Ett utbildningsområde där Sverige har en tydlig och framträdande roll är specialpedagogiken. Denna position har uppnåtts genom medvetna resursförstärkningar till detta område. Utvecklingen skulle inte ha varit möjlig utan omfattande forskningsinsatser i nära koppling till utvecklingsarbete.
Under senare år har forskningsinsatserna inom detta område blivit kraftigt eftersatta. Statens institut för handikappfrågor i skolan (SIH) har i sin förenklade anslagsframställan berört behovet av och problemen med att få forskningsmedel till sitt ansvarsområde.
Inför bildandet av SIH fanns det planer på att anvisa egna medel för forskning till SIH. Av olika skäl beslutade man att hålla samman de statliga medlen för forskning i ett sektorsanslag hos skolverket. SIH är också företrätt i skolverkets beredningsarbete vad gäller ställningstaganden till satsningar på olika projekt.
Detta har också underlättats genom den överenskommelse som träffats mellan myndigheterna (redovisat i SIH- utredningen) om att minst 10 % av anslaget för forskning skulle styras till ''SIH:s område''.
Utgångspunkterna för skolverkets bedömningar om angelägna forskningsprojekt är dock annorlunda än de behov som avspeglas hos SIH. Såväl handikapporganisationerna, specialskolorna, forskare som SIH:s egna konsulenter menar att den pedagogiska forskning som berör handikappområdet i dag är näst intill obefintlig.
Det vore beklagligt om Sverige nu skulle dra ned på sina ambitioner. Sverige betraktas av övriga Europa som ett föregångsland inom handikappområdet, och våra insatser kan i denna sektor bli modellbildande. Sverige har också varit pådrivande inom FN för att bl a ta fram de ''Standard Rules'' som medlemsländerna nu bundit sig för att genomföra. Sveriges trovärdighet skulle äventyras om man inte på hemmaplan kan visa att man är beredd att efterleva de principer man verkat för att få antagna i internationella sammanhang.
SIH bör därför tillföras ett forskningsanslag, som kan möjliggöra att den svenska forskningen inom det specialpedagogiska området kan fortleva och bidra till en fortsatt högkvalitativ utveckling av området.
Kopplat till SIH:s utvecklingsmedel skulle detta kunna skapa en bra och nödvändig bas för att få till stånd en utvecklings- och forskningsprofil som motsvarar områdets behov. I de frågor som rör SIH:s veksamhetsområde är sambandet mellan utvecklingsarbete och forskning starkare än inom flertalet av skolans andra områden.
Med hänvisning till det anförda hemställs
att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om överföring av forskningsanslag till Statens institut för handikappfrågor i skolan, SIH.
Stockholm den 24 januari 1995 Britta Sundin (s) Sven Lundberg (s) Bo Holmberg (s) Hans Stenberg (s) Susanne Eberstein (s)