Det senaste årtiondet har inneburit stora förändringar för skolan. Skälen till detta är flera: den snabba förändringen i skolans omvärld, den snabba tekniska utvecklingen i arbetslivet, förändrad arbetsorganisation, den växande betydelsen av kunskap och kompetens, både för individen och samhället, ökad omsättningshastighet av kunskap och information -- framförallt tack vare den moderna informationsteknologin. Allt detta ställer krav på ny kunskap. Detta är grunden för individens behov av ett livslångt lärande. Den kunskap som skolan förmedlar skall vara grunden för Sveriges utveckling till en ledande industrination och är en förutsättning för social- och ekonomisk välfärd och hög sysselsättning.
Skolan skall föra vidare vårt kulturarv, ge unga människor en gedigen grund av faktiska kunskaper, självförtroende och nyfikenhet att söka ny kunskap. Förmågan att praktiskt tillämpa kunskap är central. Om skolan skall kunna förbereda eleverna för en värld där kunskapssökandet, kompetensen, förmågan till förnyelse och den ständiga strävan efter förbättringar är honnörsbegrepp, måste skolan också präglas av samma anda.
I detta perspektiv spelar lärarna en nyckelroll. Vårt mål är att Sverige skall ha Europas bästa skola. Det är en signal till kommuner, skolor, universitet och högskolor om betydelsen av hög kvalitet i utbildningen. Det är en signal till lärare, föräldrar, elever och studenter om nödvändigheten av att nå ännu bättre studieresultat. Det är ett högt satt mål och Sverige har hård konkurrens från många andra länder.
Lärarutbildning inför 2000-talet
Knappast någon verksamhet är så långsiktig som skolans. Från det att en kunskap förvärvas av en lärare, vidarebefordras till en elev och till dess att den sista gången används i den före detta elevens gärning har åtskilliga decennier förflutit. Det ställer speciellt höga krav på en öppen och förutsättningslös belysning av frågan om vilken kunskap och kompetens som krävs i framtidens samhälle och därmed av framtidens lärare.
De krav som vi förväntar oss att framtiden ställer på skolan innebär behov av förändringar inte bara av undervisningen. Därmed berörs också i hög grad lärarrollen. Läraren bör ses mer som en kvalificerad ledare av undervisningen än som enbart förmedlare av kunskap och där eleven är aktiv kunskapssökare. Förutom gedigna teoretiska och praktiska kunskaper i sina ämnen måste läraren ha förmåga att stimulera och entusiasmera, att leda, vägleda och att samverka med hemmen, skolan och arbetslivet.
-- fler vägar till läraryrket
Det är av stor vikt att ny kompetens kan tillföras skolan genom olika vägar till läraryrket. Skolan måste i detta hänseende bli mer öppen. Det gäller att skapa olika ingångar till läraryrket. Den så kallade Unckel-utbildningen är ett utmärkt exempel på detta. Den innebär bl.a. att studenterna som ett alternativ till en sammanhållen lärarutbildning själva kan välja att först läsa in ämneskunskaperna, för att sedan läsa den praktisk-pedagogiska delen om 40 poäng. Men det behövs fler okonventionella lösningar.
-- skärpta antagningskrav
Läraren brukar betraktas som behörig att utöva läraryrket efter det att han/hon har genomgått en lärarutbildning. Övervakningen av i vilken utsträckning lärare håller måttet som yrkesutövare är dålig. Det är sällan som lärare blir avstängda från yrkesverksamhet med hänvisning till att de har visat brist på yrkesmässiga kvaliteter. Det finns lärare som undervisar i skolan och som inte passar för yrket. Orsakerna till problemen kan variera. Skolan kan ha brustit i sitt fortbildningsansvar. Lärare kan ha getts arbetsuppgifter som han eller hon inte har utbildning för. Elevgrupperna kan vara ovanligt arbetskrävande eller personkemin mellan läraren och elevgruppen fungerar inte. Åtgärderna måste relateras till den aktuella situationen. Rektor har ett mycket stort ansvar gentemot såväl eleverna som lärare och annan personal för att snabbt uppmärksamma och åtgärda den typen av problem. Vi är väl medvetna om de svårigheter detta innebär, men menar att alla skulle vinna på en öppen diskussion om problematiken som inte bygger på vilja att leta syndabockar, utan mer inriktar sig på att lösa samarbetsproblem och skapa bästa möjliga förutsättningar för undervisningen.
