Sverige och Norge har vid flera tillfällen spelat en avgörande roll för fredsprocessen i Mellanöstern. Det är viktigt att dessa ansträngningar fortsätter. Vi vet och uppskattar att såväl den förutvarande som den nuvarande regeringen har ökat sitt stöd till palestiniernas kamp för sitt dagliga liv genom ökat bistånd och genom att aktivt stödja fredsprocessen. Frivilliga organisationer har gjort en betydande insats, t.ex. Diakonia och Palestinagrupperna.
Fredsprocessen går emellertid trögt och stenarna på vägen har varit och är många. Tiden rinner undan och såväl det första steget i denna fredsprocess -- Jeriko--Gaza-avtalet -- som det andra, då palestinskt självstyre på Västbanken och Gazaremsan skall etableras, är i fara. Någon överenskommelse med Syrien är ännu inte träffad och ingen av de multinationella frågorna är ännu löst. Tiden för förhandlingar kan också rinna ut. Israel står snart inför ett nytt val 1996 och ingen vet hur den nya regeringen kommer att se ut eller vad dess ambitioner blir. Det är den nuvarande Labourregeringen som inlett förhandlingar i protest från den förra.
Vi uppskattar således att Sverige aktivt ingripit i fredsprocessen och fortsätter sitt arbete för att stödja den. Vår nya regering har också trappat upp ansträngningarna, vilket är välmotiverat. Vi välkomnar de ökade anslagen i budgetförslaget.
Genom att PLO:s informationskontor i Stockholm uppgraderats till ett generalkonsulat har ett av våra önskemål uppnåtts. Sverige bör ha ''diplomatiska'' förbindelser med Palestina på högsta möjliga nivå. Vi har nu således ett generalkonsulat i Östra Jerusalem och Palestina har ett snarlikt i Stockholm. Detta är inte minst viktigt för det biståndsarbete som pågår men också för de politiska insatser som måste göras.
Vi skulle vilja peka på några viktiga punkter där vi anser att Sverige bör göra särskilda insatser.
1. Det skall inom en snar framtid hållas allmänna val på Västbanken och i Gaza. Sverige har goda traditioner att medverka i uppläggningen av sådana val, såväl när det gäller valtekniska frågor som valövervakning. Här bör Sverige kunna göra en betydelsefull insats. Resultatet av valen är avgörande för det fortsatta fredsarbetet eftersom det stärker den palestinska ledningens politiska legitimitet.
2. Sverige bör göra allt som står i dess makt för att höja biståndet till Palestina. Såväl den förra som den nuvarande regeringen har ökat anslagen på ett markant sätt. Det är positivt och bör följas upp genom ambitionen att fortsätta höjningarna inför kommande budgetår. Samtidigt är den främsta uppgiften nu att se till att utlovade bidrag från över 40 nationer verkligen kommer palestinierna till del. Deras missär är från flera synpunkter farlig och i dagens läge det största hotet mot fredsprocessen. Man kan inte kräva färdiga institutioner som om staten Palestina redan var etablerad.
Fredsplanens genomförande kräver på kort sikt att det internationella biståndet väl samordnas och snabbt utbetalas. Biståndet bör vara av kortsiktig utsträckning i tiden, men behöver sättas in omedelbart. Sedan bör regelrätta handelsförbindelser ta över. Sveriges centrala roll för samordningen av biståndet samt deltagande i genomförandet konkret i berörda områden måste utnyttjas för att medverka till att uppbyggnaden av främst Gaza tar fart omedelbart.
3. Den palestinska samhällsbildning som växer fram behöver fungerande institutioner och strukturer. Det är viktigt att denna utveckling ges konkret stöd. Vi vill dock också uppmärksamma behovet av att bygga ett demokratiskt och civilt samhälle. Stödet till palestinska NGO's är av stor betydelse i detta avseende. Det finns goda erfarenheter av stöd till sådana organisationer via svenska enskilda organisationer och vi anser att detta bör öka i omfattning.
4. Av de 10 000-tals fångar som Israel internerat har många frigetts, dock inte alla. Det är viktigt att de får utbildning när de återvänder till sina familjer. Sverige bör aktivt medverka till sådan utbildning.
5. Sverige bör bli mer aktiv i fredsprocessen och delta i de olika förhandlingsgrupper som nu finns. Vi kan erbjuda oss att stå som värd för något möte, t.ex. för arbetsgruppen för ekonomisk utveckling eller den om mänskliga rättigheter.
Dessa självklara rättigheter har trampats under fötterna under hela ockupationstiden. Svårigheterna att upprätthålla mänskliga rättigheter i det kaotiska förhållande som inträder när palestinska myndigheter skall överta övervakningen är också betydande. Men denna fråga gäller också förhållandena på Golanhöjderna och i södra Libanon.
6. I dagens läge finns det omkring 150 000 bosättare på palestinskt område. Därtill kommer att Israel på olika sätt också lagt beslag på huvuddelen av den mark som tillhört palestinierna.
Bosättningsfrågan utgör ett av de allra största hindren för en rättvis fredsuppgörelse. I första hand rör det Gazaremsan där bosättningarna bör upphöra. I andra hand måste frågan lösas på ett eller annat sätt på Västbanken. Det är inte rimligt att ett land har enklaver inom ett annat land. Områdena bör stå under palestinskt styre och på Golan under syriskt. Sverige bör agera för att bosättningsfrågan löses enligt ovan.
