Antalet elever i den svenska grundskolan växer kraftigt under de kommande åren. Fram till år 2000 krävs mer än 150 000 nya platser. Vill vi dessutom integrera 6-åringarna i skolan, krävs ytterligare över 100 000 platser. För att klara uppgiften behöver vi ta vara på varje tänkbar möjlighet att använda de pengar vi har effektivare. Den växande ungdomsskolan har finansieringsbehov i mångmiljardklassen. Även om man drastiskt tvingas höja antalet elever per klass, måste ett stort antal nya skolor byggas och befintliga skolor byggas till.
Friskolorna finansieras genom att de har rätt till 85 procent av kommunens genomsnittskostnad/elev. Verkligheten är dock en annan. Enligt färsk statistik från SCB, kostar friskolorna i genomsnitt bara 75 procent av vad de kommunala skolorna kostar. Detta beror bl.a. på att kommunen kan dra av momsen, att skolskjutskostnader tillkommer och att kommunerna avsätter för lite till framtida pensionsåtagande.
Tillväxten av elevantalet måste till stor del lösas med nybyggda skolor. Då blir jämförelsen annorlunda. Det finns exempel på nybyggda kommunala skolor där en elevplats kostar dubbelt så mycket som den genomsnittliga kostnaden för en friskoleplats.
Friskolorna tillför redan i dag nya lokaler och nya arbetsformer. Rätt utnyttjade kan friskolorna absorbera en betydande del av tillväxten. I dag fungerar ca 300 fristående skolor med totalt 25 000--30 000 elever. Ytterligare ca 200 skolor väntar på skolverkets godkännande.
Friskolorna har en annan viktig roll. De utgör ofta föregångare då det gäller att utveckla pedagogik och arbetssätt. Föräldrarna deltar i utbildningsprocessen och har en naturlig roll i skolans vardag. I läroplanen betonas ökat föräldra- och elevengagemang som en central målsättning för skolans verksamhet. På detta område är friskolorna oftast föregångare och kan bli förebilder för hela skolan.
Skolverket -- bör inte minst av rättssäkerhetsskäl -- vara beslutande instans vid godkännande av nya friskolor. Detta godkännande bör även fortsättningsvis vara enda förutsättningen för friskolans rätt till skolbidrag. Skolstyrelsen (eller motsvarande) skall ha rätt att granska friskolans sätt att arbeta och hur extra resurstillskott används, samt att framföra synpunkter på friskolans arbetssätt till Skolverket med begäran om granskning. Det är viktigt att kommunen inte ges rätt att själv föreskriva hur en friskola skall arbeta. Att göra friskolan ännu mer beroende av kommunen skulle försämra friskolans ställning på ett sätt som troligen inte kan betraktas som acceptabelt i ett rättssamhälle.
De flesta friskolor har en ganska bred blandning av elever. Enligt Skolverkets statistik är andelen elever med behov av hemspråksundervisning eller svenska 2-undervisning lika högt eller t.o.m. högre än i den vanliga skolan. Samma gäller elever med s.k. särskilda behov. Enligt en undersökning, gjord av Utbildningsdepartementet våren 1994, hade 13 procent av friskolans elever särskilda behov. Till särskilda behov räknas bl.a. rörelsehinder, synskador, nedsatt hörsel och sociala handikapp. Varje elevs behov och situation måste bli föremål för en behovsbedömning i diskussion mellan friskola och kommun. Friskolan bör få ersättning för de faktiska merkostnader som efter förhandling med kommunen befinns vara erforderliga.
Med anvisning till det anförda hemställs
1. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna att Skolverket, även i fortsättningen, skall vara den myndighet som ger tillstånd till fristående skolor och som granskar deras verksamhet,
2. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om bidrag till elever med särskilda behov, behov av hemspråk och svenska 2-undervisning.
Stockholm 23 januari 1995 Jeppe Johnsson (m)