas mest betydande råvarubaser för skogliga produkter. Skogen finns, arbetskraften finns, lång tradition och stort yrkeskunnande beträffande hantering av skogen och träet finns, goda framtidsutsikter inom områdena skog, trä och bioenergi finns, men någon skoglig forskning och högre skogsutbildning finns inte i södra Sverige, trots att Götaland idag svarar för cirka 40 % av Sveriges skogsbruksvärde.
Den skogliga och skogsindustriella forskningen och utbildningen är idag nästan uteslutande förlagd till mellersta och norra Sverige. Endast några procent av forskningsresurserna går till Götaland.
Denna obalans beträffande skoglig forskning och utbildning bidrar inte till den optimala utveckling av södra Sveriges skogsbruk som närvaron av skoglig forskning och högre skoglig utbildning skulle kunna medföra. Det faktum att såväl ägarstrukturen som vedegenskaperna är helt olika i södra och norra Sverige talar också för att den sydsvenska skogsnäringen behöver viss egen utbildning, forskning och profil. I södra Sverige är merparten av skogsbruket småskaligt och privatägt med de särskilda förutsättningar för skötsel, lönsamhet m.m. detta innebär jämfört med bolagsskogsbruk. Vedens olika egenskaper betyder att det sydsvenska virket är lämpligt för andra ändamål och slutprodukter än det nordsvenska virket.
Den sydsvenska skogen skiljer sig i biologiskt avseende från skogen i norr, bl.a. när det gäller produktionsförmåga och artrikedom. Skillnaderna har betydelse inte minst för möjligheten att samordna produktions- och miljöändamål. Flera starka skäl talar således för att en lokalisering av högre skogsutbildning och skogsforskning bör ske i södra Sverige.
Skogen är en resurs idag och i framtiden. Men framtiden kräver utveckling, som i sin tur kräver utbildning och forskning. På skogsområdet kommer det att krävas ökade ekologiska kunskaper, starkare miljöinriktning och en högre grad av förädling.
Ökad miljömedvetenhet och ett växande intresse för ekologiskt hållbara produkter kommer att medföra en större efterfrågan på förädlade träprodukter. Det bör också medverka till att återinföra ett större intresse för trä i byggandet. Den mycket begränsade utbildningen specifikt om trä i dagens högskoleutbildning torde medverka till att byggandet i trä alltmer ersatts av andra material. Vårt land borde, med våra skogsresurser, vara ledande i träbyggnadsteknik och användning av trä i byggande. Den obligataoriska utbildningen av trä bör utvidgas i den högre skogliga utbildningen.
I dagens debatt om svensk skog och svensk skogs- och träindustri diskuteras mycket bristen på koppling mellan kunskap om skogsskötsel och om optimal användning av skogsråvaran. Det finns grundad anledning att anta att råvaran trä inte kommer till användning i den utsträckning som den förtjänar och att den inte får den ekonomiskt optimala användningen, allt detta på grund av otillräcklig forskning och utbildning.
Den högre skogliga utbildning och den skogsforskning som vi menar måste lokaliseras till södra Sverige, bör bedrivas i den miljö forskningen avser. Det är inte acceptabelt att forskning om sydsvensk skog enbart sker på distans. En skoglig fakultet bör knytas till någon av högskolorna i skogrika Småland.
För att garantera hög kompetens hos dem som arbetar i skogen och inom förädlingsindustrin krävs att det kan ske en rekrytering till den högre utbildningen inom regionen och att näringen i regionen kan rekrytera arbetskraft därifrån.
Möjlighet till vidareutbildning och till utbildning av icke skogsbruksaktiva skogsägare måste också erbjudas. Det är av största vikt att sådan utbildning, som blir allt angelägnare, kan tillhandahållas inom den egna regionen.
Kalmar län och Kronobergs län tillhör de skogrikare länen och har långa traditioner av träbearbetning i olika former (från slöjdalster, sågverk, husfabriker m.m. till världens mest miljövänliga massafabrik). Såväl Kalmar län som Kronobergs län har också högskolor som bl.a. utbildar ingenjörer, tekniker och ekonomer. Dessutom finns också en erkänt kvalificerad miljöutbildning. I ovan nämnda studiesociala miljö passar även skoglig utbildning och forskning in.
En massiv, samordnad utvecklingsinsats bör sättas in i hela kedjan från skogsskötsel till marknadsföring och hantering av träprodukter. Användning av träfiberbaserade varor i konkurrens med andra material är också en viktig aspekt att beakta i en allt hårdare internationell konkurrens. Det är viktigt att trä och träfiberbaserade produkter utvecklas och marknadsförs effektivt. Därför bör nuvarande brist på högre skoglig utbildning och forskning i södra Sverige snarast åtgärdas. En integrering av skogsvetenskaplig och teknisk utbildning och forskning bör där komma till stånd. För skogens, näringens, regionens och landets utveckling.
Med hänvisning till det anförda hemställs
att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om behovet av skoglig utbildning och forskning i södra Sverige.
Stockholm den 16 januari 1995 Sivert Carlsson (c) Eskil Erlandsson (c)