Det lokala ansvaret måste emellertid bygga på att statsmakterna, i detta fall universitet och högskolor, tar sitt ansvar för att lärarutbildningen ger duktiga, kunniga och kompetenta lärare. Det är endast då som undervisning av god kvalitet kan tillhandahållas. Det finns alldeles för många exempel på studenter som antagits till en lärarutbildning och fått fullfölja utbildningen, trots att de inte är lämpliga för yrket. Därför anser vi att lärarutbildningarna skall ha någon form av antagnings-, anlags- eller lämplighetstest vid antagning till lärarutbildning.
-- mer teknik i lärarutbildningen
Alla lärare, även de som inte undervisar i tekniska och naturvetenskapliga ämnen, behöver en god teknisk allmänbildning. Denna består i att ha insikt om teknikens betydelse och användbarhet i vardagslivet. En ökad verklighetsanknytning kan stimulera till nya arbetssätt i undervisningen. Därmed kan elevernas spontana intresse för ämnesområdet tillvaratas och bibehållas. Detta är speciellt viktigt för lärare på grundskolans lägre stadier eftersom man redan i tidig ålder måste väcka och kunna vidmakthålla barnens intresse.
-- höjda kompetenskrav för gymnasielärare i yrkesämnen
Den dåvarande regeringen tillsatte i juni 1993 en utredning för att göra en översyn av kompetenskraven för gymnasielärare i yrkesämnen. Förslaget om behovet av en översyn framfördes av läroplanskommittén i betänkandet Skola för bildning (SOU 1992:94).
Utredaren presenterade i augusti 1994 sitt betänkande Höj ribban! Lärarkompetens för yrkesutbildning (SOU 1994:101). Betänkandet har remissbehandlats och bereds för närvarande i Utbildningsdepartementet. Så långt är allt väl. Det som är förvånande är att regeringen inte avser att lägga någon proposition till riksdagen under våren. Någon sådan återfinns inte i propositionsförteckningen.
Utredningen tar upp och lägger förslag inom tre centrala områden:
1. Vilken kunskap och kompetens gymnasielärare i yrkesämnen skall ha.
2. Hur adekvat fortbildning och yrkespraktik skall genomföras.
3. Hur samverkan skola--arbetsliv skall fungera.
Under de senaste åren har kraven på de anställdas kompetens ökat kraftigt i arbetslivet -- inte minst i fråga om teoretisk kompetens. Detta beror bl.a. på den tekniska utvecklingen och övergången till en förändrad och mer kundorienterad produktionsteknik. Innehållet i arbetet och den förändrade arbetsorganisationen med arbetslag kräver högre och bredare kompetens. Av bl.a. denna anledning har yrkesutbildningen i den reformerade gymnasieskolan betydligt större teoretiskt inslag i yrkesämnena än vad man hade i det gamla tvååriga linjesystemet. Mot denna bakgrund är det nödvändigt att höja kraven på teoretisk kompetens för blivande gymnasielärare i yrkesämnen.
För antagning till samtliga lärarutbildningar för gymnasielärare i yrkesämnen gäller i dag dels att de sökande skall ha genomgått en minst tvåårig yrkesinriktad gymnasielinje eller ha motsvarande kompetens, dels att ha arbetat ett antal år i yrket. Detta innebär att många sökande till lärarutbildningen har en lägre teoretisk kompetens än den som deras elever får i den treåriga gymnasieskolan. Effekterna av detta blir, om inga åtgärder vidtas, en trovärdighetskris för utbildningen och yrkeslärarna, och svårigheter att nå de nya högre ambitionerna för gymnasieutbildningen.
