Genom riksdagsbeslutet om Ansvaret för skolan (grundat på prop. 1990/91:18 och betänkandet 1990/91:UbU4) fick kommunerna ett odelat genomförandeansvar för grundskola, gymnasieskola och komvux. Kommunen kan själv arrangera utbildningen eller också upphandla den av annan kommun eller av landsting och då erlägga interkommunal ersättning.
Skollagen och förordningen om vissa specialkurser lägger fast elevens rätt till vald gymnasieutbildning. Elever som är intresserade av jord- och skogsbruk eller av trädgårdsnäringen kan lämpligen välja naturbruksprogrammet. Här har det dock visat sig att ett litet, men för näringen viktigt, antal elever drabbats av något som liknar ett utbildningsförbud. Det gäller elever som efter annan gymnasieutbildning söker grundläggande yrkesutbildning inom dessa områden. Många kommuner tillämpar här en strikt regeltolkning och bedömer en sådan utbildning som parallell till tidigare gymnasieutbildning. Därigenom har de inte enligt skollagen 5 kap. Gymnasieskolan 2 § skyldighet att betala för denna tillkommande utbildning.
Detta förhållande är inte unikt för de här berörda näringarna, men särskilda omständigheter gör situationen besvärande:Jordbruk, skogsbruk och trädgård är utpräglade småföretagsbranscher, där man ofta köper ett arbetstillfälle genom att etablera ett företag. Vägen dit kan vara lång och ytterst få kan eller bör etablera sig före 25- årsåldern. Annan gymnasial utbildning och yrkesverksamhet är vanlig under mellantiden men adekvat yrkesutbildning krävs vid etableringen.På grund av dessa förhållanden har många ungdomar fått rådet att först satsa på en mera allmän gymnasieutbildning och komplettera denna så småningom.
Det kan tilläggas att gränsen mellan påbyggnadsutbildning och ''specialkurser med särskilda behörighetskrav'' är oskarp. De kurser av den senare kategorin som finns inom naturbruksområdet har för eleverna karaktären av en påbyggnad trots att de inte är klassade så. De innebär i varje fall på inget sätt en parallell till annan gymnasial utbildning.
Dåvarande statsrådet Ask har i ett interpellationssvar 1991/92:189 uttalat följande:
De som är över 20 år och har behov av en yrkesutbildning bör naturligtvis även i framtiden ha möjlighet att få en sådan utbildning. Det är inte rimligt att kommunerna indirekt stryper en stor del av utbildningen för vuxna med hänvisning till att det i skollagen inte finns någon absolut skyldighet för kommunerna beträffande den gymnasiala vuxenutbildningens omfattning.
I betänkandet 1990/91:UbU4, s. 39, står vidare följande: ''Reformeringen av statsbidragssystemet får inte äventyra rekryteringen till dessa utbildningsområden'' (skogsbruk m.fl.).
I rapport nr 1 inom Agenda 2000, DS 1993:92 Vetenskapsakademiens syn på kunskap och kompetens inför 2000-talet, finns följande att läsa:
Den postgymnasiala utbildningen bör sammantaget erbjuda flera alternativa utbildningsvägar -- kortare påbyggbara moduler och kurser, yrkesinriktad utbildning och forskningsförberedande längre utbildningar. I största möjliga utsträckning bör man underlätta för individer att flytta mellan utbildningar och bygga på tidigare utbildningar.
De nuvarande reglerna och deras tillämpning står i klar strid med dessa intentioner. Vi har fått kännedom om ett antal fall där sökande med ett stort behov av en grundläggande yrkesutbildning vägras tillträde. Reglerna bör därför omprövas i första hand för lågfrekventa utbildningar med annan huvudman än kommun.
Den förra regeringen tillsatte våren 1994 en utredning om eftergymnasial utbildning (dir. 1994:36), som bl.a. skall behandla tillträdesfrågor för påbyggnadsutbildningar inom komvux (över 20 år). Det är angeläget att detta arbete påskyndas och att regeringen snarast återkommer till riksdagen med förslag om hur de problem som ovan berörts skall lösas.
Med hänvisning till det anförda hemställs
att riksdagen hos regeringen begär förslag som gör det möjligt för den som har en tidigare gymnasial utbildning att komplettera denna med adekvat yrkesutbildning.
Stockholm den 17 januari 1995 Nils Fredrik Aurelius (m) Leif Carlson (m)