FN får inte svika Västsaharas folk
Västsahara ockuperades av Marocko när kolonialmakten Spanien överlämnade området 1976. Denna annektering fördömdes av FN. Trots detta har Marocko under de arton år som gått på alla sätt försökt stärka sitt grepp om landet och fört ett grymt krig mot den sahariska befolkningen, som i stort antal tvingats fly.
Många människor har dödats i kriget. Båda sidor har tagit krigsfångar. Den sahariska befrielserörelsen Polisario har föreslagit fångutväxling, men Marocko har vägrat.
Marocko håller även många civila saharier i fångenskap, och det har rapporterats om tortyr och svält i fängelserna som omges med stor hemlighetsfullhet. 265 fångar släpptes 1991, men deras öde är okänt. Inga utlänningar har fått träffa dem. En del har fängslats igen. Nya arresteringar har gjorts, bl.a. av ungdomar som krävt att FN:s fredsplan skulle påskyndas. Åttahundra saharier rapporteras saknade. Av dem tros många vara fängslade. Sverige måste agera för att alla dessa fångar friges före folkomröstningen och ges amnesti.
FN:s fredsplan
Konflikten i Västsahara är en av de konflikter där FN engagerat sig starkt men inte lyckats åstadkomma någon lösning. Säkerhetsrådet antog en plan i april 1991, enligt vilken en folkomröstning skulle hållas om Västsaharas status, varvid registreringen av de röstberättigade skulle baseras på den spanska folkräkningen. FN satte in en mission för folkomröstningen (Minurso) med en militär styrka för att övervaka det vapenstillestånd som infördes den 6 september 1991 och ett femtiotal civila för att registrera väljare.
Marocko hindrar FN
Marocko har på olika sätt saboterat FN-planen och lagt hinder i vägen för Minurso. FN har bara kunnat utplacera en tiondel av planerade tretusen soldater och har därför ingen kontroll över området. FN-observatörernas arbete har försvårats, vilket gjort att bl.a. Storbritannien, Schweiz och Kanada tagit hem sina enheter. I realiteten kontrolleras Västsahara av Marocko med 120 000 soldater, som försöker hindra all insyn. Journalister släpps inte in.
Den ständigt uppskjutna folkomröstningen
Folkomröstningen skulle ursprungligen ha ägt rum i januari 1992, men den har uppskjutits gång på gång.
Väljarregistreringen har blivit mycket besvärlig eftersom Marocko har skickat in marockanska medborgare och försökt få dem registrerade som väljare. Efter att cirka 81 500 ansökningsformulär kommit in skickade de marockanska myndigheterna in ytterligare 150 000 marockaner. Den marockanska polisen fråntar saharier deras av FN utfärdade röstkort. I november förra året hade bara fyratusen väljare registrerats.
FN:s generalsekreterare Boutros Boutros-Ghali besökte området i november förra året och träffade båda parterna i konflikten. Han lovade att påskynda väljarregistreringen och uppmanade parterna att samarbeta med Minurso. Han lät utföra en översyn av förutsättningarna och rapporterade till säkerhetsrådet att folkomröstningen inte skulle kunna hållas i februari i år som planerat utan först i slutet av året.
Krävs mer kraft av FN
FN har inte agerat med den kraft som man hade kunnat förvänta sig för att stoppa de marockanska myndigheternas avtalsbrott. FN har aldrig fördömt Marockos sabotage av fredsprocessen.
Polisario har satt sin lit till FN och enträget arbetat för att folkomröstningen skall kunna genomföras. Men det krävs större öppenhet och effektivare övervakning från FN:s sida. Ett misslyckande i Västsahara skulle skada FN:s trovärdighet. Det skulle samtidigt förvärra det redan instabila läget i Nordafrika.
FN:s lama uppträdande måste ses mot bakgrund av stormakternas lobbying, framför allt Frankrikes och Spaniens. De favoriserar Marocko utifrån sina ekonomiska, strategiska och politiska intressen. Alla de ''fem stora'' har sålt vapen till Marocko, som används i ökenkriget.
Vad Sverige kan göra
Sverige har varit en viktig oberoende röst för det sahariska folkets självbestämmanderätt, och det är självklart att vi måste fortsätta med detta stöd, driva på frågan i FN så att folkomröstningen genomförs enligt den ursprungliga planen. Påtryckningarna på Marocko måste förstärkas. Polisario måste få ett effektivt stöd såsom varande den part som fortfarande eftersträvar en lösning av konflikten enligt FN- planen och en dialog med Marocko.
