Utvecklingen i Östeuropa är komplex. I vissa områden sker i stort sett en positiv utveckling av ekonomin och demokratin -- Baltikum, Polen, f.d. Östtyskland. Problem finns dock även i dessa länder med bl.a. hög arbetslöshet och ökad kriminalitet.
I andra länder är det svårt att urskilja någon avgörande utveckling i positiv riktning. Fortfarande står BNP still eller faller i länder som Ryssland, Rumänien, Ukraina. Medellivslängden sjunker i många regioner. Sjukvården för vanliga människor i Moskva uppfyller knappt de mest elementära medicinska kraven. Miljö- och hälsoproblemen är enorma och hittills syns inga resurser till för att åtgärda ens de värsta försummelserna.
Det finns experter som menar att om livsmedels- och energitillgången i miljonstäder i Ryssland, Vitryssland, Ukraina försämras ytterligare kan den politiska situationen snabbt bli explosiv.
I f.d. Jugoslavien råder fortfarande krigstillstånd och kränkningar av mänskliga rättigheter är omfattande. Balkankrisen är det värsta som hänt Europa sedan 1945. Krisen i Tjetjenien visar att den politiska demokratin och stabiliteten i Ryssland är osäker.
Västeuropas reaktion hittills får betecknas som sval med undantag för Tysklands intresse för f.d. Östtyskland. Interna problem och svårigheter med att se Östeuropa som en resurs i stället för konkurrent gör att stödet från väst varit lågt. Till exempel betalas 90 % av miljöinvesteringar i Polen av Polen självt trots att flera västländer skulle ha egen nytta av miljöförbättringar i Polen.
Ett återuppbyggt Östeuropa gynnar alla
Det finns fyra starka drivkrafter för väst att bidra till återuppbyggnaden av Östeuropa.Östeuropa är en framtidsmarknad och kan bidra positivt till världsekonomin.Miljöproblemen i Östeuropa måste lösas eftersom de utgör en stor del av de globala miljöproblemen. Ett politiskt stabilt Östeuropa höjer säkerheten globalt. Mänskliga rättigheter främjas.
De militära hoten i Nordens närområde beskrivs i dag inte med hjälp av siffror på hur stora militärstyrkor som finns på olika håll. Bortsett från en liten militär uppbyggnad i Baltikum och kvarvarande stora styrkor på Kolahalvön sker reduktion av militära styrkor. Ett betydande antal kärnvapen finns dock kvar.
Det är politisk instabilitet, etniska och religiösa konflikter som nu skapar grunden för hotbilden. Det ryska politiska läget visar också att de nationella intressena har en stark förankring i folkopinionen. Oavsett politisk ideologi hos regimen finns starka nationella säkerhetsintressen gränsande till chauvinism i vida kretsar. Risken för återfall i stormaktsarrogans finns, vilket Tjetjenien visar.
Det är ett starkt svenskt miljö- och säkerhetsintresse att ytterligare utveckla det såväl bilaterala som multilaterala samarbetet med Östeuropa. Samarbetet bör ske på ett sådant sätt att allvarliga konflikter i vårt närområde förebyggs och mekanismer för fredlig lösning av konflikter finns tillhands.
Handeln mellan Östeuropa och Sverige ökar nu snabbt -- det är kanske ett av de mest glädjande tecknen på en utveckling i rätt riktning.
Avgörande är att människor i öst märker och känner av positiva förändringar om än små. Så länge känslan av hopp finns och om att utvecklingen nu går åt rätt håll kommer dessa länder att utvecklas.
Svenskt stöd är effektivt
Det nuvarande svenska samarbetet visar upp många positiva sidor. Satsningar på att förbättra kärnsäkerheten, avloppsrening, energisystemen men också mindre uppmärksammade former av samarbete som det omfattande vänortsutbytet och LRF:s stöd till utvecklingen av jordbruket är några exempel Vänsterpartiet vill framhäva. Dessa stödformer bör också ges fortsatt prioritet.
