Enligt studiestödsförordningen, SsF, 16 a § får studiemedel beviljas för studier på gymnasial och eftergymnasial nivå utanför Norden ''om utbildningen kan anses ha en godtagbar standard''. Ytterligare föreskrifter meddelas enligt 16 c § av CSN.
Det är viktigt att konstatera att studiemedel får beviljas för både gymnasiala och eftergymnasiala studier samt att i begreppet eftergymnasial ligger alla utbildningar ovanför gymnasienivån, således även utbildningar som inte betraktas som universitets- eller högskoleutbildningar. Det är likaså viktigt att slå fast att CSN:s uppgift inte består i att avgöra om en viss utbildning motsvarar eller kan tillgodoräknas i en svensk utbildning. CSN:s uppgift är att avgöra om utbildningen kan anses ha en godtagbar standard, eftersom det ju är detta som krävs för att bevilja studiemedel. Något krav på motsvarighet eller tillgodoräknande ställs inte. Detta är såvitt jag förstår också statsmakternas intentioner med utlandsprogrammet.
För tillämpningen av bestämmelsen om ''godtagbar standard'' har CSN, med stöd av bemyndigande i SsF 16 c § utfärdat föreskrifter, som innebär att CSN i allt väsentligt följer respektive studielands egen ackreditering av utbildningar. CSNFS 1994:4, som har följande lydelse:
Godtagbar standard 5 § En utbildning skall normalt anses ha en godtagbar standard om utbildningen uppfyller något av följande villkor.
1. utbildningen är statlig eller ställd under statlig tillsyn,
2. utbildningen är ackrediterad av staten, en statlig myndighet eller en organisation som har statens uppdrag att ackreditera utbildningar,
3. utbildningen är ackrediterad av en ackrediteringsorganisation som är allmänt accepterad eller 4. utbildningen ingår som en del i ett utbytesprogram vid en svensk läroanstalt på eftergymnasial nivå.
Även en utbildning, som inte uppfyller något av villkoren i första stycket, kan anses ha en godtagbar standard efter prövning i varje enskilt fall av CSN.
Således anses utbildningar som är statliga, ställda under statlig tillsyn eller är ackrediterade av en statlig eller en allmänt accepterad ackrediteringsorganisation ha en godtagbar standard. Detta synsätt tillämpas genomgående för utbildningar som ligger på högskolenivå. Såvitt jag förstår överensstämmer detta också med VHS linje i ekvivaleringsärenden. Av de ca 10 000 utbildningar som CSN hittills har bedömt hänför sig ca 9 750 till denna grupp.
Det påstådda ''problemet'' uppstår när vi kommer till eftergymnasiala utbildningar -- framför allt yrkesinriktade sådana och utbildningar inom det konstnärliga området som inte ligger på högskolenivå. I vissa länder saknas en ackrediteringsordning för sådana utbildningar. Vissa utbildningar, särskilt konstnärliga sådana, anser sig dessutom ofta inte behöva en ackreditering för att rekrytera studerande. Detta förhållande är dock inte liktydigt med att utbildningarna inte skulle kunna ha en godtagbar standard. Vi får i dessa fall gå fram andra vägar; t.ex. via utbildningsmyndigheter och ekvivaleringsorganisationer i studielandet samt branschorganisationer i studielandet och i Sverige. CSN har fram till i dag bedömt ca 250 sådana utbildningar. Att VHS inte ekvivalerar dessa utbildningar hänger i första hand ihop med att de inte ligger på högskolenivå och/eller att de inte är ackrediterade. VHS ekvivaleringsuppdrag går ju ut på att jämföra och inordna utländska utbildningar/examina i det svenska högskolesystemet. VHS ekvivalerar således därför inga utbildningar som ligger utanför vad som kan betecknas som den traditionella högskolan, oavsett om de är ackrediterade eller inte.
CSN:s utvärdering av utlandsprogrammet (CSN Rapport 1995:1) visar tydligt att efterfrågan bland svenska studerande, som studerat utomlands på egen hand (således inte utbytesstuderande), att ekvivalera eller tillgodoräkna dessa studier i Sverige, är rent marginell (4 %). Ser man på VHS statistik över ekvivaleringsärenden, så står svenska studerande för endast 2 %, resten står utländska medborgare för. Det är uppenbart att de som har studerat utomlands inte bryr sig om om den utländska utbildningen motsvarar eller inte motsvarar en svensk utbildning. Deras huvudintresse är om de genom utbildningen får en plats på arbetsmarknaden. På den punkten skiljer de sig inte från dem som har studerat i Sverige. Den nämnda undersökningen visar också att de studerande utomlands värderar sin utbildning mycket högt.
Sammanfattningsvis: på högskoleområdet, där VHS har kompetens, tillämpar CSN redan i dag samma principer, nämligen ackreditering i studielandet. Den informationen finns att tillgå i referenslitteratur. Att gå via VHS skulle bli en onödig och tidskrävande omgång. Detta skulle avsevärt fördröja handläggningen av studiemedelsärenden utan att ärendet skulle tillföras något egentligt mervärde.
För utbildningar utanför högskolan saknar VHS kompetens medan CSN redan har byggt upp en sådan. I dag har CSN, sedan verksamheten började för ca 30 år sedan, prövat och tagit ställning till ca 10 000 utbildningar utomlands. Utgångspunkten har därvid varit att, som huvudansvarig, godta studielandets ackreditering av utbildningar. Jag tror att denna princip också framgent är den enda framgånsrika. Det omvända, att högskoleverket skulle ta på sig ansvaret att göra en kvalitetsbedömning i relation till en ''svensk högskolestandard'', skulle, som jag ser det, leda till sämre service till de studerande samtidigt som vi inte skulle uppnå några fördelar, vare sig i administrativt eller ekonomiskt hänseende.
Det nya högskoleverket, som får många viktiga övergripande arbetsuppgifter, borde fredas från denna typ av löpande operativ verksamhet, som hotar att inkräkta på verkets egentliga arbetsuppgifter.
Med hänvisning till det anförda hemställs
att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om Högskoleverket och dess ansvarsfördelning.
Stockholm den 21 mars 1995 Arne Mellqvist (s) Iréne Vestlund (s) Leo Persson (s) Per Erik Granström (s) Barbro Hietala Nordlund (s) Laila Bäck (s)