För antagning till lärarutbildningar inom gymnasieprogrammen Naturbruk och Omvårdnad krävs det, förutom nämnda gymnasieutbildning eller motsvarande, högskoleutbildning av olika längd. Dessa lärare har den ämnesteoretiska kunskap som den reformerade gymnasieskolan kräver.
I de resterande elva yrkesinriktade gymnasieprogrammen finns det däremot inga krav på högskoleutbildning för att antas till lärarutbildning. Det krävs enligt vår mening att den blivande läraren, förutom ett antal år i yrket, har genomgått en adekvat högskoleutbildning.
Sammanfattningsvis kan vi konstatera att det finns flera skäl som talar för detta:utvecklingen inom arbetslivet under de senaste åren visar att kraven på teoretisk kompetens inom alla områden ständigt ökar,eleverna i den reformerade gymnasieskolan -- med bl.a. åtta kärnämnen och ett nytt betygssystem -- får en god teoretisk kompetens,det är orimligt att vissa lärargrupper i gymnasieskolan skall ha en betydligt lägre teoretisk kompetens än andra grupper. Detta gäller såväl förhållandet mellan den ämnesteoretiska kompetensen för gymnasielärare i allmänna ämnen och gymnasielärare i yrkesämnen som mellan olika grupper av gymnasielärare i yrkesämnen,en internationell jämförelse visar att kraven på teoretisk kompetens ökar för lärare i yrkesämnen,den mer kursutformade gymnasieskolan ställer högre krav vad avser lärarens ämnesteoretiska kunskap i yrkesämnet.
Mot denna bakgrund anser vi det befogat att införa krav på högskoleutbildning om 80 poäng eller motsvarande även för gymnasielärare i yrkesämnen.
För många av de tekniskt inriktade programmen finns det ingenjörsutbildningar om minst 80 poäng som är en lämplig ämnesteoretisk grund för lärarutbildning. Med tanke på att arbete i lärarlag är önskvärt och blir allt vanligare är det en fördel att det i en gymnasieskola finns gymnasielärare i yrkesämnen med olika utbildning och yrkesbakgrund.
De yrkestekniska högskoleutbildningarna (YTH) erbjuder kurser som innebär en förstärkt teoretisk utbildning. Dessa utbildningar omfattar f.n. 60 poäng. Enligt vår mening finns det skäl att förlänga dessa till 80 poäng. Det utökade utrymmet skulle kunna användas för valbara kurser inom olika kunskapsområden.
För lärare inom Hantverksprogrammet bör erhållet mästarbrev kunna ersätta kravet på genomgången högskoleutbildning.
En bred majoritet av remissinstanserna tillstyrker utredningens förslag om skärpta förkunskapskrav för blivande lärare i yrkesämnen.
Jämnare könsfördelning på alla stadier
Andelen manliga lärare minskar. Utvecklingen går dessutom fort. Enligt SCB var 64 procent av samtliga lärare i grund- och gymnasieskolan kvinnor 1993. Den könsmässiga snedrekryteringen är ännu större i lärarutbildningen. Av dem som 1993 antogs till 1--7 lärarutbildningen med fördjupning inom ämnena matematik och naturorienterande ämnen var 75 procent kvinnor. Av dem som antogs till fördjupning i svenska och samhällsorienterande ämnen var andelen kvinnor ännu högre, nämligen 83 procent. Totalt utgjorde den kvinnliga andelen antagna 80 procent.
Om ingenting görs kommer vi inom en snar framtid att ha en i det närmaste enkönad lärarkår! Denna utveckling innebär negativa konsekvenser både för skolan och dess elever. De behöver både kvinnliga och manliga förebilder i skolan. Därför måste läraryrket och därmed lärarutbildningen bli mer attraktiv också för manliga studenter.
Det finns flera åtgärder som vi anser viktiga att genomföra för att en mer positiv utveckling skall komma till stånd: olika ingångsvägar till läraryrket, alternativa karriärvägar, individuell lönesättning, lärarcertifikat etc. Dessa förslag behandlar vi utförligare i andra avsnitt av motionen.