En fara i relationerna till öst är dock att överdrivet hårda bestämmelser för pass, inresevisa och immigrationstillstånd tillämpas i det vällovliga syftet att bekämpa kriminalitet och illegal invandring. Sverige och det övriga rika, västliga Europa ska i stället undvika att skapa en ny järnridå mot öst.
Sveriges samarbete med Central- och Östeuropa har analyserats i utrikesdepartementets Ds 1994:134. Den visar att det svenska stödet fungerar internationellt sett bra men naturligtvis kan bli bättre. Vi tar bl.a. upp en del av deras förslag nedan.
Allmänna synpunkter på svenskt östbistånd
Vid en internationell jämförelse kan man säga att svenskt bistånd fungerar bra, blir bättre men kan bli ännu bättre. Polen tjänar nu delvis som pilotprojekt.Svenskt miljöbistånd till Östeuropa har två utgångspunkter; det är dels en del av svenskt stöd till öst, dels en del av svensk miljöpolitik.
Att det finns dessa två utgångspunkter eller mål orsakar ibland problem, dvs. olika önskemål om vad som är mest angeläget framförs från Sverige resp. mottagarlandet. Det har hittills dock inte vållat avgörande problem men risken finns att det kan uppstå betydande konflikter i framtiden. Det bör utformas en sammanhållen strategi för östsamarbetet från svensk sida.Det är många inblandade i verksamheten, på svensk sida ett flertal myndigheter, frivilliga organisationer, kommuner m.fl. På mottagarsidan kan både lokala, regionala och statsinstitutioner vara engagerade. Det gäller både beslutsprocessen, genomförandet av projekt och finansiering. Allt detta skapar samarbetssvårigheter, brist på överblick och svårighet att prioritera.Miljöbiståndet har även ett stort värde för ett stabilare samhälle, kunskapsuppbyggnad och regionens säkerhet.Det är viktigt att hjälpen är långsiktig, kunskapsuppbyggande och successivt övergår i ömsesidigt samarbete.Stödet som kommer från Kommunförbundet och enskilda svenska kommuner är viktigt och bör främjas eftersom allt fler problem handhavs på lokal nivå. Ofta är kunskapen på lokal nivå i Östeuropa rudimentär.En översyn av Sveriges agerande bör ske så att biståndet blir överskådligare och mer effektivt.Det finns ett allt bättre fungerande samarbete mellan högskolor i regionen.En diskussion finns om vad som behövs först -- ''software'' eller ''hardware''. Mottagarländerna hävdar ofta att de fått ett överflöd av konsulthjälp och goda råd men för lite av rena investeringar.Nätverksmodeller för verksamheten är effektiva. Gäller t.ex. högskolorna och kommunerna. Demokratistödet har varit underdimensionerat -- totalt endast 7 %.Verksamhetens uthållighet -- dvs projektens förmåga att överleva när stödet upphör -- är svårbedömd. Myndigheterna bör ägna detta ökad uppmärksamhet.Vid val av samarbetsland bör Ryssland ges större utrymme i det svenska programmet.et svenska EU-medlemskapet bör utnyttjas till att öka EU:s stöd österut. En samordning med EU:s stöd är också angelägen.
Vissa speciella områden eller förslag
Stöd till forskningsinstitut i Östeuropa
ABB-chefen Percy Barnevik har sagt: ''Det går ganska snabbt att skapa fungerande industriella öar inne i dessa länder. Det finns 10 miljoner ingenjörer varav en miljon med doktorsgrad. Det är tekniskt mycket välutbildade människor. Kan man organisera och motivera dessa i moderna företagsenheter, se till att de har råvaror och marknader att sälja till så kan man göra underverk på ganska kort tid i dessa företagsöar.''
Barneviks idéer kan tillämpas i de företag som de stora multinationella företagen köper och/eller ingår s.k. joint ventures-avtal med. I de företag som skoningslöst slås ut därför att deras produkter inte klarar konkurrensen från väst går det sämre. De som jobbar i statliga institutioner med fasta löner drabbas oerhört hårt av inflationen och statens brist på inkomster.