Det mest angelägna är emellertid att utbyggnaderna upphör omedelbart. Om så inte sker under den närmaste tiden bör Sveriges regering ta upp frågan i FN. Den fortsatta utbyggnaden hotar allvarligt den pågående fredsprocessen.
7. Vattenfrågan är tillsammans med frågan om landområden avgörande för framtiden. På ett relativt litet område skall snart 10 miljoner människor få plats. Förutsättningarna är emellertid goda när det gäller livsmedel. Det finns jord och sol. Men för växt fordras också vatten och fördelningen av de begränsade vattentillgångarna är föremål för ständiga konflikter. Israelerna har tilltvingat sig stora delar av vattentillgångarna, även på palestinska områden som Gazaremsan och Västbanken. Golanhöjdernas vattentillgångar liksom Jordaniens, vars utflöden sker till floden Jordan, beslagtas huvudsakligen av Israel. På Västbanken finns underjordiska källor. Stor sparsamhet är nödvändig.
I Sverige finns omfattande kunskaper om vattenteknik. Det är därför rimligt att Sverige lägger ner stort arbete på att bistå de ansträngningar som finns för att förbättra regionens vattenförsörjning. Vattenfrågan är i framtiden avgörande för regionens utveckling.
8. Flyktingfrågan är av betydande storleks- och svårighetsgrad. Vi kan inte underlåta att påpeka att varje jude, var han eller hon befinner sig i världen, har rätt att återvända till Israel enligt Law of Return. Palestinierna förvägras denna rätt att återvända till sitt land. Här gäller det främst de palestinska flyktingarna. Hur många av dem som i verkligheten vill återvända till ett nytt Palestina är osäkert, men de som så vill bör få göra det under rimliga omständigheter. Sverige bör aktivt medverka till denna frågas lösning. Dessutom står det gamla kravet kvar från FN:s säkerhetsråd att egendom skall ersättas till dem som förlorat sådan och inte kan återvända.
9. Sverige bör konsekvent hävda att FN:s säkerhetsråds resolutioner efterföljs.
10. Nedskärningarna i UD:s budget innebär att regeringen avser lägga ned ambassaden i Amman. Vi ifrågasätter klokheten i detta förslag. Sverige bör i fredsprocessen ha tre stödjepunkter: Israel med ambassaden i Tel Aviv, Palestina med Generalkonsulatet i Östra Jerusalem och för arabvärlden ambassaden i Amman. Kairo är i dagens läge inte relevant för dessa kontakter och Damaskus kan svårligen ersätta Amman. Under alla omständigheter måste något slags politisk utsiktspunkt finnas i Amman. Jordanien är en nyckelnation i fredsprocessen. En nedläggning är en signal in i arabvärlden som kan misstolkas. Palestinierna är ju också en dominerande befolkningsgrupp just i Jordanien. Att i nuvarande läge av fredsprocessen avhända sig den plattform som en officiell representation i Jordanien innebär bör undvikas. Genom omfördelning inom UD:s budget i valet av nedläggningar eller omfattning av personalststaben på beskickningarna bör detta vara möjligt.
Fredsprocessen i Mellanöstern är i fara. Den chans till en lösning som nu finns kan mycket väl gå förlorad. Perspektivet är både för israelerna och palestinierna förskräckande. Konflikten kommer att bestå. Med en minoritet Palestina-araber, som mycket väl kan bli en majoritet, förlorar antingen Israel sin identitet som judisk stat eller också -- vilket är mera troligt -- utvecklas ett apartheidsystem med olika skyldigheter och rättigheter för judar och palestinier. För palestinierna innebär en fortsatt ockupation också ett fortsatt förtryck.
Fredsprocessen i Mellanöstern utgör en chans till en uppgörelse; den enda som vi kan se. Palestina har i verkligheten under lång historisk tid varit ockuperat av i tur och ordning turkar, engelsmän, jordanier/egyptier och nu senast av israeler.
Fredsprocessen får helt enkelt inte misslyckas. Därför bör enligt vår mening allt som kan göras också göras från svensk sida. Det bör i dag ske så långt som möjligt i samarbete med Norge.
Med hänvisning till det anförda hemställs
1. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om deltagande i valförberedelser och valövervakning,
2. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om svenska och internationella biståndsinsatser,
3. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om stödet till palestinska frivilligorganisationer,
4. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om utbildning för frigivna fångar,
5. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om deltagande i olika förhandlingsgrupper, bl.a. för MR-frågor,
6. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om insatser för att bidra till en lösning av bosättningsfrågorna,
7. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om insatser för att bidra till en lösning av vattenfrågorna,
8. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om vikten av att palestinier i exil får återvända till Palestina,
9. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om efterföljd av FN:s säkerhetsråds resolutioner,
10. att riksdagen hos regeringen begär att den omfördelar anslag inom UD:s budget så att en officiell svensk representation kan bibehållas i Jordanien.
Stockholm den 25 januari 1995 Berit Löfstedt (s) Inger Lundberg (s) Pär-Axel Sahlberg (s)