Förtrycket i Iran har tvingat många på flykt. I Sverige finns för närvarande ca 60 000 iranier. De allra flesta av dessa har kommit på grund av de övergrepp som sker i deras hemland.
En grupp som utsätts för förtrycket är författarna -- bärarna av det fria ordet. Men i Iran är ordet inte fritt, trots att regimen undertecknat internationella konventioner som säger att ''envar skall äga rätt till åsiktsfrihet utan ingripanden''.
Den senaste påminnelsen om förtrycket mot författarna gavs när regimkritikern Ali Akbar Saeedi Sirjani avled i Evin-fängelset under mystiska omständigheter. Sirjani hade suttit fängslad sedan mars 1994.
Förtrycket mot iranska författare är ingen isolerad företeelse. Ett öppet brev från 134 författare till försvar av mänskliga fri- och rättigheter ledde till starka reaktioner från myndigheterna, särskilt mot kvinnorna. Några av undertecknarna kunde inte stå emot utan fann för gott att ''ta tillbaka'', vilket vanligtvis måste ske med offentlig avbön.
Svenska Irankommittén som sedan 1983 arbetar för mänskliga rättigheter i Iran konstaterade nyligen i ett upprop att yttrandefriheten nu ytterligare begränsas i Iran, vilket ofta tar sig uttryck i brutala åtgärder från myndigheternas sida.
Vi menar därför att Sverige med kraft bör utnyttja de diplomatiska åtgärder som står tillbuds för att kräva att Iran respekterar grundläggande mänskliga fri- och rättigheter innefattande full yttrandefrihet för författare.
Med hänvisning till det anförda hemställs
att riksdagen hos regeringen begär diplomatiska initiativ mot åsiktsförtrycket i Iran.
Stockholm den 25 januari 1995 Georg Andersson (s) Berit Oscarsson (s) Eva Johansson (s)