Det nya styrsystemet för skolväsendet innebär att staten anger de nationella målen och ramarna för verksamheten. Ansvaret för genomförandet av verksamheten ligger däremot hos kommunerna och andra skolhuvudmän. Syftet med att ersätta den statliga detaljregleringen och öka det lokala ansvaret har varit att bättre kunna dra fördel av lokala förutsättningar och göra skolväsendets olika delar mer flexibla. Ett decentraliserat ansvar innebär att människors kreativitet och vilja till ansvarstagande stimuleras, i stället för att hämmas.
Med riksdagens beslut om nya läroplaner för hela det samlade skolväsendet har de nationella ramarna för skolverksamheten lagts fast. I kursplanerna tydliggörs vidare vad som skall åstadkommas resp vart undervisningen skall sträva. De angivna målen är noga prövade och det är ett nationellt intresse att skolan också når målen. Av den anledningen behöver mycket arbete läggas vid utvecklingen av uppföljning, utvärdering och tillsyn.
1. En ny tid kräver öppenhet
Den målstyrda skolan bygger på att lokala och nationella mål skall vara väl kända för elever, lärare och andra berörda. Minst lika viktigt är det givetvis att stor öppenhet råder när det gäller den uppföljning, utvärdering och tillsyn som utövas. Det är en attityd som enligt vår uppfattning måste prägla skolan på alla nivåer, från undervisningen i det enskilda klassrummet till Skolverkets och andra myndigheters granskning.
Vi menar att två principer bör vara vägledande. Den första är att uppgifter och omdömen som berör den enskilde eleven och dennes studieresultat alltid skall vara möjliga för eleven och dennes föräldrar att ta del av. Detta är en fråga som rör den enskildes integritet, men också en förutsättning för att elever och föräldrar aktivt skall kunna samverka med och känna förtroende för skolan.
Den andra gäller uppföljning och utvärdering som rör en exempelvis en klass, en skola eller en årskurs. Sådana uppgifter hamnar i regel inom ramen för offentlighetsprincipen och kan därmed nås av alla. Vi menar emellertid att det ligger i skolväsendets intresse att söka offentlighet för sådant material, för att skapa en bred och saklig allmän debatt om såväl olika skolor som skolväsendets kvalitet.
2. En skola som sätter kunskapen i centrum ger betyg
De nya läroplanerna och kursplanerna innebär tydliga mål för skolarbetet. På lokal nivå konkretiseras dessa ytterligare med hänsyn till hur den enskilda skolan valt att lägga upp arbetet inom de friare ramar som nu gäller för skolan. För att nå de långsiktigt viktiga nationella målen är det nödvändigt att varje elev kontinuerligt informeras om vart undervisningen syftar och hur läraren bedömer att hans eller hennes arbete fortskrider. Utan denna information kan eleven inte ta det personliga ansvar för de egna studierna som vi anser nödvändigt och som läroplanerna förutsätter.
Denna kontinuerliga uppföljning sker självfallet i samband med de stadgade utvecklingssamtal som skall genomföras. Vi vill emellertid understryka att eleverna behöver och måste få återkoppling på sitt arbete från lärarna betydligt oftare.
Från moderat sida har vi i en annan motion redovisat vår uppfattning om det olyckliga i att riksdagens vänstermajoritet rivit upp det beslut om betygen för grundskolan som riksdagen fattade för lite mer än ett år sedan. Betyg bör ges tidigare än idag och vi anser att det tidigare beslutet om skriftliga omdömen från årskurs 5 var väl genomtänkt.
Vi avser inte att omedelbart föreslå en återgång till det tidigare fattade beslutet av två anledningar. Dels anser vi att ''jojo''-beslut i en så viktig fråga undergräver möjligheterna för skolorna att verkligen fullfölja nationella beslut, dels inser vi att möjligheterna för att ett sådant yrkande vinner gehör är obefintligt för tillfället, beroende på majoritetsförhållandena. Däremot menar vi att skolor som i utvecklingsarbetet kring samtalen mellan hem och skola finner att de vill ge skriftlig information inte skall anses hindrade från att göra så. Utvecklingssamtal i arbetslivet bygger ofta på en genomtänkt struktur i vilken olika uppgifter gås igenom. Efter samtalet kan båda parter ta med sig de noteringar som samtalet lett fram till. Vi anser det troligt och önskvärt att det utvecklas motsvarande underlag för de viktiga utvecklingssamtalen i skolan.