Lärarfortbildning
Kommunerna har numera det fulla arbetsgivaransvaret för lärare och övrig skolpersonal. Det innebär bl.a. ett mer entydigt ansvar för kommunerna att prioritera fortbildningsinsatserna. Det innebär också att den statliga detaljregleringen beträffande angelägna fortbildningsbehov har upphört. Däremot innebär det inte att staten skall avstå från att vara med och styra fortbildningens inriktning. Staten har fortfarande intresse av att utöva inflytande på fortbildningen. Detta behov snarare ökar med övergången till en mål- och resultatorienterad styrning av hela skolväsendet.
Den erfarenhet och kunskap vi har av fortbildningen när staten hade det övergripande ansvaret är att det gjordes prioriteringar av olika ämnesområden. Om skolan hade problem inom något område så var fortbildning vägen att lösa problemet. Den svenska skolan har ca 150 000 lärare och ett stort antal ämnen. Sammantaget finns det i skolan närmast ett oändligt antal problemområden. Behovet av ökade ämneskunskaper borde föreligga i varje ämne i skolan. De listor på prioriterad fortbildning som statsmakterna fastställde under större delen av 1980-talet visar att praktiskt taget varje ämnesområde fanns med.
I det gamla regelstyrda systemet gjorde staten prioriteringarna av fortbildningen och tog då samma hänsyn till alla behov vilket fick till följd att prioriteringarna upphävde sig själva. I ett mål- och resultatorienterat styrsystem bör målen och resultaten tillmätas större betydelse både när det gäller att använda statliga och kommunala resurser. Det innebär att det väsentliga vid planering och utvärdering måste vara att fortbildning relateras till resultat i en utveckling av skolarbetet och därmed bättre undervisningsresultat.
Enligt vår mening har inte fortbildningen utvecklats i den riktning som är önskvärd. Det har inte skett några förändringar eller förbättringar sedan kommunerna övertog huvudansvaret för fortbildningen. Den är fortfarande generell och slentrianmässig. Det vanliga förfaringssättet är fortfarande att den som har ansvaret för fortbildningen inom skolan frågar lärarna vilken fortbildning de önskar. Efter detta lämnar man in uppgifterna till olika fortbildningsavdelningar som sedan producerar en kurskatalog. Kurskatalogen kommer till skolan och den läggs i bästa fall ut i lärarrummet och läraren får fylla i vilken kurs som han/hon önskar. Utifrån detta gör sedan den som är ansvarig en prioritering och ser hur långt resurserna räcker...
Frågan är om läraren får den fortbildning som han/hon behöver? Samma fråga gäller även om skolan via fortbildningen får ut det den behöver? Det troliga svaret är nej på båda frågorna.
Fortbildningsanordnarna, kommunerna och staten måste bli betydligt aktivare när det gäller att välja ut var fortbildningsinsatser skall göras. Det gäller också att anpassa verksamheten till de lokala behoven och det förutsätter dialog mellan anordnare, kommun och skola. Fortbildningen skall ingå som en del av den utvecklingsstrategi som fastställs för den enskilda skolan.
Områden som är viktiga enligt vår uppfattning är:att lärarna får ämnesteoretisk och pedagogisk kompetensutveckling,gymnasielärare i yrkesämnen måste ges uppdatering av sina kunskaper genom såväl ämnesteori som yrkespraktik,den tekniska ''allmänbildningen'' på de lägre stadierna bör öka för att bl.a. åstadkomma en positiv attitydförändring när det gäller NO-ämnen.
Fortbildning och kompetensutveckling skall också ha ekonomiska incitament för läraren och ingå i en karriärstege.
Individuell fortbildnings- och uppdateringsplan
Varje lärare har skilda behov av fortbildning och kompetensutveckling för att utöva läraryrket. På samma sätt kan man säga att även skolan har samma behov av att tillgodose att skolan sammantaget har den kunskap och kompetens som krävs för att se till att eleverna får en undervisning av hög kvalitet.
