Indonesien är ett i förhållande till sin storlek och betydelse relativt okänt land. I skuggan av Kina och Indien har Indonesien vuxit till Asiens utan jämförelse tredje folkrikaste stat med över 180 miljoner invånare för att passera 200 miljoner före sekelskiftet. Befolkningen beräknas år 2025 uppgå till 265 miljoner. Den forna stormakten Ryssland med vikande befolkning har ungefär 150 miljoner invånare. Sedan 80-talet tillhör Indonesien de snabbt växande asiatiska ekonomierna med en genomsnittlig tillväxt på över 5 %.
Den forna holländska kolonin Indonesien styrs sedan mitten av 60-talet av general Suharto, som tog makten i en kupp mot nationalistledaren Sukarno. Även om denne är vald som president är landet i praktiken en militärdiktatur, som under senare år sökt putsa på sitt skamfilade rykte. Inte minst under regimen Marcos på Filippinerna lyckades Indonesien hjälpligt hålla undan kritiken mot bristen på demokrati och respekt för mänskliga rättigheter.
Alltsedan Indonesiens aktiva roll i den alliansfria rörelsen under Sukarnos ledning har landet också i viss mån skyddats från kritik från u-landshåll. Så sent som i september gjorde den sydafrikanske presidenten Nelson Mandela ett mycket kritiserat officiellt besök hos general Suharto.
Den forna kolonin Indonesien har med brutal framfart annekterat delar av den omgivande övärlden. Västra Nya Guinea införlivades som Irian Jaya 1969 och Östra Timor 1976. På Östra Timor har i snart 20 år härjat ett mer eller mindre öppet befrielsekrig, som hårdhänt tryckts ned av den indonesiska armén. Även under senare år har omfattande militära aktioner mot civila demonstrationer i Östra Timors huvudstad Dili krävt många dödsoffer. Befrielserörelsen Fretilins ledare Gusmao har dömts till livstids fängelse.
Men även bakom fasaderna i det mot omvärlden öppnare Jakarta tar sig det öppna förtrycket vid behov brutala former. Fackliga organisationer har de sista åren råkat ut för omfattande förtryck. Den redan tidigare begränsade pressfriheten har starkt beskurits det sista året. Mycket talar för att regimen Suharto drar åt tyglarna under generalens förmodligen sista år vid makten. Den internationella kritiken mot förhållandena i Indonesien växer. Såväl före som efter APEC-toppmötet i Jakarta i november förra året har den officiella kritiken från USA varit omfattande. Amnesty International driver en världsomfattande Indonesienkampanj.
Mot denna bakgrund finns det anledning för den svenska regeringen att ta ett samlat grepp över de svensk-indonesiska relationerna. Ökad uppmärksamhet måste riktas mot det ökande förtrycket och de omfattande övergreppen mot mänskliga rättigheter. Svensk vapenexport bör ej ske till Indonesien. Svenska u-landskrediter bör inte i någon form användas för projekt i Indonesien. Sverige bör i internationella fora aktivt driva Östra Timors rätt till självbestämmande.
Med hänvisning till det anförda hemställs
1. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om den allvarliga situationen för mänskliga rättigheter i Indonesien,
2. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om svensk vapenexport till Indonesien,
3. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om svenska u-landskrediter till Indonesien,
4. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om den indonesiska ockupationen av Östra Timor.
Stockholm den 25 januari 1995 Lennart Rohdin (fp)