Eftersom det västliga stödet i huvudsak riktas mot privatiseringsobjekt kan t.ex. forskningsinstitut och rustningsindustri komma att ställas utanför. Konsekvensen kan då bli att även högt kvalificerad personal tvingas över till annan verksamhet som t.ex. gatuhandel för att försörja sig, eller försvinner utomlands med sin kompetens. Sverige bör studera möjligheten att föra över medel direkt till viktiga forskningsinstitut för att ett värdefullt kunnande ska bevaras och utvecklas.
Rustningsindustrin måste också få stöd. Här gäller det emellertid inte att stödja befintlig produktion, utan arbetet med att ställa om rustningsindustrin till civil produktion måste stödjas med kraft. Resultatet kan annars bli och har redan resulterat i ökad vapenexport -- det blir ett desperat sätt att få in valuta.
Stöd till rättsstatens institutioner
Man kan knappast påstå att länderna i f.d. Sovjetunionen i dag är fungerande marknadsekonomier. Eftersom samhällsinstitutioner inte utvecklats, relevant lagstiftning inte finns eller inte följs har många av de nya länderna hamnat i ett slags rövarkapitalism. Skatter kan inte drivas in och bedrägerier är svåra att beivra. Maffian gör sig bred. Kriminaliteten växer och hotar sprida sig utanför landets gränser. Det är inte orealistiskt att tro att denna situation kan leda till att samarbetet med området försvåras. Ett kraftfullt stöd till demokratins och rättsstatens institutioner är därför nödvändigt.
Folkrörelserna -- basen för demokratin
En viktig drivkraft i demokratiseringssträvanden i såväl Öst- som Centraleuropa och Sovjetunionen var miljörörelsen. Redan på 60-talet tog studenter och forskare upp kampen för naturreservat och biologisk mångfald. Under 80-talet växte protester för att rädda Bajkalsjön och hindra vändandet av de sibiriska floderna fram. Efter Tjernobylolyckan fick miljörörelsen förstärkt kraft. Den kraften har nu tynat.
Stödet till demokratiskt sinnade folkrörelser inom miljö och facklig verksamhet är av stor vikt. Det är till syvende och sidst folket självt -- inte byråkratierna -- som skall bära upp demokratin. De styrandes strävan att bygga marknadsekonomi är ingen garanti för demokratins växt. Många exempel runt om i världen visar att ett positivt samband mellan marknadsekonomi och demokrati inte är något självklart. Viktigare för demokratins framväxt är folkligt deltagande i det politiska beslutsfattandet. Ett viktigt led i detta är den fackliga kampen. Den är en förutsättning för att exempelvis löneläget för östeuropéerna så snart som möjligt ska kunna röra sig mot lönenivåerna i väst och därmed minska de ekonomiska och sociala spänningarna mellan öst och väst.
Kommunalt bistånd
Viktigt för framväxten av demokratiska samhällen i östra Europa är också att de administrativa och sociala sektorerna i samhället fungerar. Lokala och regionala förvaltningar, sjukhus, daghem, skolor etc. måste fungera för att ge människor politisk delaktighet, lindra social nöd och skapa grunden för en social och ekonomisk utveckling som kommer alla till del. Även här kan bistånd från väst göra stor nytta.
Svenskt kommunalt bistånd är väl lämpat för dessa områden. Kommunerna måste t.ex ges möjlighet att ge stöd till för samhällena i öst nödvändiga byggnationer såsom sjukhus, skolor, förvaltningsbyggnader. Det är därför väsentligt att det förslag till ökade möjligheter för de svenska kommunerna att lämna utvecklings- och katastrofbistånd som lokaldemokratikommittén lagt fram förverkligas.
Förstärk det sociala stödet
Hittills har biståndsinsatserna till Östeuropa i hög utsträckning riktats till teknik, miljö och demokratisering. Däremot har insatser på sjuk/hälsovård, omsorg om handikappade eller det sociala området inte haft en lika framträdande roll.
Vänsterpartiet anser att Sverige just på det området kan bidra med mycket. I en särskild motion tar vi upp den förebyggande hälsovården med inriktning på Baltikum.