Vi har tidigare pekat på att det finns stora brister i den fortbildning som ges. Den är för generell och för kortsiktig. Dagens fortbildning tillfredsställer inte de behov som skolan, läraren och eleven har. För att lösa problemet måste man se till att det finns en individuell fortbildnings- och uppdateringsplan för varje lärare.
Rektor har ansvaret för att se till att lärarna på skolan har den kompetens som behövs för undervisningen. En analys av kursplanerna visar för vilken planerad undervisning skolans lärare har kompetens. Detta är självfallet också ett ansvar för den enskilde läraren att se till att han/hon har den kompetens som krävs för att undervisa i ett ämne. I det sammanhanget är det angeläget att påpeka att läraren som är en utbildad pedagog mycket väl kan sköta en hel del av sin fortbildning-- uppdatering genom självstudier.
Vi anser att rektor årligen efter utvecklingssamtal skall upprätta en individuell utvecklingsplan för varje lärare som redovisar inom vilka områden läraren behöver fortbildning i.
De behovsanalyser som görs skall fungera som beslutsunderlag för genomförande av fortbildning. Därmed kan de kurser som erbjuds svara mot lokala behov.
-- individuell lönesättning
I dagens skola har läraren lön efter antal år i yrket oavsett kompetens, intresse och deltagande i fortbildning. Det är en stor brist i nuvarande lönesystem att vi har så få möjligheter att premiera den skickliga och ambitiösa läraren. För att klara framtidens utmaningar och höja kvalitén på undervisningen måste lärarlönesystemet ändras. Detta är i detaljerna inte en politisk fråga, men det bör ligga i allas intresse att åstadkomma ett lönesystem som ger lön efter kompetens och prestation. Med ett individuellt lönesystem kan den framstående pedagogen/utvecklaren premieras.
-- årsarbetstid
I Sverige har av tradition lärarlönerna inom det offentliga skolväsendet baserats på undervisningsskyldighet uttryckt i antalet veckotimmar. Det senaste avtalet om lärarlöner utgår från årsundervisningstid vilket vi anser vara ett steg i rätt riktning -- men ett alltför litet steg. En alltför långt driven timfixering stämmer illa med de nya krav skolan och arbetslivet nu ställs inför.
Lärarnas nuvarande lönesystem utgör ett hinder för en utveckling av lärarnas yrkesroll och skolans arbetsorganisation. Professionalism och produktivitet är två nyckelord i detta sammanhang. För att klara detta behövs det en öppen debatt om hur lärarens årsarbetstid skall användas.
Det finns stora fördelar för lärare att ha ett lönesystem som är baserat på årsarbetstid. Genom detta system definieras värdet av undervisning, förberedelse och fortbildning. Lärarlaget kan därigenom utnyttjas flexibelt. En god pedagog kan t.ex. undervisa mer men få mindre av andra uppgifter och vice versa. Systemet innebär att en lärare som behöver mer fortbildning också har utrymme för detta i sin lärarresurs för läsåret. Vidare skapas utrymme för deltagande i utvecklingsarbete, kursplanering m.m.
En förändring -- eller snarare avreglering -- av löne- och arbetstidssystemet behövs som incitament för att stärka lärarnas professionalism och möjliggöra en utveckling av skolans arbetsorganisation. Det är i sin tur en nödvändighet om skolan ska kunna anta framtidens utmaningar. På köpet kan lärarna komma att få arbetsmarknadens kanske mest moderna och flexibla löne- och arbetstidssystem.
-- lärarcertifikat
Det är nödvändigt att varje lärare genom fortbildning och (yrkes)praktik följer utvecklingen inom sitt ämne/område. Den individuella utvecklingsplanen innebär en rättighet och en skyldighet för såväl skolledningen som för läraren. För att få systemet att fungera och för att höja läraryrkets status bör ett system med lärarcertifikat inrättas.
