Enligt 15 kap. 6 § i skollagen får regeringen meddela föreskrifter om skyldighet för den som vill genomgå särskilt anordnad prövning i grundskolan, gymnasieskolan eller kommunal vuxenutbildning att betala en avgift som tillfaller huvudmannen för utbildningen. Enligt förordningen (SFS 199:1124) om avgifter för prövning inom det offentliga skolväsendet får huvudmannen för utbildningen ta ut en avgift av den som vill gå igenom bl.a. särskild prövning eller fyllnadsprövning i grundskolan.
I en del kommuner tas ingen avgift ut av elevernas behörighets- eller konkurrenskomplettering. I andra kommuner är avgifterna upp till 2 000 kronor per provtillfälle. Ett sådant system är både orättvist och ojämlikt. Det förstärker dessutom den sociala snedrekryteringen till högre studier. Skolan skall uppmuntra eleverna till fördjupade kunskaper och till att söka tillträde till högre studier. De signaler som skolan ger när man samtidigt tar ut höga avgifter för förnyade prov är minst sagt motstridiga. Alla elever kan av olika skäl misslyckas en period under skoltiden. Finns det ambitioner hos eleverna att förbättra sina kunskaper och chanser till vidare studier bör detta alltid ses som något positivt.
Alla elever skall ha samma möjligheter att komplettera och förbättra sina betyg oavsett föräldrarnas ekonomiska ställning. Vänsterpartiet vill ha en jämlik skola med lika möjligheter för alla. Vänsterpartiet menar därför att nödvändiga ändringar måste göras i skollagen och förordningen för att förhindra att kommunerna tar ut avgifter vid elevers konkurrens- eller behörighetskomplettering.
Med hänvisning till det anförda hemställs
att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om elevers möjlighet att utan avgift komplettera eller höja redan satta betyg.
Stockholm den 22 januari 1995 Britt-Marie Danestig-Olofsson (v) Björn Samuelson (v) Hanna Zetterberg (v)