Friskolor en förutsättning för valfrihet och mångfald
Folkpartiet liberalerna har i skolpolitiken under många år hävdat friskolornas rätt. Vi anser att de berikar den svenska skolan med ökad valfrihet och mångfald. Att tillåta människor starta friskolor är inte detsamma som att nedvärdera den ordinarie kommunala skolan. Det är i stället så, att friskolor oftast blir en stimulans till den kommunala skolans organisatoriska utveckling och pedagogiska förnyelse.
Mot denna bakgrund är signalerna från socialdemokraterna och den nya regeringen oroande. Stark kritik har uttalats mot system, bl a den s k skolpengen, som syftar till att garantera friskolornas rättvisa bidrag. Det är därför angeläget att, inför den parlamentariska utredning som aviseras både i den nu aktuella propositionen och i budgetpropositionen, slå fast vår liberala syn på behovet av och villkoren för fristående skolor.
Vi måste dock först framhålla att vi finner det mycket anmärkningsvärt att regeringen först aviserar en parlamentarisk utredning men sedan omedelbart föregriper denna utrednings arbete genom att föreslå nedskärning av stödet till de fristående skolorna. Vi avvisar därför regeringens förslag om lagändring och välkomnar den parlamentariska utredningen. Vi går in i arbetet i den parlamentariska utredningen i avsikt att skapa långsiktiga och politiskt brett förankrade ekonomiska förutsättningar för fristående skolor.
En medborgerlig rättighet
Vi anser att möjligheten att starta och på rättvisa villkor driva en fristående skola är en medborgerlig rättighet. Förutsättningen är att skolans utbildning svarar mot de kunskaper och färdigheter som grundskolan förmedlar och att skolan även i övrigt väsentligen uppfyller grundskolans mål. Vi menar dessutom att skolan bör ha ett tillräckligt elevunderlag för att driva en god pedagogisk verksamhet för att godkännas av Skolverket.
Avknoppning av skolor
En hitintills ofta förbisedd potential utgörs av kreativa, entusiastiska lärare som tillsammans vill pröva nya idéer inom utbildningsområdet och föredrar att göra det utanför den kommunala skolan. De vill vara mer självstyrande än vad som är möjigt med det kommunala regelverket och tillsammans med föräldrar utveckla den egna skolan på bästa sätt. Enligt folkpartiets mening finns det inga skäl att bromsa en sådan utveckling. Tvärtom är det en utveckling och stimulans som kommer föräldrar och elever till godo. Måhända kan ''konkurrensen'' också fungera som en katalysator när det gäller att förmå kommunpolitikerna att släppa mer beslutsrätt till de lokalt verksamma i de kommunala skolorna.
Samhällets stöd en förutsättning
Rätten att starta en skola måste åtföljas av ekonomiska möjligheter. Risken blir annars överhängande, att skolan blir beroende av föräldrarnas ekonomiska stöd och därmed i praktiken förbehållen barn till föräldrar med god ekonomi. Därför anser Folkpartiet liberalerna att det offentliga, kommunen, också fortsättningsvis ekonomiskt ska stödja fristående skolor som godkänts av Skolverket. Att staten ställer detta krav på kommunerna kan enligt vår mening inte anses vara att inkräkta på den kommunala självstyrelsen. Pengar till skolverksamheten ligger i det generella statsbidraget och ska omfatta kommunens alla barn, oavsett om de väljer att gå i kommunal eller fristående skola.
Nej till terminsavgifter
Målet med det kommunala stödet måste vara att skapa kostnadsneutralitet mellan de kommunala skolorna och friskolorna. Därför måste ersättningen även i fortsättningen i avvaktan på utredningens resultat, vara minst 85 % av den motsvarande kommunala kostnaden. Bakgrunden till detta är inte minst vårt krav att den fristående skolan i princip ska vara avgiftsfri och på detta sätt vara en reell valmöjlighet för alla föräldrar och elever.
Kostadsneutralitet = 100 %
Det förtjänar att påpekas att utgångspunkten borde vara att ersättningen till friskolorna ska uppgå till 100 % av den kostnaden för motsvarande kommunala skolor, d.v.s. en reell kostnadsneutralitet där kostnadsjämförelsen omfattar helheten. I den helheten ingår många olika delar som är relevanta i detta sammanhang: friskolan betalar hyra -- kommunen sätter hyran själv, friskolan betalar full arbetsgivaravgift -- kommunala skolor får återbetalning i statsbidraget, friskolan betalar full moms -- kommunala skolor är momsbefriade. Således måste en reell kostnadsjämförelse även omfatta dessa kostnader.
Dubbelt rationaliseringstryck
Även om 85-procentsregeln ska vara ett golv har det i praktiken blivit så att nästan alla kommuner beräknar friskolornas verksamhetsbidrag till 85 % av den kommunala skolan. I detta finns alltså redan inbyggt ett rationaliseringstryck på friskolorna, om de har ambitionen att klara samma kvalitet i verksamheten. Det är inte ovanligt att denna kostnadsminskning klaras genom lägre lönenivåer till lärarna i dessa skolor. Genom att bidraget är baserat på den kommunala skolans kostnader får varje rationalisering i de kommunala skolorna direkt genomslag i friskolans budget. Mot denna bakgrund är det fel att säga att de nu lagstadgade 85-procentiga ersättningen innebär en överkompensation. Vår bedömning är att det knappast går att hitta några sådana exempel men att motsatsen däremot är vanlig.
Det finns också anledning att understryka att friskolorna, trots att lagstiftningen sökt garantera dem rimliga resurser, är utsatta för ett betydande kommunalt godtycke genom att kommunerna har så stora möjligheter att redovisa sina skolkostnader så att friskolebidragen minimeras. Det är därför viktigt att den parlamentariska utredningen som nu ska starta sitt arbete har inriktningen att friskolor ska få finnas och att det nu gäller att hitta ett långsiktigt hållbart finansieringssystem. Den grundsynen är i varje fall en förutsättning för att vi ska kunna medverka till en lösning av denna fråga som är brett parlamentariskt förankrad.
Barn med särskilda behov
Vi vill avslutningsvis återigen understryka att bidragssystemet till friskolorna bör vara sådant att friskolorna i så hög utsträckning som möjligt får samma resurser som motsvarande kommunala skolor. Det innebär att friskolorna som exempelvis tar emot elever med särskilda behov ska ges extra resurser. De kan behövas till extra personal, anpassning av lokaler m m.
Tvärtemot vad som framgår i debattinlägg från socialdemokrater och vänsterpartister, där friskolorna ofta framställs som segregerande, tyder mycket på att friskolor, kanske beroende på sin annorlunda pedagogik, ofta gör betydande insatser för barn med särskilda behov. Flera friskolor har t o m inriktningen att särskilt specialisera sig på barn med särskilda behov, t ex dyslektiska elever. Hoten mot friskolorna är alltså också hot mot dessa elever, som i friskolorna hittat en skolmiljö som passar dem.
Med hänvisning till det anförda hemställs
1. att riksdagen avslår propositionens förslag om ändring i bidragsbestämmelserna för fristående skolor godkända för vanlig skolplikt,
2. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om den medborgerliga rättigheten att starta och driva fristående skola,
3. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om att fristående skolor i princip skall vara avgiftsfria,
4. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om inriktningen av den parlamentariska utredningens arbete och om kommunernas sätt att göra beräkningar av kostnaderna för den kommunala skolan,
5. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om stöd till barn med särskilda behov.
Stockholm den 9 mars 1995 Margitta Edgren (fp) Conny Sandholm (fp)