En av världens äldsta kristna kulturer hotas av undergång. I sydöstra Turkiet bränns byar och de kristna mördas eller drivs bort. Detta pågår utan att omvärlden reagerar.
Den kristna minoriteten har hamnat mittemellan den kurdiska gerillan PKK, som håller sig gömd i bergstrakterna, och de turkiska regeringstrupperna.
PKK tvångsrekryterar kristna unga män och armén gör utrensningar i kristna byar, där man misstänker samröre med gerillan.
De ständiga övergreppen har gjort att den kristna folkgruppens antal sjunkit mycket drastiskt och i många områden finns bara spillror kvar av en ursprunglig kultur. Risken för en total utplåning av de kristna bedöms som uppenbar av organisationer som arbetar för de mänskliga rättigheterna.
Assyrierna/syrianerna har också stora problem att skaffa sig arbete och bostad och får utstå en social nedklassning.
Det finns andra brister i respekten för de mänskliga rättigheterna i Turkiet. Det gäller inte minst behandlingen av den stora kurdiska minoriteten.
Situationen har inte förbättrats i Turkiet under senare tid, snarare tvärtom, vilket rättegången mot ett antal kurdiska parlamentariker tillhöriga DEP visat. Såväl kurder som strävar efter en egen uttalad identitet som assyrier som vill leva i fred i sina områden är hårt trängda i samband med militärens offensiv det senaste året.
Någon beredskap för dialog har inte visats från den turkiska staten. Problemets lösning är militär enligt den turkiska regeringen. Det här leder till ett mycket stort lidande för alla parter. Inget talar heller för att militära medel löser grundproblemet om olika etniska minoriteters önskemål om att få leva ut sin egen identitet.
Resultatet är att MR-situationen är mycket allvarlig i Turkiet.
Samtidigt söker den turkiska regeringen upprätthålla så goda förbindelser som möjligt med EU och USA. Man vill bl.a. teckna ett frihandelsavtal med, och på sikt få medlemskap i, EU.
Sverige och EU bör ställa krav på länders uppförande när det gäller demokrati och respekt för de mänskliga rättigheterna, inte minst när det gäller inträde i EU. I den granskningen bör behandlingen av den assyrisk/syrianska minoritetens situation särskilt uppmärksammas.
Sverige bör fortsätta att aktualisera assyriernas/syrianernas situation i Europarådet och numer OSSE. Sverige bör vidare ta upp frågan om brotten mot de mänskliga rättigheterna i Turkiet inom ramen för vårt EU- engagemang.
Med hänvisning till det anförda hemställs
att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om assyriernas/syrianernas situation i Turkiet.
Stockholm den 25 januari 1995 Berit Löfstedt (s) Inger Lundberg (s) Georg Andersson (s) Pär-Axel Sahlberg (s)