Glashantverket har gamla anor, framför allt i det småländska Glasriket. I gamla tider lärde man sig yrket genom att ''lärpojkarna'' på rasterna försökte blåsa glas som de såg mästarna göra.
Kravet på en effektivare utbildning ledde i början av 60- talet till att en ettårig så kallad inbyggd skola startades i samarbete med dåvarande Nybro yrkesskola. Från läsåret 1969--70 har utbildningen varit tvåårig, och sedan 1979 har glasskolan egna lokaler i anslutning till Orrefors glasbruk. Sedan 1985 finns också en filialutbildning i Kosta.
Från och med läsåret 1995/96 kommer glasutbildningen att ingå i det treåriga hantverksprogrammet, med möjlighet att även söka till endast glasutbildning ''i mån av plats''. Det finns emellertid alltjämt stora hinder för framför allt ungdomar, som sent bestämmer sig för utbildning inom ett hantverks- eller konsthantverksyrke. Har de redan en gymnasieutbildning i botten, så är hemkommunerna ovilliga att stå för kostnaderna för ännu en sådan utbildning. Vi menar att detta är till stort förfång inte bara för berörda ungdomar, utan även för rekryteringen i stort till detta viktiga konsthantverksyrke.
Utbildningen i manuell glastillverkning har för närvarande 24 intagningsplatser. En orienterande enterminskurs i glastillverkning har plats för 8 elever. Glasskolan bedriver också uppdragsutbildning för Konstfackskolan i Stockholm, Konstindustriella skolan i Göteborg och Konstskolan i Helsingfors. Dessutom har man viss fortbildning åt Länsarbetsnämnden i Kalmar län.
När det gäller elevtillströmningen så är den oerhört beroende av konjunkturerna. I högkonjunktur rekryterar branschen direkt efter avslutad grundskola. Med tanke på nuvarande åldersstruktur inom näringen är naturligtvis utbildningen en viktig överlevnadsfråga.
Aktuella sökande till den tvååriga utbildningen fr.o.m. läsåret 95/96 kan indelas i kategorier, nämligen de som redan har en gymnasieutbildning samt nordiska elever. I samband med gymnasieskolans förändring har vissa specialutbildningar av glasskolans typ kommit i kläm. Elevernas hemkommuner har nämligen inte accepterat ytterligare en gymnasieutbildning. Liknande problem har uppmärksammats inom t.ex. vissa musikutbildningar, naturbruksutbildningar, utbildningar för guldsmeder, optiker, florister, gjutare, elektriker, viss konstsmidesutbildning samt vid båtbyggarskolan i Storebro. Här är det ganska vanligt att man söker in med annan typ av gymnasieutbildning bakom sig.
Då glasutbildningen måste bedömas som en riksangelägenhet och som en nordisk angelägenhet är det av vikt att alla hinder för en aktiv rekrytering undanröjs. Möjligheterna till att ta emot nordiska elever är redan tillgodosedda genom statens försorg. Om inte svenska elever ges bättre möjligheter att söka sig till glasutbildning efter gymnasieutbildning, kommer elevunderlaget att sjunka dramatiskt och därmed allvarligt hota branschens långsiktiga rekryteringsmöjligheter.
Med hänvisning till det anförda hemställs
att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om glasutbildningen i Orrefors och Kosta.
Stockholm den 25 januari 1995 Ann-Marie Fagerström (s) Monica Widnemark (s)