De senare årens utveckling på Balkan har lett till mer dramatiska förändringar än på något annat håll i Europa. Förhållandena i det sönderfallna f.d. Jugoslavien är utomordentligt allvarliga. Kriget som rasat i Kroatien och som fortfarande pågår i Bosnien-Hercegovina är en tragedi som angår hela världen.
De extrema nationalistiska ledarnas politiska strävanden har urartat i folkmord och förföljelse av obeskrivlig omfattning. Slobodan Milosevic och den serbiska regimen har inte bara ett huvudansvar för att ha initierat och uppmuntrat kriget i Bosnien-Hercegovina utan utövar också ett omfattande förtryck mot befolkningen i olika delar av rest-Jugoslavien. Inte heller den kroatiska regimen i Zagreb går fri från ansvar när det gäller de senare årens konflikter.
Greklands nationalistiskt sinnade utpressning mot republiken Makedonien fortsätter. I Albanien, Europas fattigaste land, har den demokratiska utvecklingen utsatts för flera bakslag och den ekonomiska utvecklingen som många hoppats på har dessvärre uteblivit. Även här utövar den socialistiska regeringen Papandreou utpressningsverksamhet mot en liten grannstat.
Den albanska minoritetsfrågan är brännande inte bara i Kosova utan också i Makedonien, där den riskerar att skärpas bl.a. som följd av det yttre trycket och de därav följande försämringarna av de ekonomiska och sociala förhållandena. Även här balanserar den albanska regeringen på en knivsegg för att undvika att spänningarna skärps.
Utvecklingen på Balkan är ingen isolerad företeelse som inte angår övriga Europa. I första hand känner vi solidaritet med alla människor som blir offer för brott mot mänskliga fri- och rättigheter och våldsamma krigshandlingar. Med det ligger också i vårt gemensamma intresse att medverka till en positiv framtid på andra håll i världen. Vi brukar tala om internationell solidaritet och en aktiv utrikespolitik med europeisk identitet. För folkpartiet liberalerna är det naturligt att denna politik också omfattar länderna på Balkan.
FN-sanktionerna
I syfte att tvinga den serbiska regimen att upphöra med stödet till kriget i Bosnien-Hercegovina beslutade Förenta Nationernas säkerhetsråd 30 maj 1992 (res. 757) att införa ekonomiska sanktioner mot rest-Jugoslavien. Hösten 1994 lättade FNs säkerhetsråd, på förslag av den s k kontaktgruppen, på delar av sanktionerna. Det skedde efter den serbiska ledningens uppmaning till sina bosnien- serbiska bundsförvanter att skriva under den fredsplan som övriga parter accepterat eller tvingats acceptera.
Det är mycket tveksamt om det var sanktionerna som fick Slobodan Milosevic att ta avstånd från sina bröder i det bosnienserbiska fästet i Pale. Möjligheterna att övervaka sanktionernas efterlevnad har varit starkt begränsade och flera utomstående, bl.a. det med Serbien befryndade Grekland, har sett till att luckorna i sanktionssystemet varit stora. Under alla förhållanden var det i kombination med att de serbiska krigsmålen i Bosnien-Hercegovina i allt väsentligt uppnåtts.
Inledningsvis kan sanktionerna rent av ha bidragit till att sluta leden i Serbien runt Milosevic och hans socialistparti och försvårat arbetet från de oppositionella. Överhuvud taget har världssamfundets agerande framför allt isolerat och demoraliserat den demokratiska fredsopinionen i rest- Jugoslavien. Sanktionerna har i hög grad bidragit till att kriminalisera ekonomin och givit spelrum för en omfattande maffiaverksamhet. I Serbien som helhet bedöms vart sjunde barn vara undernärt.
Trots detta finns det anledning att vara kritisk mot de sanktionslättnader, som genomfördes hösten 1994. De riskerar att ge helt felaktiga signaler till den sittande regimen att den skulle ha stöd utomlands eller att världsopinionen börjar vänja sig vid folkmordets resultat.
Sanktionerna infördes för att den serbiska regimen var engagerad i en etnisk rensning och styckning av Bosnien- Hercegovina. De upphävs när det serbiska brottet har slutförts med avsett resultat. Därför bör Sverige tydligt markera sitt avståndstagande till regimen, eftersom den inte bara bär ansvar för brott mot de mänskliga fri- och rättigheterna utan motverkar demokratisk utveckling i området.
