Sedan decennier har befolkningen på Nordkalotten närt förhoppningar om avspänning, nedrustning, ökat kulturellt och ekonomiskt utbyte. I de fem nordligaste nordiska fylkeskommunerna eller länen bor cirka 1 miljon invånare. I Murmansk och Arkangelsk-oblast bor tillsammans omkring 2,8 miljoner människor. I Ryssland gränsar också den karelska republiken med nära 800 000 invånare till regionen. I detta område lever också den samiska befolkningen.
Sovjetunionens fall reste förhoppningar om militär nedrustning och nya möjligheter för samarbete mellan folken i denna Europas nordvästra region. Den gamla hotbilden är dock ännu inte helt försvunnen. Man kan också resa frågan om de gamla motsättningarna mellan Ryssland och västeuropeiska stormakter redan nu helt kan avföras från dagordningen. Dessa motsättningar har ju funnits långt före den bolsjevikiska revolutionen 1917. Det är möjligt att de motsättningar mellan stormakter som satt sin prägel på Nordkalotten har mindre att göra med vilket politiskt system eller vilken politisk ledning som har makten i olika stormakter, och mer att göra med de ekonomiska intressen dessa stormakter anser sig ha. Fortfarande finns problemet att om de ryska möjligheterna att nå Atlanten begränsas i Östersjön, ökar Kolahalvöns strategiska betydelse. Vissa ryska förband som tidigare varit placerade i Centraleuropa har flyttat till Kolahalvön, vilket får anses som uttryck för Rysslands sätt att värna sina stormaktsintressen. Rysslands stormaktsintressen kan också anses ha manifesterats i det nu pågående kriget i Tjetjenien.
Folkens samarbete i Barentsregionen
Den 11 januari 1993 hölls en viktig konferens i Kirkenes, som kan bli en ny startpunkt för samarbetet i det område som konferensen valde att benämna Barentsregionen, den euro- arktiska regionen. Konferensen i Kirkenes hade föregåtts av ett expertmöte den 25--27 september 1992, ett möte i oktober om sjöfart i den arktiska regionen och ett miljöministermöte om miljön i Barentsregionen. Konferensen den 11 januari enades dels om att bilda ett råd för Barentsregionen, dels om vissa övergripande målsättningar som lades till grund för det regionala samarbetet.
I deklarationen från konferensen betonas vikten av att arbeta för en hållbar utveckling i regionen i enlighet med de principer och deklarationer som fastlagts på Riokonferensen 1992. Barentsrådet verkar som ett forum för samarbete på en rad olika områden inom ekonomi, handel, forskning och teknik, turism, infrastruktur, utbildning och kulturellt utbyte. Inom rådet har bildats arbetsgrupper för bl.a. miljö, turism, kultur och kommunikationer. Samarbete om projekt för att förbättra urbefolkningens villkor skall också kunna upptas till behandling i rådet.
För Sveriges del undertecknades en plan för samarbetet mellan Norrbottens län och Murmansk 1993. Denna plan är en fortsättning på det samarbete som pågått sedan 1988. Samarbete sker i utbildningsfrågor, kulturfrågor, kommunikationsfrågor, ungdomsfrågor m.m. Stor vikt läggs också vid medverkan i utvecklingen av affärsförbindelser. En fastare samverkan på miljöområdet har kommit i gång. Det samnordiska miljöfinansieringsbolaget NEFCO har fått i uppdrag att göra en kartläggning av konkreta miljöprojekt, som skulle lämpa sig väl för nordiska insatser. NEFCO:s arbete väntas kunna genomföras under 1994--95. Sverige har utfäst ett bidrag till NEFCO på cirka 23 miljoner kronor per år under en sexårsperiod. I Norrbottens län har flera kommuner vänortsavtal med ryska motsvarigheter och bedriver ett aktivt vänortsutbyte. För det länsvisa samarbetet som inledningsvis nämnts, spelar givetvis miljösamarbetet en stor roll. Det starka svenska intresset för miljösamarbetet beror till avsevärd del på att miljösituationen på Kolahalvön upplevs som ett hot mot norra Skandinavien. Men det är också viktigt att detta samarbete utgår från ryska miljöintressen, så att båda parter upplever sig ha ordentlig nytta av samarbetet.