Ett lärarcertifikat skall innehålla flera delar. En del skall vara examensbevis från föreskriven högskoleutbildning. En annan del skall visa genomgången fortbildning och eventuell yrkespraktik. På grundval av ett sådant underlag kan beslut om utfärdande av certifikat fattas. Beslutet, som skall vara möjligt att överklaga, kan fattas av rektor eller en fristående nämnd.
Lärarcertifikatet bör tidsbegränsas, förslagsvis till fem år, och medföra en skyldighet för skolan att se till att läraren under perioden får fort- och vidareutbildning enligt den individuella utvecklingsplan som uppgjorts. På samma sätt är det en skyldighet för läraren att skaffa sig den fortbildning och uppdatering som höjer hans/hennes kompetens. Med införande av lärarcertifikat skapas ett system för kontinuerlig kvalitetskontroll och kompetenshöjning samtidigt som läraryrkets status höjs.
Regeringen bör få i uppdrag att närmare utreda och återkomma till riksdagen om innehåll och förutsättningar för ett införande av lärarcertifikat.
-- fler alternativa karriärvägar
I dagens skola är de enda karriärvägarna för lärare att bli skolledare eller möjligtvis skolchef. Det är angeläget att det skapas fler karriärvägar för de olika lärarkategorierna. Det gäller att se till att framstående lärare är kvar i sin lärargärning. Det kan ske genom att den duktige pedagogen leder det pedagogiska utvecklingsarbetet på skolan och även på andra skolor. Andra områden som bör utvecklas är metodarbete och läromedelsutveckling. Med tanke på de nya läroplanerna och de nya kursplaner som har införts eller kommer att införas inom såväl grundskolan som gymnasieskolan måste lärare framgent också ägna mer tid åt kursutveckling. Den nya gymnasieskolan behöver också programansvariga lärare, vilket innebär att en lärare har som särskild uppgift att hålla samman ett program både innehållsmässigt och ämnesövergripande samt organisatoriskt och pedagogiskt. Öppnar man för fler ingångar till läraryrket som vi förordat tidigare i motionen, kommer skolan att tillföras lärare med bredare och djupare kompetenser än i dag. En sådan utveckling kommer också att underlätta alternativa karriärvägar för lärare.
Lektorer och forskning
I gymnasieskolan fanns det under läsåret 1992/93 ca 1 100 tjänstgörande lektorer, exklusive korttidsanställda och tjänstlediga. Detta är en nedgång med ca 100 lektorer från läsåret innan. De senaste två åren har det således skett en kraftig minskning av antalet lektorer. Trenden är under de senaste tio åren nedåtgående. Nära 30 procent av lektorerna är 60 år eller äldre. Mindre än 20 procent är yngre än 50 år. Andelen forskarutbildade av dem som innehade en tjänst som lektor har inte förändrats nämnvärt de senaste två åren. De forskarutbildade lärarna utgör ca 60 procent av dem som innehar en tjänst som lektor. En bidragande orsak till den negativa trenden är att många lektorer från gymnasieskolan har sökt sig till högskolan. En annan orsak är att många kommuner i allmänhet inte varit benägna att utlysa eller tillsätta vakanta lektorstjänster. Skälen till detta är dels att man saknar sökande, dels att man får övertalighetsproblem på adjunktssidan.
Den här utvecklingen är inte acceptabel. Det är av mycket stor vikt att det finns forskarutbildade lärare i gymnasieskolan. Den forskningsanknytning för ämnet som fler lektorer innebär ökar givetvis kvaliteten i undervisningen. Ett annat viktigt skäl är att vi skapar fler karriärvägar för lärarna i skolan. Detta får i sin tur positiva effekter på rekryteringen till läraryrket.
Den borgerliga regeringen satte upp målet att antalet doktorsexamina skall fördubblas fram till år 2000. Det innebär att gymnasieskolan kan få fler lektorer. Riksdagen har, på initiativ av den borgerliga regeringen, fattat beslut om att ta in en bestämmelse i skollagen som innebär att kommuner och landsting skall sträva efter att för undervisning i gymnasieskolan, gymnasial vuxenutbildning och påbyggnadsutbildning anställa lärare som har forskarutbildning. I det sammanhanget är det oroväckande att den socialdemokratiska regeringen inte har insett sambandet mellan ekonomiskt och socialt välstånd och en väl utbyggd forskningsmiljö, eftersom man kraftigt minskar anslagen till forskningen.
