Stiftelsen Stenebyskolan bildades 1991 med Landstinget i Älvsborg och Bengtsfors kommun som stiftare. I samband därmed formades nuvarande organisation med ettåriga grund- och yrkesinriktade utbildningar.
De ettåriga utbildningarnas mål är att ge gedigen grund för vidare studier. Av de elever som gått de ettåriga utbildningarna kommer de flesta, som söker vidare, in på högskolor och likvärdiga utbildningar i och utanför Sverige. Många av eleverna i grundkurserna söker också till Stenebyskolans yrkesinriktade utbildningar.
De tvååriga textil- och de treåriga möbel- och smidesutbildningarnas mål är att ge en yrkeskompetens som gör att eleverna självständigt eller i samverkan med andra har kunskaper för att arbeta och försörja sig som yrkesmän/ kvinnor.
Stenebyskolan har tydlig profil, hög kvalitet och utbildningar med största möjliga nytta för individen och samhället. Men teknik- och formmässigt är två år för kort tid för att skapa en integrerad kunskap. Därför är målet att alla de yrkesinriktade utbildningarna skall vara treåriga.
Vid Stenebyskolan har en studerande som regel en treårig gymnasieutbildning och arbetslivserfarenhet då han/hon väljer sin yrkesinriktning -- konsthantverket. Detta innebär förutbildning på 1--3 år vid folkhögskola och fristående konst- och hantverksskolor.
Men med utbildning på Stenebyskolan finns det ingen möjlighet att tillgodoräkna sig denna vid fortsatta studier på högskola. Enligt vår mening bör Stenebyskolans utbildningar vara ''översättningsbara'' internationellt, och detta förutsätter att utbildningen definieras som högskoleutbildning.
Stenbyskolans ledning vill se en utveckling enligt följande:Någon form av knytning till Göteborgs Universitet och HDK.Ettåriga utbildningar finns kvar som förutbildningar inom ramen för en fristående skola på gymnasial nivå.De yrkesinriktade utbildningarna finns inom ramen för en högskoleutbildning.
Kontakt har etablerats med Göteborgs Universitet och med HDK. Stenebyskolan har utbildningar och kompetens som kan bli ett tillskott för HDK. Förslaget till förändrad organisation för Stenebyskolan har utarbetats i samverkan med Högskolan för Design och Konsthantverk.
Stenebyskolans utbildningar skulle leda till kandidatexamen. Fler studenter med kandidatexamen ger också större möjlighet att bygga på med utbildningar mot magisterexamen, vilket ökar förutsättningarna för högre studier med forskarutbildning.
Studenterna vid Stenebyskolan skall tillägna sig ett arbetssätt som innebär att utifrån form och funktion söka sig fram till ändamålsenlig teknik. Huvudämnena är hantverksteknik och det konstnärliga ämnesblocket, på Stenebyskolan benämnd Formlära, samt stödämnen som konst- och stilhistoria samt yrkesekonomi, marknadsföring och idrott.
Nästan alla eleverna vid skolan har allmän behörighet för högskolestudier genom en fullständig gymnasieutbildning. Övriga har motsvarande kompetens från folkhögskola o.s.v. En skol- och studietid på mellan 15 och 18 år är det vanliga för en studerande som går ut från Stenebyskolan. För dem som antas till påbyggnadsutbildningarna krävs särskild behörighet, vilket innebär förkunskaper inom teknik- och formområdena.
Antagning till de yrkesinriktade utbildningarna sker helt högskolemässigt. Den konstnärliga färdigheten och utvecklingsmöjligheten bedöms via arbetsprover. Före antagning sker intervju på Stenebyskolan. Lärarna har hög kompetens och bedriver även egen verksamhet som konstnär/konsthantverkare.
Stenebyskolan har ambitionen att bygga upp internationella kontakter för sina yrkesinriktade utbildningar. Studentutbyte har etablerats mellan Stenebyskolan och Rycotewood College samt Buckinghamshire College i England och med Designhögskolan i Lahtis. En klassning som högskola skulle ge tillgång till Erasmus-programmet.
Vi föreslår att de yrkesinriktade utbildningarna vid Stenebyskolan klassas som högskoleutbildningar. HDK ansvarar för examination och ger möjlighet att utfärda kandidatexamen i konsthantverk. Stenebyskolan behåller sin ställning som egen skola med styrelsen som högskolestyrelse där Göteborgs Universitet utser de yrkesinriktade ledamöterna.
Med hänvisning till det anförda hemställs
att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om högskoleutbildning vid Stenebyskolan.
Stockholm den 25 januari 1995 Britt Bohlin (s) Ingvar Johnsson (s) Rune Evensson (s) Lena Klevenås (s) Nils-Erik Söderqvist (s)