Ekonomiskt samarbete
Det bör understrykas att handelsutbytet som nu utvecklas i regionen måste karakteriseras av ömsesidighet. Förutsättningarna för ekonomiskt stöd genom lån och bidrag måste beaktas. Utvecklingen av ett allsidigt näringsliv på den ryska sidan måste var ett gemensamt ansvar. Det finns en risk att Rysslands rika naturtillgångar nu blir föremål för en av västkapital styrd exploatering som präglas av jakt på billiga råvaror, kortsiktighet och fortsatt nonchalans mot den känsliga arktiska miljön. Västlig politik får inte ta ryska finansintressens villighet att medverka i en sådan exploatering som intäkt för att exploateringen är ett allryskt intresse. Västliga aktörer måste också ha klart för sig att Kolahalvön från den ryska centralmaktens sida betraktas som en viktig tillgång för hela Ryssland vad avser de isfria hamnarna och naturtillgångar som mineraler, olja, gas och fisk. Ökad osäkerhet om Rysslands kontroll över tillgångarna i Kaukasien kan öka det ryska intresset för att säkra sina nationella tillgångar i Barentsregionen. Vidare finns givetvis ryska miljöintressen som i jakten på industriell rekonstruktion och ekonomisk tillväxt ibland har svårt att komma till tals. En viktig bakgrund till Barentssamarbetet är också att Norge har sina konflikter med Ryssland vad avser gränsdragning, oljeutvinning och fiske. Norge är initiativtagare till Barentssamarbetet som också kopplats till EU:s intressen. EG-kommissionen var också med och undertecknade Kirkenesfördraget.
När Sverige arbetar för att upprätta en riskkapitalfond för nordvästra Ryssland i samarbete med den Europeiska utvecklingsbanken (EBRD) sker detta med det huvudsakliga syftet att stödja det privata näringslivet.
Ryssland kommer under överskådlig tid att stå utanför EU. Det norska valet att också stå utanför EU har lett till att en lång yttre gräns för EU skär igenom Barentsregionen. Den svenska regeringen måste ta som en av sina uppgifter att bevaka att Barentssamarbetet inte skadas av den nya gränssituationen i regionen.
Det är bara om man beaktar verkligt existerande nationella intressen som Barentssamarbetet kan utvecklas till ett mellanfolkligt samarbete som stärker sammanhållningen på Storkalotten och minskar risken för framtida konflikter.
Miljösamarbetet
De miljöföroreningar som sprids från Murmanskregionen drabbar givetvis i första hand den egna befolkningen, men avsevärd påverkan på de nordiska länderna sker också. Oron för utsläpp av radioaktivitet från dumpat avfall är stor. Samarbetet i miljöfrågor måste ges högsta prioritet. Som ovan nämnts pågår kartläggningen av miljöstörningar i regionen, och kraftfulla insatser för reduktion av utsläpp måste komma till stånd med ekonomiskt stöd från olika länder och internationella organ. En del av de medel på 856 miljoner kronor som regeringen vill anslå på anslaget G1 för samarbete med Central- och Östeuropa måste tillföras miljösamarbetet i Barentsregionen. Tre miljoner kronor av dessa medel bör ställas till förfogande för länsstyrelsen i Norrbotten för förstärkning av miljösamarbetet i Barentsregionen. Problemen med kärnkraftssäkerhet och strålskydd i Barentsregionen uppmärksammas i internationella sammanhang. Kärnkraftssäkerhets- och strålskyddssamarbetet samordnas främst inom Internationella atomenergiorganet (IAEA) men också inom G24-gruppen och EU:s Östeuropaprogram. Inom ramen för EBRD har upprättats en multilateral kärnsäkerhetsfond. Sveriges samarbete med Ryssland och de baltiska länderna har lagt större tyngdpunkt på kärnkraftverket i Ignalina i Litauen än på Barentsregionens problem. Problemen med strålskydd och kärnkraftssäkerhet i Barentsregionen är på lång sikt av sådan omfattning att en internationell samordning av resurser från såväl Ryssland som EU, USA och Japan krävs. Problemen med hur de stora avfallslagren av radioaktivt material skall hanteras och vilka åtgärder som måste vidtas, när det gäller redan dumpat radioaktivt avfall, måste lösas. Sverige måste i olika internationella fora verka för en stor samlad internationell insats för att lösa dessa problem.
Infrastruktur i Barentsregionen
För att övrigt utbyte skall kunna utvecklas mellan de områden som ingår i Barentsregionen måste hållbar infrastruktur byggas upp. Det handlar om att skapa inspirerande livsmiljöer för människorna i regionen. Det existerande järnvägsnätet måste förstärkas och byggas ut så att godstrafik mellan norra Skandinavien och Murmansk och Arkangelsk kan ske. I ett sådant utvecklingsprojekt kan också ingå den s.k. Botniabanan och Norr-Botniabanan liksom omaxlingsstation i Haparanda. Den nya malmhamnen i Luleå kan även bli en resurs för exportindustrier på Kolahalvön. För att öppna vägförbindelser från Murmansk till Narvik via Rovaniemi och Kiruna är den s.k. Sallavägen en flaskhals. Denna väg är nu föremål för upprustning.
Inom ramen för Barentsregionsamarbetet har redan genomförts en förstudie av möjliga järnvägsförbindelser. Svenska vägverket har gjort en studie och ställt förslag angående vägnätet. Detta arbete bör kraftfullt drivas vidare.