Från landstingens och ideella organisationers sida har kunskapsöverföring och kontakter inom handikappområdet skett under flera års tid. Sverige har en lång erfarenhet av att avveckla stora institutioner och tillsammans med anhöriga bygga upp stöd i hemmet och till familjen. Dessa kunskaper kan i högre grad tas tillvara, genom att exempelvis erbjuda kurser i Sverige och/eller genom att bygga upp kontaktnät mellan personal i Sverige och i östeuropeiska länder. I t.ex. Rumänien har ett flertal svenska organisationer varit verksamma för att reformera institutioner för gravt handikappade barn.
På senare tid har barnsexturism och gatubarn i Baltikum och flera andra östeuropeiska länder uppmärksammats. Huruvida det är en faktisk ökning eller bara att problemen blivit synliga är svårt att säga. Klart är dock att andelen barn som far mycket illa är stor. I Rumänien liknar situationen den i många latinamerikanska länder, med gatubarn som är i mycket dåligt skick p.g.a. bland annat hemlöshet, bruk av lösningsmedel och andra droger. Barn som tigger kommer i hög utsträckning från zigenarna, som står lägst i rang.
Barnsexturismen i Baltikum har påtalats av framför allt Rädda barnen. Man misstänker att en avsevärd del av de män som köper dessa barns tjänster kommer från Norden. Barn som inte är äldre än 10 år har påträffats. Att barnen säljer sina kroppar har naturligtvis sin orsak i fattigdom, föräldrar som inte kan ta sitt ansvar och bristande skydd från myndigheternas sida. Sverige ska här bidra med kunskaper, erfarenheter och pengar.
De behöver marknader att exportera till
EU och Efta har träffat avtal med ett antal central- och östeuropeiska länder och flera håller på att förhandlas fram. De här avtalen har inte infriat östeuropéernas förväntningar. De västeuropeiska marknaderna har visserligen öppnats -- men inte för de produkter där östeuropéerna är konkurrenskraftiga: stål, livsmedel och textilier. EU har stora pålägg på jordbruksimporten och det existerar massor av icke-tariffära hinder mot öst, t.ex. stålkvoter.
Så länge östeuropeiska företag hindras exportera, kommer också västföretag att vara försiktiga med sina investeringar.
Avtalens andra sida är att de öppnat Central- och Östeuropa för västexport vilken konkurrerar ut den inhemska produktionen med företagsnedläggningar och påspädning av arbetslösheten som resultat.
Det är av vikt att de handelsavtal som träffas innehåller möjligheter till asymmetriska arrangemang så att svagare länder har möjlighet att under en övergångstid skydda uppbyggnaden av sin egen konkurrenskraft.
Prioritera miljöarbetet
Miljöfrågorna måste lösas. Att medellivslängden nu sjunker i flera länder i öst är ett tecken på att stora resurser måste satsas på miljö- och hälsoproblemen. Vänsterpartiet föreslår bl.a. i andra riksdagsmotioner att miljöstödet ska öka med 100 miljoner kronor per år.
Bevara den biologiska mångfalden
I våra östra grannregioner finns en biologisk mångfald som försvann från Västeuropa för femtio år sedan. Det är avsaknaden av moderna skogs- och jordbruksmetoder som möjliggjort ett bevarande av arter, biotoper samt natur- och kulturlandskap som inte längre existerar i väst. I t.ex. Estland finns en vargstam som är större än i hela Norden.
För att skydda dessa helt unika värden måste även Sverige hjälpa till. Dels bör vi omedelbart anslå resurser till inventering av dessa områden, dels till deras bevarande. På grund av brist på pengar håller administrationen för naturreservat och nationalparker på att bryta samman. Estniska naturvårdsfondens (ELF) arbete kan tjäna som ett gott föredöme i detta brådskande arbete.
Regeringen bör komma med förslag om att det svenska stödet till bevarande av reservat skall utvecklas.
Förnya energisystemen
Många energisystem i Östeuropa är ineffektiva och genererar stora utsläpp. Det finns energiverk i Estland som släpper ut mer svavel än vad som släpps ut i hela Sverige. Anläggningar har i jämförelse med västeuropeiska anläggningar extremt låg verkningsgrad -- uppemot 50 % av energiproduktionen kan vara rena förluster.
