Fortbildning av skolpersonal är ett av statens styrmedel för skolverksamheten i landet. Statens styrmöjligheter minskade dock väsentligt genom dels kommunaliseringen, dels de övriga förändringar som gjordes i samband med denna t.ex. nedläggningen av fortbildningsnämnderna.
Fortbildningsnämnderna hade genom sin samordnande funktion möjligheter att över kommungränserna stödja mindre lärargruppers fortbildning. Skolverkets fältorganisation har inte kunnat fylla detta behov eller fylla det tomrum som uppstått vad gäller fortbildningsnämndernas tidigare kartläggning av fortbildningsbehov över kommungränserna.
Med den nya, decentraliserade organisationen kan man fråga sig; vilka möjligheter har staten att se till att prioriteringarna efterlevs och vilka kriterier skall uppfyllas för att kommunerna skall anses ha följt de statliga prioriteringarna?
Ett exempel som kan stämma till eftertanke är att det finns uppgifter som tyder på att den ämnesbreddande fortbildningen för högstadiets lärare inte fullföljs enligt tidigare planer. Detta trots att den ämnesbreddande utbildningen är en uttalad prioriterad del av kompletteringsfortbildningen.
Skolverkets roll i fortbildningen
Skolverket har en central roll vid fördelningen av de statliga fortbildningsresurserna.
De statliga fortbildningsresurserna bör utnyttjas så att fortbildningsinsatserna riktas mot de angelägna behoven. Det är också viktigt att fortbildningen blir likvärdig över landet och att kurserna görs attraktiva för lärare och kommuner.
Lärare som bor långt från högskoleorter måste ges lika goda möjligheter till fortbildning som de som bor nära. Skolverket bör ekonomiskt stödja högskolorna så att fortbildningsresurserna i viss utsträckning kan decentraliseras. Den moderna tekniken för distansundervisning bör också tas till vara för detta ändamål.
För att göra högskolornas fortbildningskurser attraktiva för personal och kommuner skulle i en del fall de befintliga fristående ämneskurserna göras oberoende av avstånd i tid och rum genom utnyttjande av modern teknik. Skolverket bör i viss utsträckning kunna stödja sådan utveckling inom högskolan.
Jämfört med tidigare fortbildningsorganisation är det i dag svårare för avnämarna att få en helhetsbild över aktuellt utbildningsutbud. För att underlätta en sådan överblick vore det önskvärt att t.ex. Skolverket upprättade en databank över aktuella fortbildningskurser.
Skilj på genomföranderesurser och fortbildningsmedel
En kontinuerlig, väl strukturerad fortbildning är en viktig del i en skolverksamhet av hög kvalitet. Det är viktigt att skilja denna från insatser av mer ''akut'' karaktär t.ex. vid genomförandet av nya reformer. Den snabba förändringen på i stort sett alla områden gör fortbildning till en nyckelfråga för svensk utbildning.
Översyn av lärarutbildningen
Vi tycker det är bra att skolans inre arbete nu sätts i fokus på sätt som anges i budgetpropositionen. Det måste också innefatta lärarnas möjlighet att via fort- och vidareutbildning motsvara de krav som ställs. I den lärarutbildningsöversyn som aviseras i budgetpropositionen anser vi att detta bör vara en mycket viktig del. Detta bör ges regeringen till känna.
Med hänvisning till det anförda hemställs
att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om fortbildning av skolpersonal i samband med aviserad översyn av lärarutbildningen.
Stockholm den 23 januari 1995 Margitta Edgren (fp) Conny Sandholm (fp) Ola Ström (fp)