Telekommunikationerna måste utvecklas så att datakommunikation och faxkommunikation lätt kan användas.
Kommunikationsministrarna i de länder som ingår i Barentsregionen måste snarast genomföra en analys av nödvändiga kommunikationer på Storkalotten, utarbeta en gemensam plan och prioritetsordning för hur kommunikationerna skall förbättras inom regionen.
Förutom järnvägar, vägar, tele- och datakommunikation handlar det om att också stärka den sociala och kulturella infrastrukturen.
Konsulat i Murmansk
Det ökande samarbetet mellan Sverige och Murmanskregionen reser frågan om behovet av en mer permanent statlig representation i Murmansk i form av ett konsulat. Ett sådant konsulat bör givetvis ha tillgång till kompetens på miljöområdet. Det bör också kunna medverka vid utveckling av ekonomiska förbindelser och utbildningssamarbete. Det bör snarast utredas om ett sådant konsulat bör inrättas. Såväl Finland som Norge har konsulat. Det norska konsulatet skall tills vidare ansvara för viseringar till Sverige. I längden är denna lösning inte tillräcklig utan full konsulatkapacitet bör uppnås. Med hänsyn till de åtstramningsprogram som utrikesdepartementet nu genomför är det inte rimligt att i årets budget föreslå pengar till konsulat i Murmansk. Ett öppnande av ett sådant konsulat bör emellertid prioriteras.
Samerna på Storkalotten
I målsättningen för Storkalottssamarbetet ingår att medverka till en utveckling som tar hänsyn till urbefolkningens intresse och gör det möjligt för dem att delta. I Barentssamarbetet är det viktigt att hörsamma urbefolkningens rättmätiga krav om hur samarbetet skall bedrivas. Den lilla samiska befolkningen på Kolahalvön har ett intresse av att utbyta erfarenheter med svenska samer. Ryska samer kan tänkas erbjudas utbildning i språk, samisk slöjd och hantverk i Sverige och också organisera försäljning av sådana produkter på sunda kommersiella grunder. Svensk samisk erfarenhet av turism kan också vara värdefull för ryska samer. Sverige bör medverka till att stimulera samiskt samarbete inom Storkalotten.
Kvinnors liv, arbete och utbildning i Barentsregionen
Barentsregionen har likartade problem när det gäller demografisk utveckling: ett växande antal män och ett minskande antal kvinnor, samtidigt som den kvarvarande befolkningens medelålder ökar. Det innebär att kvinnors möjligheter till utbildning, arbete och fritid kraftigt måste utvecklas, om kvinnor skall förmås att stanna. Det ökande kvinnounderskottet minskar ju männens möjlighet att leva kvar, arbeta och verka inom regionen. Det handlar om att förändra kvinnors -- och därmed mäns -- villkor så att denna del av Europa förblir en befolkad och vital region. Länsstyrelsen i Norrbotten arbetar med att utveckla Barentsregionens möjligheter. Ett flertal arbetsgrupper/utskott har bildats och representationen är till största delen män. Kommer Barentsregionen att få den stora betydelse som många tror, är det av yttersta vikt att större ansträngningar görs för att få en jämn könsfördelning i dessa arbetsgrupper/utskott. I de tio arbetsgrupper som ingår i Barentssamarbetet har varje land en representant. För Sveriges del är representationen 9 män och 1 kvinna. Sverige bör ta initiativ till en särskild arbetsgrupp som arbetar med kvinnors liv, arbete och utbildning i pågående Barentssamarbete. När det gäller könsrepresentationen bör Sverige verka för att samma förhållningssätt genomsyrar Barentssamarbetet som finns i jämställdhetspropositionen ''Delad makt delat ansvar'' 1993/1994:147 samt rekommendationen om jämn könsfördelning i statliga styrelser och kommittéer.
Med hänvisning till det anförda hemställs
1. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om förutsättningar för ekonomiskt samarbete och handel med Ryssland i Barentsregionen,
2. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om bevakning av att samarbetet i Barentsregionen inte skadas av den nya gränssituationen,
3. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om medel till Länsstyrelsen i Norrbotten för genomförande av miljösamarbete i Barentsregionen,
4. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om internationella insatser för miljön särskilt vad gäller strålskydd och radioaktivt avfall i Barentsregionen,
5. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om en gemensam plan för kommunikationerna på Storkalotten,
6. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om prioritering av ett svenskt konsulat i Murmansk,
7. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om stimulans av samiskt samarbete på Storkalotten,
8. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om kvinnors liv, arbete och utbildning i Barentsregionen.
Stockholm den 25 januari 1995 Siv Holma (v) Maggi Mikaelsson (v) Lennart Beijer (v) Jan Jennehag (v) Eva Zetterberg (v)