Mänskliga fri- och rättigheter i det s.k. rest-Jugoslavien
Situationen för mänskliga fri- och rättigheterna i det s.k. rest-Jugoslavien är mycket allvarlig. I Sandjak rapporteras om regelrätt förtryck mot den muslimska befolkningen. Politiker tillhörande det muslimska partiet har utsatts för skenrättegångar och frihetsberövande under tortyr. Även den ungerska befolkningen i Vojvodina har utsatts för repressalier p.g.a. sin nationella tillhörighet.
Den serbiska regimen bär, framför allt sedan 1989, ansvar för ett regelrätt förtryck av den albanska majoritetsbefolkningen i Kosova. Enligt bedömningar av många Balkankännare finner förhållandena närmast sin motsvarighet i det tidigare sydafrikanska apartheidsystemet.
Kosova var sedan konstitutionen 1974 en autonom provins i det forna Jugoslavien, men är sedan 1989 genom den serbiska regimens ensidiga beslut åter införlivat med Serbien. Kosova ingår idag således i Serbien-Montenegro, det s.k. rest-Jugoslavien.
På medeltiden utgjorde Kosova kärnland i det ortodoxa Serbien. De flesta serber lämnade Kosova under den ottomanska invasionen och bosatte sig i det nuvarande Serbien, som varit deras hemland de senaste 500 åren. Beslutet att upphäva Kosovas autonomi och införliva det med Serbien var en uttalad huvudpunkt i Milosevics serbisk- nationalistiska politik. Det kom att utgöra snöbollen som utlöste lavinen i hela det forna Jugoslavien.
De 90 procent albanerna och 10 procent serberna lever nu helt åtskilda. Våld, tortyr och trakasserier mot enskilda förekommer kontinuerligt. Oppositionella och journalister har dödats och fängslats. Utestängda från medborgerlig medverkan har albanerna upprättat en parallell struktur med eget parlament och institutioner, vilka givetvis inte tolereras av de serbiska myndigheterna. Den albanska befolkningen leds av Ibrahim Rugova, som valts till president i egna, av rest-Jugoslavien ej erkända, val.
Eftersom Kosova är en del av rest-Jugoslavien omfattas provinsen också av FN:s ekonomiska sanktioner och den politiska isolering omvärlden bedriver. Detta har påverkat området i ytterligare negativ riktning. Den 19 december 1993 genomfördes parlamentsval i Serbien. Den demokratiska oppositionen gjorde ett förhållandevis bra val. Särskilt mot bakgrund av de massivt regeringstrogna medierna och att runt hundratusen regeringskritiska serber emigrerat.
Valen bojkottades, liksom president- och parlamentsvalen i december 1992, av albanerna i Kosova, vilket naturligtvis inte missgynnade Milosevic och de serbiska nationalisterna. Albanerna hävdar att förutsättningarna för att bedriva en demokratisk valrörelse saknas och att deltagande i valen skulle legitimera Kosova som en del av Serbien.
Läget i Kosova har således under lång tid varit mycket spänt, inte minst genom den omfattande närvaron av serbisk milis och trupp. I syfte att verka för en avspänning sände ESK på ett tidigt stadium personal till området, vilket starkt kritiserades från serbisk sida.
Sommaren 1993 slängde myndigheterna ut ESK:s observatörer ur Kosova. Även Amnesty International har förvägrats möjligheter att följa utvecklingen inne i Kosova. Sedan dess bevakas Kosova endast genom att diplomater stationerade i Belgrad från olika ESK-länder gör regelbundna resor till området.
Först och främst måste brotten mot de mänskliga fri- och rättigheterna kraftigt fördömas. Sverige bör, framförallt inom ramen för ESK-arbetet, verka för ett ökat internationellt engagemang för situationen i rest- Jugoslavien. Lättnader i FN-sanktionerna får inte ge Milosevic än friare händer inom rest-Jugoslavien.
För att få en klar bild av situationen i Kosova bör regeringen omgående återkomma till riksdagen med en analys över situationen i Kosova, Sandjak och Vojvodina. Sverige bör också skicka en parlamentarikerdelegation till dessa områden med uppgift att inhämta information om situationen, samt inleda samtal med representanter från den demokratiska oppositionen.
Flyktingsituationen
Nära 300 000 människor har under de senaste åren flytt från Kosova. I en intervju i Dagens Nyheter den 5 november 1993 säger Ibrahim Rugova att det handlar om en långsam etnisk rensning. I oktober 1992 införde Sverige visumtvång mot rest-Jugoslavien och därmed också mot Kosova. Sedan dess kommer inga asylsökande från området till Sverige.
