Regeringen aviserade i budgetproposition 1994/95:100 bil. 9, att den ämnade återkomma med ett förslag om inrättande av ett nytt högskoleverk. I aktuell proposition preciserar nu regeringen sitt förslag. Jag anser att förslag om nya strukturer alltid bör arbetas fram i en takt som innebär att bästa möjliga resultat kan nås. Folkpartiet liberalerna framförde redan i partimotion 1994/95:Ub624 Högre utbildning och forskning, att regeringen när det gäller inrättandet av ett nytt högskoleverk drivit frågan i en så snabb takt att t.ex. eventuella synpunkter från RUT-93 inte kommer att ligga till grund för beslutet.
Rådet för grundläggande högskoleutbildning
Regeringen föreslår i proposition 1994/95:165, Ett nytt högskoleverk, att bl.a. Rådet för grundläggande högskoleutbildning skall läggas ned i och med utgången av juni 1995.
Redan i samband med budgetpropositionen aviserade regeringen neddragning på anslaget till Rådet för grundläggande högskoleutbildning och föreslog då att Rådet skulle avvecklas till 1998. I partimotion 1994/95:Ub624 om högre utbildning och forskning yrkade folkpartiet liberalerna avslag på detta förslag.
Regeringen återkommer nu med ett preciserat förslag och hävdar i aktuell proposition att en omprövning av de centrala insatserna är motiverad eftersom arbetet med att stödja den kvalitativa och pedagogiska utvecklingen är en del av högskolans egen verksamhet. Regeringen föreslår att rådets verksamhet fr.o.m. den 1 juli 1995 under en övergångsperiod fram till och med 1997 övergår till Högskoleverket. Därefter anser regeringen inte att öronmärkta medel för verksamheten skall anslås.
Grundutbildningsrådet inrättades 1992 på förslag av den s.k. ''Grundbulten''. Rådet skall medverka till att bl.a. utveckla den akademiska pedagogiken och göra den bättre anpassad till studenternas behov och förväntningar inom grundutbildningarna. Därigenom kan Rådet också bidra till att höja grundutbildningarnas och deras lärares status inom den akademiska världen. Rådet har utvärderats av internationell expertis och fått en positiv bedömning.
Det är viktigt att den självständiga verksamhet som rådet bedriver kan behållas. Rådet delar i dag ut ca 15 miljoner kr till projekt för att utveckla grundutbildningen. Rådet bidrar därmed till att duktiga lärare kan få stöd och erkännande och utvecklas i sin roll som lärare. Vi anser att de grundläggande högskoleutbildningarna skall ha ett självständigt forskningsråd för utveckling av pedagogik och metodik.
Prövning av utländska utbildningar
I propositionen föreslås att kvalitetsbedömningen av utländska utbildningar på eftergymnasial nivå i samband med beviljande av studiemedel i fortsättningen skall göras av Högskoleverket. Denna bedömning görs idag av CSN. Jag anser att denna funktion bör ligga kvar hos CSN även fortsättningsvis.
Motivet till regeringens förslag är att ''Det framstår således som önskvärt med hänsyn till den förväntade framtida utvecklingen att låta de bedömningar som görs av kvaliteten på icke-nordiska eftergymnasiala utbildningar ske på ett sammanhållet och likvärdigt sätt med de bedömningar som görs för utbildningar på motsvarande nivå i Sverige. ... Därmed förbättras förutsättningarna för en likvärdig bedömning och för rättvisa i framtiden mellan studerande som läser i Sverige och studerande som läser utomlands.''
Jag motsätter mig regeringens förslag i denna del, av två skäl. För det första anser jag att den nuvarande ordningen, där CSN har haft att göra kvalitetsbedömningen, har fungerat väl. För det andra anser jag att regeringens resonemang grundar sig på en helt felaktig syn på värdet av utländska studier.
Internationaliseringen av utbildningen bör enligt min mening inte innebära att utbildningen skall ses som likvärdig med svensk utbildning. Det är därför inte alls nödvändigt att utländsk utbildning alltid skall kunna jämföras med eller ens kunna ekvivaleras med svensk utbildning.
Vad som naturligtvis måste göras, och som CSN idag gör, är att bedöma om utländsk utbildning kan anses hålla ''godtagbar standard'' (vilket närmare förklaras i CSNFS 1994:4) för att motivera att svenska studenter beviljas studiemedel. Vid denna prövning skall det däremot inte tas någon hänsyn till om motsvarande utbildning finns i Sverige. Ofta torde det, både för den enskilde och för Sverige, vara intressant att svenskar studerar utomlands just för att den aktuella utbildningen inte finns i Sverige. Huruvida den aktuella utbildningen sedan kan komma att nyttiggöras i Sverige ankommer på den enskilde studenten och framtida arbetsgivare att avgöra.
Ekvivalering av utländska examina
Regeringen tar även upp frågan om ekvivalering av utländska examina och föreslår att den verksamhet som VHS utfört och haft ansvar för på detta område förs över till det nya högskoleverket. Jag vill understryka vikten av att denna omorganisation inte får innebära att den sakkunskap som VHS nu besitter, går förlorad i och med förändringen.
Av alla de ekvivaleringsärenden som VHS idag handlägger visar statistiken att huvuddelen, d.v.s närmare 96 procent av alla ärenden, rör våra invandrares examina. Jag anser att invandrarakademiker inom rimlig tid måste få hjälp med ''översättning'' och värdering av den examen de har med sig från sitt hemland. Detta är av central betydelse om de skall kunna få ett arbete i närheten av den kompetens de besitter. Det är därför viktigt att detta blir en högt prioriterad uppgift för det nya högskoleverket så att de problem som ibland uppstått med lång väntetid kan elimineras.
Med hänvisning till det anförda hemställs
1. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om att Rådet för grundläggande högskoleutbildning skall vara kvar och att öronmärkta medel även fortsättningsvis skall anslås,
2. att riksdagen avslår propositionen i den del som rör överföringen av ansvaret för kvalitetsbedömningen av utländska utbildningar på eftergymnasial nivå, i samband med beviljande av studiemedel, från CSN till det nya högskoleverket,
3. att riksdagen avslår propositionen i den del som rör förändringen av kvalitetsbedömningen av utländska utbildningar på eftergymnasial nivå i samband med beviljande av studiemedel,
4. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om ekvivalering av utländska examina.
Stockholm den 21 mars 1995 Barbro Westerholm (fp)