Runt 100000 svenska barn beräknas vara drabbade av olika former av mobbning i skolan. Lägger man därtill alla de berörda barnens föräldrar och släktingar så förstår man att mobbning berör en stor del av befolkningen. Förekomsten av mobbning är ett problem som måste tas på största allvar.
Många föräldrar upplever att skolan inte gör tillräckligt för att komma tillrätta med problemen. Mobbning kan i vissa falla tillåtas fortgå under flera år utan att tillräckliga insatser sätts in. Om inte verkningsfulla åtgärder vidtas i tid kan utsatta barns situation förvärras.
Inte alla åtgärder upplevs heller som rättvisa, som t.ex. när den elev som mobbas erbjuds att få byta klass eller skola. Samhällets åtgärder mot mobbning får inte väljas för att de är lätta, utan för att de är riktiga.
Skollagen säger att de som arbetar i skolan särskilt skall bemöda sig om att hindra varje försök från elever att utsätta andra för kränkande behandling. I förarbetena till lagen framgår också att skolan skall gripa in om tecken på vantrivsel eller mobbning märks. Det slås också fast att en avvaktande attityd kan uppfattas som en tyst sanktion av mobbarnas agerande.
Skolan verkar de senaste åren generellt sett ha trappat upp arbetet mot mobbning. Verkligheten säger oss dock att åtgärderna ännu inte är tillräckliga. Många skolor arbetar mycket ambitiöst mot mobbning, andra har inte gjort lika stora insatser. Det finns anledning att se över hur skollagens intentioner följs.
Det är ofta föräldrarna som först märker att något är fel i barnets skolsituation. De bär också det yttersta ansvaret för barnens fostran. Skolan måste dock ha beredskap att agera snabbt när någon slår larm.
Skolan och de vuxna som kommer i kontakt med barn och ungdomar måste sätta tydliga gränser för vilka beteenden som är acceptabla och stödja dem som far illa.
Saker som utanför skolan skulle kallas för misshandel och olaga hot polisanmäls långt ifrån alltid av skolan. Problemen hanteras ofta internt, av hänsyn till de inblandade och ibland kanske till skolans rykte. Detta riskerar att sända felaktiga signaler till berörda elever. Allvarliga fall av hot, misshandel och trakasserier är just hot, misshandel och trakasserier -- även om de råkar ske i skolan. Hur skolans hanterar detta, dvs. hur skolans interna rättsystem fungerar, bör bli föremål för översyn.
Barn och ungdomar skall kunna gå trygga till skolan, känna sig trygga under skoldagen och kunna ta sig hem trygga. Allt annat är ett misslyckande för politiken och skolan.
En förutsättning för att skolans personal skall kunna upptäcka missförhållanden tidigt och kunna agera ändamålsenligt mot mobbning är en hög kunskapsnivå. Det är angeläget att utbildning om mobbning erbjuds i samband med fortbildning av skolans olika personalkategorier.
Med hänvisning till det anförda hemställs
1. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om att se över hur skollagens intentioner följs när det gäller arbete mot mobbning,
2. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om att se över hur skolans interna rättssystem fungerar,
3. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om fortbildning om mobbning.
Stockholm den 18 januari 1995 Sten Tolgfors (m)