I regeringens proposition 1994/95:139, om fördelning av särskilda resurser till högskolan, finns också förslag om fördelning av nya utbildningsplatser inom det humanistiska, samhällsvetenskapliga och juridiska området. För hösten 1995 fördelas 4 000 platser och för hösten 1996 fördelas ytterligare 3 500 platser. Fördelningen föreslås bli sådan att drygt hälften av de nya platserna förläggs till mindre och medelstora högskolor. Med tanke på att de stora universiteten i dag svarar för en helt dominerande del av det samlade utbildningsutbudet, finns det klara motiv för att förlägga en ännu större del av de nya platserna vid de mindre högskolorna.
Förstärkningen är av tillfällig natur och föreslås omfatta enbart en tolvmånadersperiod. De behov av fler utbildade inom naturvetenskap och teknik, som beskrivs i propositionen är ingen tillfällig företeelse, utan med all säkerhet ett behov som kommer att finnas även i framtiden. Det är till och med troligt att behovet av dessa utbildningar ytterligare kommer att öka. Det är också så att efterfrågan på högre utbildning väsentligt överstiger utbudet, detta understryker ännu mer behovet av utbildningen. Det borde enligt min mening vara en långsiktighet i förslagen från regeringen. Skall det bli en bra utbildning krävs resurser som inte alltid lätt går att få fram tillfälligt. Den föreslagna ökningen av resurser för humanistisk, samhällsvetenskaplig och juridisk utbildning bör därför permanentas.
Fördelningen mellan olika skolor tycks ha skett lite på en höft, strategin bakom är svår att spåra. Högskolan i Borås tillhör de högskolor som fått det minsta resurstillskottet, vilket jag tycker är anmärkningsvärt. Högskolan i Borås har ett stort sökandetryck till alla de utbildningar som högskolan anordnar. Nästan två av tre förstahandssökande kunde inte erbjudas plats läsåret 1993/94. Det finns ett stort utbildningsbehov i närområdet, Sjuhäradsbygden har många både små och stora företag som har behov av högskoleutbildade människor. Antalet sökande visar också att intresset är stort från ungdomar. Den tekniska utvecklingen gör att det finns ett stort vidareutbildningsbehov hos dem som redan är yrkesverksamma. Högskolan i Borås har redan gjort en ansträngning att möta detta behov genom överintagning både 1993/94 och 1994/95. I sin anslagsframställning för 1995/96 har högskolan i Borås föreslagit en kraftig ökning av resurstilldelningen för att i någon mån tillfredsställa de behov som här redovisats. Regeringens fördelning av de nya utbildningsresurserna har utarbetats utan att ta någon hänsyn till de behov som finns i Sjuhäradsbygden och till det sökandetryck som Högskolan i Borås har. Regeringens förslag till fördelning av utbildningsplatser bör därför ses över. Antalet nya platser inom humaniora, samhällsvetenskap och juridik bör fördelas så att Högskolan i Borås tilldelas 250 nya platser, i stället för de föreslagna 140 platserna.
Med hänvisning till det anförda hemställs
att riksdagen beslutar fördela de nya platserna inom humaniora, samhällsvetenskap och juridik så att Högskolan i Borås tilldelas 250 nya platser.
Stockholm den 8 mars 1995 Lennart Brunander (c)