Ett ekologiskt basår vid naturbruksgymnasium i likhet med det naturvetenskapliga/tekniska basåret som föreslås i budgetpropositionen bör inrättas.
I budgetpropositionen avsätts resurser motsvarande 1 500 utbildningsplatser för inrättande av ett naturvetenskapligt/tekniskt basår på gymnasienivå som ger behörighet för högskolestudier inom kursens ämnesgrupp. Vidare föreslås en utvidgning av basåret med 1 500 platser som förläggs till komvux. Skälen är dels arbetsmarknadspolitiska för att minska arbetslösheten, dels för att höja kompetensen och öka tillgången på utbildad kvalificerad arbetskraft inom ämnesgruppen.
Några resurser för den ämnesgrupp inom gymnasieutbildningen som naturbruksgymnasierna representerar avsätts däremot inte. Detta är olyckligt. Samma arbetsmarknadsskäl kan även i detta fall åberopas. Dessutom föreligger ett stort behov av ökad kunskap i ekologi i samband med övergången in i det nödvändiga kretsloppssamhälle som nu påbörjats.
Ett ekologiskt basår skall leda till vidare studier i högskolan eller ge yrkesutbildning inom miljö och landskapsvård, återvinningsindustrin och som utbildare och informatörer i kretsloppsanpassning gentemot hushåll, i kommunernas agenda 21-arbete och inom industrin.
Ett ekologiskt basår skulle med fördel väl inrymmas i utbildningen inom ekologiområdet vid de naturbruksgymnasier som har en specialinriktning mot ekologi och kretslopp och bidraga till en skärpt kompetens på miljöområdet.
Vi föreslår en omprioritering inom budgetens ram så att 200 av de i budgetpropositionen föreslagna utbildningsplatserna för det s.k. basåret avsätts för ett ekologiskt basår vid naturbruksgymnasier med inriktning mot ekologi och kretslopp.
Med hänvisning till det anförda hemställs
1. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om inrättandet av ett ekologiskt basår vid naturbruksgymnasier med inriktning mot ekologi och kretslopp.
Stockholm den 20 januari 1995 Agne Hansson (c) Krister Örnfjäder (s) Sivert Carlsson (c)