3. Grundskolan skall avge omdöme för elever som inte ges betyg
Ett av de viktigaste nationella målen är att alla elever skall ha goda grundkunskaper när de lämnar den obligatoriska skolan. Enligt det beslut om betygssystemet som riksdagen fattade i höstas ges inga elever betyg i årskurs 9 motsvarande ''icke godkänd''. Att alla elever per definition är godkända råder inga delade meningar om. Däremot anser vi moderater att det finns anledning att tala klartext i de fall där en elev inte nått den miniminivå för kunskaper som kursplanerna anger.
Eftersom vi nu inte yrkar att hela betygsbeslutet skall ändras föreslår vi emellertid att skolorna skall vara skyldiga att utarbeta ett omdöme i varje ämne där en elev inte ges betyg. Av detta omdöme skall framgå hur skolan bedömer elevens kunskaper i det aktuella ämnet samt eventuellt annat som är av betydelse. Riksdagsbeslutet innebär att sådant omdöme endast ges om eleven så begär, vilket enligt vår uppfattning lämnar såväl eleven som gymnasieskolan m.fl. ''i sticket''. Vi anser att den skola som inte lyckats tillse att eleven nått de mest grundläggande kunskapsnivåerna åtminstone är skyldig att redovisa skälen för sin bedömning och aktivt söka tydliggöra för eleven och dennes föräldrar vad bristerna består i och hur de i framtiden skall kunna rättas till. För den gymnasieskola som direkt eller efter en tid skall utarbeta ett individuellt program tillsammans med eleven är det av stor betydelse med ett väl genomarbetat omdöme från grundskolan.
4. Skolorna skall genomföra de nationella proven
Under de senaste åren har möjligheten att välja skola blivit en realitet för alla. Det gäller i synnerhet som elevens/föräldrarnas val skall vara utgångspunkten också för placering inom det offentliga skolväsendet. Det fria valet gör information om rätten att välja, men också om de olika alternativ som erbjuds betydelsefull. För närvarande kan konstateras att den information som i allmänhet går att få om olika skolor rör det mesta utom skolans huvuduppgift, nämligen att ge undervisning av god kvalitet. Detta är ett av flera skäl till varför större intresse måste ägnas åt undervisningens resultat.
De nationella prov i svenska, engelska och matematik som nu håller på att utarbetas av Skolverket beräknas vara färdiga för årskurs 5 läsåret 1995/96. Vi anser att genomförande av de nationella proven i årskurs 5 skall vara obligatoriskt för alla skolor, inklusive de fristående skolorna. Elever och föräldrar skall ha rätt till information om den enskilde elevens resultat. För elever som ej nått de mål kursplanerna anger skall ett särskilt uppföljningsprogram upprättas av hem och skola tillsammans. Ett sådant uppföljningsprogram skall dels innehålla planer för skolans extra insatser, dels för hur eleven och hemmet skall arbeta för att skolarbetet skall utvecklas positivt.
De enskilda skolornas resultat skall vara offentliga, liksom provets innehåll. Därmed skapas ett gediget underlag för diskussion om undervisningens kvalitet och studieresultat.
5. Kommunerna måste följa upp de lokala målen
Det kommunala huvudmannaskapet för skolväsendet innebär att kommunerna har ett stort ansvar för utbildningens utveckling. Det innebär att kommunerna dels har att upprätta lokalt anpassade mål för skolverksamhetens utveckling, dels att verksamheten måste följas upp och utvärderas.