Vi konstaterar att riksdagen vid flera tillfällen framfört synpunkter på behovet av fler lektorer i gymnasieskolorna, utan att någon markant förändring skett. Av detta kan man dra olika slutsatser, men vi anser att det är hög tid att frågan genomgående analyseras. Regeringen bör av den anledningen i samarbete med Kommunförbundet utreda orsakerna till att kommunerna respektive skolorna inte agerar mer kraftfullt för att få fler forskarutbildade lärare. Resultatet bör redovisas för riksdagen.
En allt mindre andel av den pedagogiska forskningen ägnas åt den pedagogiska processen i klassrummet och själva inlärningsprocessen.
Enligt professor Henning Johansson vid Högskolan i Luleå har endast 5--6 procent av de senaste tio årens pedagogiska avhandlingar rört dessa viktiga områden.
En viktig förutsättning för att kunna fördjupa och utveckla lärar- och fortbildningen är att ett ökat intresse för denna forskning måste komma till stånd.
Utredning -- översyn av lärarutbildningarna
I budgetproposition 1994/95:100 bil. 9 skriver regeringen att man ämnar göra en översyn av lärarutbildningen, som bl.a. skall ta upp rekryteringen till läraryrket, lärarutbildningens förhållande till utvecklingen i skolan, ''seminarietraditionen'' kontra ''universitetstraditionen'' och den didaktiska forskningen. Det är bra att den socialdemokratiska regeringen sent omsider tar tag i frågan. Dessa åtgärder är enligt vår mening inte tillräckliga.
Det hade varit ännu bättre om regeringen fullföljt initiativet som den borgerliga regeringen förberett och tillsatt den särskilde utredaren med de direktiv som redan förelåg.
Mot bakgrund av de stora förändringar som har skett inom skolans område och de förändrade omvärldskraven anser vi att regeringen snarast bör tillsätta en utredning/utredare med uppgift att analysera vilka krav som bör ställas på kunskap och kompetens hos morgondagens lärare. Områden som särskilt bör belysas är:Hur undervisningssituationen i skolan kan komma att utvecklas mot bakgrund av förändringarna i omvärlden, informationsteknologins utveckling och det ökade kunskapsflödet,vilka krav på kunskap och kompetens som kommer att ställas på morgondagens lärare, såväl när det gäller generell kompetens som de specifika kompetenser som kan behövas för olika skolformer,vilka åtgärder som kan vidtas för att öppna läraryrket för flera än dem som redan i ungdomsåren valt lärarbanan.
Med hänvisning till det anförda hemställs
1. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om olika vägar till läraryrket,
2. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om skärpta antagningskrav för läraryrket,
3. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om teknisk utbildning inom lärarutbildningen,
4. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om höjda kunskaps- och kompetenskrav för gymnasielärare i yrkesämnen,
5. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om jämnare könsfördelning,
6. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om lärarfortbildning,
7. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om individuell fortbildnings- och utvecklingsplan,
8. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om fler karriärvägar,
9. att riksdagen hos regeringen begär förslag rörande lärarcertifikat i enlighet med vad som anförts i motionen,
10. att riksdagen hos regeringen begär en redovisning av åtgärder för att få fler lektorer i skolan i enlighet med vad som anförts i motionen,
11. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om en utredning/översyn av lärarutbildningarna.
Stockholm den 24 januari 1995 Beatrice Ask (m) Rune Rydén (m) Ulf Melin (m) Hans Hjortzberg-Nordlund (m) Tomas Högström (m) Margareta E Nordenvall (m) Ulf Kristersson (m) Chris Heister (m) Per Unckel (m) Birgitta Wistrand (m)