Sårbarheten i Fyrstadsregionens struktur med dess stora beroende av verkstadsindustrin, främst bilindustrin, och ett stort antal underleverantörer har visats mycket tydligt under de senaste årens lågkonjunktur. Även om industriföretagen nu går bättre är Fyrstad en av de regioner i landet som har högst arbetslöshet. Detta har uppmärksammats på olika sätt, bl a genom att Fyrstadsområdet placerats som mål 2-område (stöd till krisdrabbade industriregioner) i listan över kommuner som kan få EU-stöd.
Utbildningsnivån i Fyrstadsområdet och Dalsland och norra och mellersta Bohuslän ligger också bland de lägsta i landet. Utbildning och kompetensutveckling är därför en av de viktigaste strategiska åtgärderna i det arbete som nu sker för att skapa ny sysselsättning. Då är Högskolan i Trollhättan/Uddevalla (HTU) en av de absolut viktigaste resurserna för att ge regionen ny utvecklingskraft.
Sedan tillkomsten 1990 har verksamheten i högskolan utvecklats snabbt, och skolan har blivit en mycket viktig tillgång för hela regionen. Inte minst förtjänar det mycket omfattande internationella utbytet med en mängd högskolor och universitet både i Europa och USA att uppmärksammas. Skolan har också en framgångsrik utbildningsmodell med varvad utbildning, den s k COOP-utbildningen.
Men HTU är den minsta och yngsta inom gruppen mindre och medelstora högskolor. Det innebär att skolan med sin lilla ekonomi är mycket sårbar inför ekonomiska nedskärningar som regeringen nu föreslår för högskoleväsendet. Med den minskningen i medelstilldelningen riskerar högskolan att stagnera och inte klara att upprätthålla en god akademisk miljö. Det innebär dels en försvagning av grundutbildningen, dels att fort- och vidareutbildningarna får stryka på foten. Detta är mycket olyckligt eftersom behoven här är särskilt stora både med hänsyn till den låga utbildningsnivån och till behovet av strukturförändringar i området. Möjligheten till en sådan fördjupning som skulle ge rätt att utfärda magisterexamen och därmed möjlighet att få del av forskningsresurser försvinner helt.
Vi menar i stället att det nu är dags att höja HTU till en nivå som säkerställer en fortsatt utveckling. Vi citerar från Centerns partimotion om högskolan: ''Enligt vår uppfattning måste de allra minsta och senast tillkomna högskolorna lyftas till en nivå som ger en god grund för att också långsiktigt uppfylla kvalitetskraven. Det ger den stabilitet som är en förutsättning för möjligheterna att inrätta heltidstjänster för lärare och den fördjupning som kan leda till rätt att utfärda magisterexamen''. Och vidare: ''För att dessa högskolor ska få ökad bredd och djup i sitt utbud bör enligt vår uppfattning nya platser i förstone anslås till dessa högskolor.'' Genom omfördelningar föreslår vi medel att satsa på dessa högskolor.
Mot bakgrund av den stora betydelse som de regionala högskolorna har för regionernas utveckling och den debatt som Socialdemokraterna förde under oppositionstiden är det ganska häpnadsväckande att regeringen inte gör något för att höja nivån på denna minsta och nyaste högskola, som så väl visat sig kunna motsvara uppställda krav.
Redan före regeringens budgetförslag som innebär en minskning av resurserna med ca 2 mkr fanns ett behov av en höjning av takbeloppen till HTU på 8 mkr för att säkerställa en hållbar utveckling. Vi föreslår därför att HTU tilldelas en höjning med 10 mkr jämfört med regeringens förslag.
Med hänvisning till det anförda hemställs
att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om ökade resurser till Högskolan i Trollhättan/Uddevalla.
Stockholm den 13 januari 1995 Marianne Andersson (c) Elving Andersson (c)