Rapporter visar att flera kommuner kommit mycket långt när det gäller att förverkliga mål- och resultatstyrningen på lokal nivå. Dessvärre tvingas vi samtidigt konstatera att många kommuner inte ens lyckas formulera de lokala målen, än mindre följa upp dessa. Orsakerna till detta är flera. Vi har mött argument av olika slag, från svårigheter att formulera lokala mål, bristande resurser till uppfattningen att skolplaner inte behövs överhuvudtaget.
Självfallet inser vi att kommunerna är olika. Vi delar dessutom uppfattningen att planer inte har ett egenvärde. Däremot anser vi det helt nödvändigt att skolhuvudmännen klargör sina ambitioner för att i etapper minst nå de nationella målen, anpassat till de resurser kommunerna har samt att resultaten följs upp och utvärderas. Detta är om inte annat en del av det ledarskap kommunerna måste utöva gentemot skolenheterna. Vi anser att regeringen måste vidtaga åtgärder för att påskynda utvecklingsarbetet i kommunerna i denna del.
6. Utvärdering och tillsyn skall bygga på fakta
Skolverket är den centrala förvaltningsmyndigheten för skolväsendet. Av instruktionen framgår att Skolverket särskilt skall följa upp och utvärdera skolan, lägga fram förslag till utveckling och medverka till en sådan utveckling. Skolverket skall vidare utöva tillsyn över det offentliga skolväsendet, friskolor, riksinternatskolor, utbildning vid särskilda ungdomshem samt andra statsunderstödda skolor.
I Skolverkets årsredovisning 1993/94 heter det bl.a.:
Vårt uppdrag är inte att med personliga bedömningar påverka skolan utan förse riksdag och regering, kommuner och professionella, elever och lärare med sakligt underlag för bedömningar och handlande.
Detta är ett betydelsefullt konstaterande som vi helt instämmer i. Vi har också förståelse för att det tar tid att skaffa sig kunskaper och utforma rutiner som möjliggör för myndigheten att leva upp till den ambitionen. Det gäller i synnerhet som myndigheten är relativt ny, att tidigare traditioner i svenskt skolväsende inte präglats av denna attityd och att frågorna är många och komplexa. En god grund har dock lagts genom den nationella utvärderingen publicerad i ''Bilden av skolan 1993'' och en rad andra rapporter. Att den första nationella utvärderingen enbart berört grundskolan gör det viktigt att arbetet inför den kommande inriktas på att belysa förhållandena i det frivilliga skolväsendet.
Debatten om Skolverkets tillsynsarbete har under det senaste året framförallt handlat om de fristående skolorna. Socialdemokraterna har av ideologiska skäl försökt underblåsa fördomar om alternativen. Mycket litet av vad som sagts har byggt på fakta. Mot den bakgrunden är vi positiva till att Skolverket inom ramen för sitt ansvar vad gäller utvärdering och uppföljning avser att följa upp det tidigare valfrihetsprojektet inom Skolverket, ''Val av skola'' 1992/93. I projektet avser man att belysa elevrekryteringen till fristående skolor, möjligheterna att nyttja valfriheten, vilka variationer som finns och varför och i vilken utsträckning valfriheten bidrar till förändringar. Projektet kommer enligt Skolverkets verksamhetsplan att starta i maj 1995 och avslutas i december 1996. Enligt vår uppfattning behövs detta underlag som komplement till uppgifter om olika skolors studieresultat, innan några slutsatser om större förändringar vad gäller reglerna kring rätten att välja skola kan dras. Detta måste rimligen påverka den beredning av frågor rörande de fristående skolor som regeringen avser att tillsätta.
I debatten om de fristående skolorna har media vid några tillfällen blandat ihop sådana skolor med verksamheter inom ramen för ''skolpliktens fullgörande på annat sätt'' (10 kap. 4
§ skollagen). Det förekommer nämligen på flera håll i landet att sådan undervisning organiseras i skolmässig form. I vilken utsträckning kommunerna aktivt tar sitt ansvar för tillsynen i dessa fall kan vi inte bedöma, men för ordningens skull anser vi att Skolverket måste ges uppgiften att utöva tillsyn också över sådan verksamhet, vilket idag inte är fallet.