Vattenfall och andra svenska energiaktörer har visat att svenska investeringar i de närliggande ländernas energisystem är kostnadseffektiva ur miljösynvinkel och ur rent ekonomisk synvinkel. Svenska investeringar bidrar till att förbättra miljön och ekonomin både i mottagarlandet och i Sverige.
Regeringen bör återkomma med förslag om hur svenska staten skall främja återuppbyggnaden av energisystemen i Östeuropa.
Stödet till förbättring av säkerheten vid kärnkraftverket Ignalina i Litauen har varit effektivt. Det har inneburit en kraftsamling. Resultatet och erfarenheterna bör nu utnyttjas vid arbete med andra reaktorer, exempelvis Sosnovij Bor vid S:t Petersburg.
Vidare bör miljökonsekvenserna av uranbrytningen i Ryssland uppmärksammas. Stora områden kan karaktäriseras som ekologiska katastrofer där uranbrytning och anrikning skett. Sverige har också en del i hanteringen av uran från Ryssland. Regeringen bör få i uppdrag att komma med en miljökonsekvensbeskrivning om rysk uranbrytning och hantering.
En brist i stödet till kärnkraftsverksamheten har varit att intet har skett för att ta fram alternativ så att avvecklingen av Ignalina kan påbörjas. Vårt stöd bör omformas så att avvecklingen av reaktorer kan komma igång.
Luft- och vattenvård
Även rening av luft och vatten är akuta problem där avancerad svensk teknik och kunskap finns. Ett flertal privata företag har visat stort intresse att delta i rekonstruktionen av avloppssystemen, förbättra dricksvattenkvaliteten och minska utsläppen av luftföroreningar. Sanningen är att standarden på teknik som i dag används i Östeuropa kan jämföras med den teknik vi hade på 40-talet i Sverige -- plus att den ofta inte är underhållen.
I dag finansierar Sverige en del projekt inom denna sektor. Enligt utvärderingen i Ds 1994:134 fungerar dessa projekt tillfredsställande och allt bättre. Mottagarländerna prioriterar också vattenfrågorna. Effektiva åtgärder på detta område är också avgörande för Östersjöns restaurering.
Regeringen bör undersöka möjligheterna att öka krediterna för liknande projekt -- de erfarenheter som nu vunnits gör att projekten blir allt mer lyckade.
Forskning, utbildning och inventering
Forsknings- och utbildningssamarbetet är ännu i sin linda men kommer att få allt större betydelse. Uppsala universitet är sammanhållande i det nätverk som är under uppbyggnad. Framgångsrikast är kanske utbytet av studenter och distansundervisning via modern informationsteknologi. Även undervisning i elementär miljökunskap och andra ämnen till allmänheten via TV är projekt som är konstruktiva.
Inventeringsinsatser både av kultur- och naturvärden och av miljöskador är angelägna uppgifter. För att åtgärder och investeringar ska vara kostnadseffektiva måste inventeringsarbetet främjas. Fortfarande saknas grundläggande kunskaper.
Gemensam kommunikationspolitik
Trafik- och kommunikationssektorn har hittills inte varit föremål för svenskt stöd i nämnvärd omfattning. Vänsterpartiet menar att det är helt nödvändigt med gemensamma insatser även på detta område. Trafiken står för en stor del av miljöbelastningen, och Östeuropas omoderna och lågeffektiva trafiksektor är ett allvarligt hinder för fortsatta ekonomiska framsteg.
Rapporten från Östersjöregionens kommunikationsministrars konferens i december 1993 ''Transport and the Environment in the Baltic Sea Area'' bekräftar det som Vänsterpartiet tidigare krävt.
Östeuropas nya kommunikationer måste baseras på miljöanpassad och resurssnål teknik. Det innebär informationsteknologi, snabb- och högfartståg, biobränsledrivna stadsbussar, renovering av befintliga spårvagns- och pendeltågssystem etc.