Efter prövning av de enskilda fallen fick endast ungefär 3000 kosovoalbaner uppehållstillstånd. Nära 30 000 avvisades. Ett antal av de som av svenska myndigheter har fått avslag på sina asylansökningar begav sig till andra nordiska länder främst Norge.
Många rapporter tyder på att avvisade asylsökande vid hemkomsten utsatts för övergrepp och misshandel från serbiska myndigheter. Även om rapporterna inte nödvändigtvis tyder på att det rör sig om annat än slumpmässiga övergrepp, är rapporterna ytterst allvarliga. De ''studiebesök'' som gjorts i Belgrad av svenska utlänningsmyndigheter har inte direkt övertygat om fullödigheten i beslutsunderlaget för avvisningsverksamheten.
Ett av de skäl som åberopats till asylansökningar har varit rädslan för att inkallas till den tidigare jugoslaviska, numera serbiska armén och därmed deltagande i angreppskriget mot Bosnien-Hercegovina. Invandrarverket har dock inte ansett detta utgöra grund för asyl, då de bedömt att riskerna varit överdrivna. Här finns uppenbarligen en omfattande gråzon.
Av den stora gruppen asylsökande kosovoalbaner i Sverige har många fått vänta mycket länge. Under perioden oktober 1991--juli 1992 fattades inga beslut, eftersom FN:s flyktingkommissarie vädjade om tillfälligt skydd. Efter en ny rapport från flyktingkommissarien i juni 1992 återupptogs prövningen.
I april 1994 bestämde regeringen att låta alla barnfamiljer som sökt asyl i Sverige före den 1 januari 1993 få stanna av humanitära skäl. Det gäller familjer med barn som inte fyllt 18 år den 1 januari 1993. Ungefär 20 000 personer fick därmed stanna. De flesta av dem kom från Kosova.
Fortfarande vistas öppet eller dolt flera tusen vuxna Kosovoalbaner, som inte omfattades av barnfamiljförordningen, runt om i Sverige. Det har i många fall varit här i 3--4 år samtidigt som förtrycket och förhållandena i Kosova överhuvud taget inte förbättrats. Svårigheterna att återvända till Kosova är mycket betydande. Det blir allteftersom tiden går alltmer orimligt att upprätthålla fiktionen att dessa skall återsändas till Kosova.
Sverige bör i största samarbete med UNHCR medverka till att flyktingar från området får det skydd de är i behov av, samt att återvändande flyktingar garanteras säkerhet.
Makedonien
Av de nya republiker som bildades efter det forna Jugoslaviens sönderfall förnekades endast en, republiken Makedonien, i det längsta internationellt erkännande. Anledningen till denna särbehandling var främst att Grekland inom EU motsatt sig ett europeiskt erkännande p g a motsättningar av historisk och symbolisk karaktär. Senare har staten antagits som medlem av FN under det temporära namnet FYROM, Former Yugoslavian Republic of Macedonia.
Genom sitt geografiska läge har republiken kommit att drabbas av FN-sanktionerna mot Serbien-Montenegro. De redan fattiga landet har fått extremt minskade handelsmöjligheter. Den ekonomiska och sociala situationen är mycket svag, samtidigt som landet har fått ta ansvar för ett stort antal flyktingar. Enligt FN-stadgans artikel 50 kan kompensation utgå i sådana fall där ett tredje land drabbas av sanktioner mot ett annat. Redan i juni 1993 uttalade FN:s säkerhetsråd att kompensation borde utgå till Makedonien. I december 1993 antog FN:s generalförsamling med enhällighet en resolution som uppmanar till stöd för de länder som drabbats av sanktionerna riktade mot rest- Jugoslavien. Några resultat har inte uppnåtts.
Sverige har på flera sätt medverkat i stödet till Makedonien. Svensk FN-trupp ingår i den nordiska bataljonen som övervakar gränsen mot Serbien-Montenegro. Sverige medverkade till att en ESK-mission inrättades i Skopje. En Stockholmsbaserad svensk ambassadör finns sedan ett år. I Skopje finns sedan drygt ett år ett generalkonsulat.
Det är ytterst angeläget att stödet till republiken Makedonien fortsätter. Sverige bör nu som fullvärdig medlem av EU inom EU-samarbetet uttrycka en skarp kritik mot den grekiska hållningen mot Makedonien. Det ger en utmärkt bas för att bistå Makedonien i att konstruktivt förebygga interna minoritetskonflikter, som kan utgöra grogrund för underminerande verksamhet. En positiv utveckling i landet är betydelsefull för hela regionen.