En del av Skolverkets tillsynsarbete berör enskild elevs förhållande. För elever som går i det offentliga skolväsendet innebär det att den personliga integriteten kan skyddas genom de inskränkningar i offentlighetsprincipen som sekretesslagen medger. Elever i fristående skolor har inte samma skydd, utan riskerar att personliga förhållanden blir allmänt tillgängliga när uppgifter från en fristående skola överförs till Skolverket i samband med tillsyn. Vi anser att regeringen snarast bör komma med förslag om hur detta missförhållande skall kunna rättas till.
7. Skapa en fristående utvärderingsmyndighet
Skolverket har i samband med att myndigheten svarat på den rapport riksdagens revisorer lämnat avseende tillsyn av skolan 1993/94:RR 11 redovisat hur man definierar uppdragen avseende uppföljning, utvärdering och tillsyn. Vi moderater instämmer i dessa definitioner, liksom i revisorernas uppfattning om behovet av mer aktiv tillsyn och ett större utrymme för de direkta tillsynsuppgifterna. Detta leder oss emellertid till en mycket principiell fråga, nämligen att tillsynen borde ske helt fristående från myndighetens övriga uppgifter.
Riksdagens revisorer tog i sin granskningsrapport upp frågan om undervisningsrådens olika roller. Att ett undervisningsråd vid ett tillfälle medverkar i ett pedagogiskt projekt i kommunen och vid ett annat har den grannlaga uppgiften att granska kommunens verksamhet eller bereda ett akut tillsynsärende skapar risker för olyckliga målkonflikter. Vi moderater anser därför att den ökade betydelse tillsynsfrågorna måste få i det decentraliserade styrsystemet och de erfarenheter som hittills gjorts talar för att en fristående utvärderingsmyndighet eller motsvarande bör skapas skild från Skolverket. Förutsättningarna för en sådan organisatorisk förändring bör skyndsamt utredas, möjligen inom ramen för det pågående arbetet med översyn av myndighetsstrukturen på hela utbildningsområdet.
Enligt vår uppfattning bör en förändring med ovanstående inriktning göras samtidigt som Skolverket övertar det ansvar som ligger inom SIH (Statens institut för handikappfrågor i skolan). Vi anser att det centrala myndighetsansvaret på skolområdet kan klaras i en myndighet, vilket dessutom bör kunna innebära avsevärda fördelar vad gäller administrativ samordning. Med tanke på att de flesta kommuner numera seriöst arbetar för att integrera de handikappade eleverna i den vanliga skolan bör också de centrala myndigheterna göra detsamma.
Med hänvisning till det anförda hemställs
1. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om öppenhet och rätt till information i skolväsendets tillsyns-, uppföljnings- och utvärderingsarbete,
2. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om utvecklingssamtal i strukturerade former,
3. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om omdömen för elever som inte kan ges avgångsbetyg i årskurs 9,
4. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om obligatoriska nationella prov i årskurs
5,
5. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om att ett individuellt uppföljningsprogram skall utarbetas för de elever som inte nått de angivna kunskapsnivåerna i årskurs 5,
6. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om kommunernas uppföljningsansvar,
7. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om underlag för bedömning av värdet av det fria skolvalet,
8. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om att Skolverket bör ges tillsynsansvar vad avser undervisning i skolmässig form inom ramen för 10
kap. 4
§ skollagen,
9. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om skydd av elevers integritet i samband med Skolverkets tillsyn av fristående skolor,
10. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om en fristående utvärderingsmyndighet och en nationell förvaltningsmyndighet på skolområdet.
Stockholm den 24 januari 1995 Beatrice Ask (m) Rune Rydén (m) Ulf Melin (m) Hans Hjortzberg-Nordlund (m) Tomas Högström (m) Margareta E Nordenvall (m) Ulf Kristersson (m) Chris Heister (m) Per Unckel (m) Birgitta Wistrand (m)