Gemensamma arbetsgrupper med berörda länder borde bildas -- exempelvis är en ring av snabb- och högfartståg runt Östersjön ett intressant projekt att starta med.
Sverige är ledande inom flera av dessa tekniker. Satsningar inom kommunikationssektorn bör bli ytterligare ett mål i det svenska östprogrammet.
Jämställdhetsmål saknas
Det har saknats ett övergripande jämställdhetsmål i östsamarbetet. Detta trots att kvinnor ofta drabbas hårdast både av miljöproblem och ekonomiska bekymmer. De flesta projekt har varit av teknisk karaktär. I mycket stor utsträckning har män beslutat och medverkat i programmen. Sammantaget har det inneburit att kvinnans situation och sociala roll fått en underordnad betydelse.
Jämställdhetsaspekten ska vara ett mål i Sveriges och EU:s östsamarbete.
EBRD-reglerna måste ändras
Västregeringarna lovade 24 miljarder dollar i krediter till Central- och Östeuropa. Ramarna har inte utnyttjats, därför att det i själva verket bara är en bråkdel som är praktiskt tillgängligt, eftersom kraven ofta är att krediterna skall ges på kommersiella grunder. Och det är i dag helt orealistiskt. EBRD har dessutom villkoret att högst 40 procent skulle få ges till den statliga sektorn, företrädesvis för investering i infrastruktur. Hur ska då rustningsindustrierna kunna ställas om till fredlig produktion?
Vänsterpartiet anser att reglerna måste förändras så att de utlovade krediterna snabbt kommer till användning. Sverige bör verka för detta inom EBRD.
Polen och de baltiska länderna som medlemmar i EU
Östsamarbetet skulle underlättas om de baltiska staterna och Polen blev medlemmar i EU. Det finns både säkerhetspolitiska, ekonomiska och miljöskäl för detta. En friare handel mellan berörda länder skulle framför allt gynna öst.
Sverige, Danmark och Finland bör i EU verka för att Polen och de baltiska staterna ska bli medlemmar i EU.
Vänsterpartiet ställer sig bakom förslaget att samordna östbiståndet inom utrikesdepartementet. Detta under förutsättning att miljöhänsynen även i fortsättningen kan tillgodoses. Vi kan dock ej gå med på en besparing.
Med tanke på att det kommer att kosta minst 150 miljarder kronor att rädda Östersjön höjer vi anslaget för kommande budgetår i ett första steg med 100 miljoner på årsbasis.
Med hänvisning till det anförda hemställs
1. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om den allmänna inriktningen på svenskt östsamarbete,
2. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om stödet till forskningsinstitut i Östeuropa,
3. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om vikten av stöd till demokratins och rättsstatens institutioner,
4. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om stödet till vissa typer av folkrörelser och fackföreningar,
5. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om svenskt kommunalt bistånd till Östeuropa,1
6. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om sociala insatser i Östeuropa,
7. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om de handelsavtal som träffas med de öst- och centraleuropeiska staterna,
8. att riksdagen begär att regeringen återkommer med förslag om hur svenskt stöd till bevarande av naturområden skall förstärkas,
9. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om att påskynda omställningen av energisektorn i Östeuropa,
10. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om att energistödet skall utformas så att det stödjer kärnkraftsavvecklingen i Östeuropa,
11. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om att utveckla samarbetet kring luft- och vattenvård,
12. att riksdagen beslutar att kommunikationssektorn skall ingå i det svenska östprogrammet,
13. att riksdagen beslutar att jämställdhetsaspekten skall ingå i det svenska östprogrammet,
14. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om förändrade regler för kreditgivning till Central- och Östeuropa i EBRD,
15. att riksdagen till Samarbete med länderna i Central- och Östeuropa, bil. 4, G
1, för budgetåret 1995/96 anvisar 150
000
000 kr utöver regeringens förslag.
Stockholm den 21 januari 1995 Gudrun Schyman (v) Hans Andersson (v) Ingrid Burman (v) Björn Samuelson (v) Eva Zetterberg (v)
1 Yrkande 5 hänvisat till KU.