Förtrycket av minoriteter finns i många håll i världen. Det följer överallt samma mönster. Mänskliga rättigheter kränks, naturen skövlas, tvångsförflyttningar, språkligt förtryck, utbildningsförtryck, fängelse, tortyr, ''försvinnanden'' och mord utförda av dödsskvadroner är inte ovanligt.
När man tänker på minoriteter, tänker man först på mindre grupper, såsom samer, Kosovoalbaner, ungrare i Rumänien, men även kurderna med sina ca 25 miljoner lever i minoritet i sina länder. Kurderna är ett av de största och äldsta folken i Mellersta Östern och de lever i minst sex länder, Turkiet, Irak, Iran, f d Sovjet och Libanon. Trots århundradenas kamp har de bevarat sin värdighet, sin tro på framtiden och sina krav att få tala sitt språk, utöva sin kultur och bo i sitt land Kurdistan. De har bott i Kurdistan i årtusenden, men har gång på gång förföljts och mist sina rättigheter. Vid fredsfördraget i Lausanne 1923 delades Kurdistan och fick sina onaturliga gränser, och trots löfte om viss autonomi ökade förtrycket ytterligare. Idag ser det svårare ut än någonsin.
De förhållanden kurderna lever under är helt oacceptabla. I Iran har utomrättsliga avrättningar, tortyr och fängslanden bara ökat alltsedan Khomeiniregimens tid. Efter upphörandet av kriget med Irak har straffaktioner vidtagits ytterligare. Under kriget stödde kurder från Iran Irak och vice versa. En stor del av kriget utkämpades också på kurdernas område.
I Irak hade kurderna vissa rättigheter före Iran-Irak-kriget med egna skolor och rätt att utöva sin kultur, men hela den påstådda autonomin har utmynnat i en folkmordsliknande terror. Efter vapenstilleståndet vände sig vreden både i Irak och Iran mot de egna kurderna. Irak gasbombade många städer och byar i sitt eget land varav Halabja är det mest kända namnet. Halabja bombades den 16 mars 1988 och hundratals kurder flydde till Turkiet och Iran.
Iran har tvångsförflyttat invånarna i 4000 byar och mindre städer. Man har tömt hela området på sin kurdiska befolkning nära Turkiets och Irans gränser. 30--40 km är ödelagt land. Det var Iraks bördigaste områden för här fanns vatten i det annars ökenliknande området. När man ser de övergivna och nedrivna byarna, där bäckar rinner fram under valvbågar av frukt och mandelträd vill man helst gråta. Övergivna hus, odlingar och kvarvarande husgeråd visar med vilken hast människorna tvångsförflyttats till nya bosättningar nere på slätten utan skugga, arbetstillfällen eller vanda uppgifter. Många har också fängslats och ytterligare andra sitter i läger i södra Irak. Ett stort antal har också ''försvunnit''.
Sedan det autonoma området bildades i norra Irak (södra Kurdistan) under FNs skydd med hjälp av många olika internationella hjälporganisationer har situationen förändrats radikalt. Trots detta är det förknippat med oerhörda svårigheter på grund av minering av vägar och mark och problem att få in material genom Turkiet.
Turkiet har uppmärksammat världssamfundets lama protester mot Iraks gasbombningar, barntortyr och övriga övergrepp mot kurder och oppositionella. Nu pågår i Turkiet liknande aktioner fast bl a Sverige talar om en demokratisk utveckling. Den finns enbart på papperet och i undertecknade konventioner. I Turkiet har under de senaste åren minst 2000 byar jämnats med marken och under täckmantel av att bekämpa terrorism bekämpar den turkiska militären och säkerhetspolisen det kurdiska folket. Den största delen av Kurdistan ligger i Turkiet. Trots att det finns 15 miljoner kurder i turkiska Kurdistan har Turkiet aldrig ens erkänt att kurder existerar. De kallas bergsturkar.
Sedan mitten av 80-talet har den turkiska staten upprättat speciella styrkor enbart i kurdiska områden. Man har även utsett en speciell guvernör över Kurdistan med vittgående befogenheter. Han ansvarar för hela det kurdiska området och kallas bland folket för ''superguvernören''. Inga guvernörer i de turkiska områdena har samma befogenheter. Alla vet numera att talet om jämlikhet inför lagen bara är en läpparnas bekännelse.
