Regeringens målsättning gällande en jämnare könsfördelning bland professorer hälsas med tillfredsställelse. Den takt med vilken kvinnliga professorer hittills utnämnts kan ej accepteras. Det finns idag knappt 150 kvinnor i professorskåren. Dessa 7 % ger inte rättvisa åt kvinnors kompetens och erfarenhet. Fler kvinnliga förebilder måste finnas inom professorskåren. Genom sin position har dessa kvinnor en stor inverkan på undervisning, forskningsområden, metodval m.m. Det är tragiskt att man inom den akademiska världen inte bättre förmått att ta vara på de kvinnliga begåvningar som finns där.
Om man utgår ifrån att kvinnor och män har lika intellektuella förutsättningar för ledarbefattningar inom olika områden så måste det finnas något annat skäl till att det nästan enbart är män som t.ex. blir professorer. Män har tydligen hittills på ett eller annat sätt blivit positivt särbehandlade. En del av de mekanismer som ligger bakom detta har med tydlighet visats av Christine Wennerås och Agnes Volds granskning av Medicinska forskningsrådets agerande vid tjänstetillsättningar.
Om man granskar handlingarna bakom professorstillsättningar kan man konstatera att enigheten om vad som ryms i begreppet kompetens skiftar. Det märkliga är dock att bedömningarna nästan alltid utfallit till eventuella kvinnliga sökandes nackdel.
Nu vill regeringen att särbehandlingen för en gångs skull skall gå åt andra hållet. Dock finns anledning att reagera för formuleringen ''mindre kvalificerad'' i regeringens proposition, då det gäller positiv särbehandling av sökande av underrepresenterat kön. Vi anser att man med positiv särbehandling bör avse att en tjänst tillsätts med sökande av underrepresenterat kön, om sökande är tillräckligt kvalificerad för tjänsten. Dagens problem är ju snarare att kvinnor tycks behöva vara högre kvalificerade än medsökande män. Vi är övertygade om att med en mindre snäv syn på de kriterier som ligger till grund för meritvärderingarna behövs ingen lägre kvalifikationsgrund för kvinnor. Får de dessutom på lika villkor redovisa och tillgodoräkna sig sina forskningsresultat borde det inte vara svårt att hitta klart meriterade kvinnliga sökande till professurer.
Med hänvisning till det anförda hemställs
att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om positiv särbehandling.
Stockholm den 15 mars 1995 Ingegerd Sahlström (s) Maj-Inger Klingvall (s) Kristina Svensson (s) Karin Olsson (s) Monica Green (s)