När folkomröstningen till slut genomförs, vilket vi måste utgå ifrån att FN genomdriver, bör Sverige ta initiativ till internationell övervakning med observatörer från enskilda organisationer och av politiker. Den behövs inte minst med tanke på att Marockos kung Hassan förklarat att han inte ämnar dra tillbaka sin armé. Det internationella samfundet kan inte finna sig i att Marocko vägrat tillåta sådan övervakning.
Sverige bör avbryta sådant bistånd till Marocko som innebär ett samarbete med landets diktatoriska regim. Det handlar både om dess sabotage av FN-planen för Västsahara och om dess förföljelser mot marockanska oppositionella, som arbetar för en demokratisering. BITS tekniska samarbete med Marocko bör avbrytas.
EU och Marocko
Genom EU-medlemskapet får Sverige både nytt ansvar och nya möjligheter att påverka behandlingen av Västsahara. EG ingick sitt första stora samarbetsavtal med Marocko ett halvår efter den marockanska invasionen av Västsahara. Miljarder kronor har pumpats in i EG-bistånd, vilket lättade den ekonomiska bördan av kriget i Västsahara. I ett EG- dokument från 1991 prisades Marockos pragmatiska utrikespolitik, som fick ökad betydelse med Gulfkriget. 1992 fick EG:s utrikesministrar EG-parlamentet att ändra sitt beslut och förlänga samarbetsavtalet med Marocko, som var på 5,6 miljarder kronor.
Marocko är också viktigt för EU -- främst för dess sydliga medlemmar -- som mur mot en fruktad invandringsvåg från Afrika. EG har levererat utrustning och Spanien har bidragit med lätta infanterivapen för den marockanska polisen och gränsförsvaret.
EU har under senare tid ökat biståndet. Genom EU:s nyligen framlagda Medelhavsinitiativ kommer det att öka ytterligare, och samarbetet kommer att växa. Detta rimmar illa med demokratimålet i EU:s bistånd. EU måste börja ställa villkor. Marocko måste tvingas efterleva folkrätten och respektera de mänskliga rättigheterna. Detta måste bli en viktig fråga för Sverige att driva i EU-samarbetet.
Det krävs ett aktivare och fastare uppträdande både av FN och EU för att förmå Marocko att medverka till att FN:s fredsplan för Västsahara och en fri och rättvis folkomröstning kan genomföras. FN får inte svika saharierna.
Biståndet till de sahariska flyktingarna
Saharierna har tvingats leva som flyktingar i arton år. Deras läger finns i sydvästra Algeriet, i ett av de mest ogästvänliga ökenområdena. Eftersom det saknas tält har flyktingarna byggt bostadshus, skolor och sjukhus av soltorkad lera. Under hösten utsattes emellertid området för de värsta regnen på femtio år och översvämmades. De bräckliga husen kunde inte stå emot vattenmassorna och 14 000 människor blev hemlösa.
Flyktingarna har kunnat överleva tack vare det internationella biståndet. Det mesta har kommit från Algeriet, men Algeriet har nu stora ekonomiska svårigheter och har därför dragit ned på hjälpen till de sahariska flyktingarna. De internationella biståndsgivarna har svårigheter att planera insatserna till följd av den ständiga osäkerheten med folkomröstningen.
Det svenska biståndet
Sverige har bidragit med ett omfattande hjälpprogram för barn, kvinnor och åldringar i flyktinglägren. Detta bistånd har hittills kanaliserats genom Rädda Barnen. Även Röda korset och andra frivilligorganisationer har gjort livsviktiga insatser. Nu avvecklar emellertid Rädda Barnen sin verksamhet i flyktinglägren. Det är angeläget att biståndet ändock fortsätter utan uppehåll. Det är ännu angelägnare efter höstens översvämningar.
Med hänvisning till det anförda hemställs
1. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om frigivning av sahariska fångar och amnesti,
2. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om svenskt agerande i FN för att folkomröstningen i Västsahara skall genomföras enligt FN:s ursprungliga fredsplan,
3. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om internationell övervakning av en kommande folkomröstning i Västsahara,
4. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om avbrytande av det tekniska samarbetet med Marocko,
5. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om svenskt agerande i EU för att förmå Marocko att efterleva FN:s fredsplan för Västsahara,
6. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om bistånd till det västsahariska folket.
Stockholm den 22 januari 1995 Eva Zetterberg (v) Ragnhild Pohanka (mp)