Turkarna har även organiserat en väpnad milis, så kallade ''byvakter''. Den består av kurder som är fientligt inställda till gerillaverksamheten i Kurdistan. Ofta rekryteras outbildade fattiga människor och analfabeter som välkomnar ett tillskott till familjens försörjning. Även samarbetsvilliga kurdiska stammar ingår i milisen. Genom hot och utpressning från säkerhetsstyrkorna tvingas många bli byvakter. Om någon vägrar väntar misshandel, trakasserier och beskyllningar för PKK-sympatier. På det viset skapas fiendskap inom den kurdiska befolkningen. Många seriösa bedömare menar att livsvillkoren för det kurdiska folket i Turkiet blir sämre för varje dag. Tvångsförflyttningar har satts i system och befolkningen från ett okänt antal byar har utan egendom eller bosättningsmöjligheter bara drivits från sina hem. De lever nu i tält under oerhört svåra förhållanden.
Den 9 april 1990 infördes undantagslagar i regionen. Enligt paragraf 4 får åtal inte väckas mot dem som i enlighet med denna lag använder sina befogenheter tilldelade av guvernörer och inrikesministrar. Denna paragraf öppnar för godtyckligt förtryck, något som också registrerats från mänskliga rättighets-organisationer, Amnesty och andra oberoende källor. Sedan dessa undantagslagar antogs har förtrycket trappats upp. Det är krig i Kurdistan och landet lever under krigslagar. 1990 skrev Turkiet till MR i Strasbourg och anförde att de ej ämnar iakttaga MR längre i Kurdistan. Det uppmärksammades ytterst litet i Gulf-krigets skugga. De har visserligen inte heller tidigare respekterat MR men ansökan är otroligt betecknande för läget. Sverige kan inte längre tro på de dimridåer som läggs ut för att dölja det pågående folkmordet.
Stoppa folkmordet på kurderna i turkiska Kurdistan och kräv att MR upprätthålls! Ta fram dessa förhållanden vid förhandlingar om våra handelsförbindelser. Motionären vill dessutom vädja om att bedömningen av turkiska flyktingars asylskäl omvärderas. Sverige bör verka för att en särskild rapportör tillsätts, som ska övervaka att Turkiet efterlever sina internationella åtaganden vad gäller tortyr och mänskliga rättigheter. Under hösten 1994 har sju kurdiska parlamentariker ställts inför rätta och dömts till långa fängelsestraff. Deras brott är att i olika sammanhang ha hävdat kurderna som en folkgrupp. Här måste Sverige som demokratiskt land göra ett skarpt ställningstagande i protest mot att ett land utsätter sina parlamentariker för denna förnedrande och ödesdigra behandling.
Det finns också en grupp kurder som heter feilikurder, med eget språk. De flesta har bott i Bagdad och Iran. I början av 80-talet utvisades ca 300 000 till Iran och 10 000-tals unga män försvann. Det bor fortfarande kvar stora delar av dessa flyktingar i tältläger i Iran under svåra omständigheter. Iran vill gärna slippa ansvaret för dem. En överhängande risk är att de visas tillbaka till Irak, där endast ytterligare förtryck väntar dem. Det finns en liten grupp flyktingar av dessa kurder i Sverige och de borde få ett skydd här. Iran tar inte heller emot dem, sedan de en gång flytt. Sverige bör i internationella fora även ta upp denna grupps speciella situation.
Med hänvisning till det anförda hemställs
1. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna att den bör verka för att ta upp kurdfrågan i sin helhet i FN mot bakgrund av vad som behandlats i motionen,
2. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna att den bör verka för att i Europarådet ta upp Turkiets behandling av sin kurdiska befolkning,
3. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om tortyr, fängslande och avrättningar i Iran, Irak, Syrien och Turkiet och att internationella initiativ tas för en humanisering,
4. att riksdagen som sin mening ger till känna att den bör verka för att en särskild rapportör tillsätts för Turkiets efterlevande av internationella konventioner och andra åtaganden,
5. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om situationen i Turkiet och därav följande asylskäl hos asylsökande från Turkiet,1
6. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts angående de fängslade parlamentsledamöterna i turkiska parlamentet,
7. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om feilikurdernas situation och hur denna skall uppmärksammas i internationella organ,
8. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om de feilikurder som sökt asyl i Sverige.1
Stockholm den 25 januari 1995 Ragnhild Pohanka (mp) 1 Yrkandena 5 och 8 hänvisade till SfU.