Albanien
Albanien har tills för några år sedan varit det i särklass mest isolerade och inåtvända landet i Europa. Den demokratiseringsvåg som följde det kommunistiska sammanbrottet i övriga öst- och centraleuropeisk länder nådde till sist också Albanien. Den mytomspunna diktatorn Enver Hoxas arvtagare avsattes. Situationen för ekonomin var i det närmaste katastrofal och Albanien är fortfarande Europas i särklass fattigaste land.
På grund av det strategiska läget vid Adriatiska havet har albanskt land invaderats av olika folkgrupper genom århundrandena. Albanien fick självständighet efter balkankriget 1912. De gränser som fastlades av stormakterna lämnade 500 000 albaner utanför landet. Mäktiga grannar krävde alla sina delar av området. Gränsdiskussionerna fortsatte och efter första världskriget gjordes smärre förändringar.
I södra Albanien finns en grekisk minoritet och i Grekland finns runt 250 000 albaner, som immigrerat efter 1990. Detta har lett till en spänd relation mellan Albanien och Grekland. Relationen mellan Aten och Tirana påverkas också av de två ländernas förhållanden till Serbien och Turkiet. Albanien har fäst sitt hopp om stöd till Turkiet. Detta ger en inblick i hur komplicerad situationen är i området och hur angeläget det är att Albanien och övriga länder kan bistås i att utvecklas i demokratisk riktning.
Rapporter om brott mot de mänskliga fri- och rättigheterna i Albanien kommer ofta. Alldeles nyligen rapporterades om en våg av avskedanden av höga jurister, vilket är en varningssignal om rättsväsendets svaga roll. En rad starka skäl talar för att Sverige de närmsta åren skall stödja förutsättningarna för en demokratisk och ekonomisk utveckling i Albanien.
Slovenien
En farlig påminnelse om följderna av EUs flathet inför den grekiska utpressningen främst gentemot republiken Makedonien är den italienska regeringens agerande gentemot Slovenien. Fyra gånger har den italienska regeringen i EUs ministerråd lagt in veto mot att överhuvud taget fatta beslut om mandat för förhandling om associering, som man ju har inlett med ett antal öst- och centraleuropeiska stater. Symptomatiskt nog har man fått stöd av Grekland.
Bakom den italienska hållningen har främst legat revanschistiska krafter bland de italienska nyfascisterna, som ju ingick i regeringen Berlusconi. När exemplen hopar sig på att nationalistiska krafter får härja fritt i mellanstatligt samarbete i det nya Europa tar andra snabbt efter.
Slovenien torde i många avseenden höra till de centraleuropeiska stater som ligger närmast till att uppfylla de villkor som ställs på nya medlemmar i EU. Genom att ha varit en del i det forna Jugoslavien finns en förenklad, obefogad och illavarslande tendens att skjuta landet åt sidan med hänvisning till att förhållandena på Balkan måste ordnas först. I Sloveniens fall är det helt irrelevant. Den italienska hållningen kan emellertid riskera att försätta Slovenien i strykklass bland de nya demokratierna i Centraleuropa.
Sverige bör som medlem i EU kraftfullt ta avstånd från den italienska blockaden mot Slovenien. Sverige bör vidare underlätta för Slovenien att få föra medlemskapsförhandlingar med EU tillsammans med de i alla avseenden likartade Visegrad-staterna.
Med hänvisning till det anförda hemställs
1. att riksdagen begär att regeringen omedelbart gör en heltäckande analys av läget i Kosova, Sandjak och Vojvodina, i enlighet med vad som anförts i motionen,
2. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om att Sverige ånyo bör skicka en parlamentarikerdelegation till Kosova, Sandjak och Vojvodina,
3. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om att Sverige bör verka för att ESK på nytt skickar observatörer till Kosova,
4. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om situationen för de asylsökande från Kosova,1
5. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om fortsatt stöd till republiken Makedonien,
5. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om att Sverige inom ramen för EU- samarbetet kritiserar Greklands hållning mot Makedonien,
6. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om att Sverige bör verka för att Makedonien får kompensation enligt FN-stadgans artikel 50,
7. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om behovet av stöd till Albanien,
8. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om svenskt agerande inom EU i fråga om Slovenien.
Stockholm den 25 januari 1995 Lennart Rohdin (fp)
1 Yrkande 4 hänvisat till SfU.