Inledning
Folkpartiet liberalerna gjorde tidigt ett klart och otvetydigt ställningstagande för svenskt medlemskap i Europeiska unionen (EU). Det är grundat i vår liberala övertygelse att det mellan demokratier inte bör finnas gränser som skiljer människorna åt och reser hinder mot samarbete, ömsesidig förståelse och vänskap.
Den europeiska gemenskapen är ett unikt samarbetsprojekt utan tidigare historiska motsvarigheter eller motsvarigheter i andra delar av världen. EU är en organisation som i första hand skall koncentrera sig på att hantera uppgifter på de områden där nationella beslut är otillräckliga och ineffektiva och där gemensamma lösningar krävs. Det handlar bl.a. om möjligheterna att driva en effektivare politik mot arbetslösheten och mot miljöproblemen och om att stärka demokratin och den ekonomiska utvecklingen i Östeuropa.
Folkpartiet liberalerna vill använda EU-medlemskapet bl.a. för att motverka nationalismens och många nationalstaters mörka baksida i form av revirstrider, yttre konflikter, etniska motsättningar och oförmåga att lösa gränsöverskridande problem. Den liberala Europavisionen präglas av både närdemokrati och internationalism.
Internationalismen rymmer ödmjukhet och nyfikenhet inför det som är annorlunda, men också ett rikt mått av stolthet över det Sverige självt har att komma med. Sverige skall inte vara med i EU för att passivt anpassa sig utan för att delta, påverka och förändra.
Insyn och demokrati
Folkpartiet liberalerna kommer att arbeta för ett starkt EU-parlament.
Val till Europaparlamentet kommer att hållas i Sverige den 17 september i år. Inför detta val kommer folkpartiet liberalerna att genomföra ett rådslag i folkpartilandet om den politik och de frågor som folkpartiet bör betona i EU- samarbetet. Resultatet av detta rådslag kommer sedan att ligga till grund för det valmanifest som partiet kommer att presentera inför EU-valet, samt tjäna som vägledning för partiet inför EU:s översynskonferens 1996.
Inför folkomröstningen om EU-medlemskapet i november 1994 presenterade folkpartiet liberalerna en valplattform. Den avsåg att tydliggöra de argument och prioriteringar vi som liberaler uppfattar som viktigast. Vår kampanj inför folkomröstningen betonade således EU som freds- och samarbetsprojekt, vår solidaritet med östra Europa och vårt ansvar för en väl fungerande demokrati, respekt för att mänskliga rättigheter och välfärd utvecklas också där, EU:s betydelse för ett effektivt miljöarbete samt sist men inte minst EU-medlemskapets avgörande betydelse för ekonomi och välfärd i vårt land. I folkomröstningen röstade 84 % av folkpartisympatisörerna ja till medlemskap (källa: SIFO)!
Det höga valdeltagandet och det starka stödet för Europatanken bland liberaler bedömer vi bland annat beror på att man inom folkpartiet liberalerna på ett tidigt stadium, t ex i partimotionen ''Sverige i Europa'' i januari 1991 och sedan i brett upplagt programarbete under 1992, började diskutera vad folkpartiet och liberaler skall ha medlemskapet till, dvs våra visioner och bakomliggande motiv, och inte endast huruvida vi var för eller emot svenskt medlemskap i EU.
Som metod för att göra framtida ställningstaganden är detta en viktig erfarenhet. Europaintegrationen måste utvecklas till en politisk fråga som engagerar de politiska partierna, svenska folket, medier och organisationer på bredden och på djupet och inte tillåtas bilda ett eget fack och t ex hållas åtskild från övrig politisk debatt. Förutsättningarna för detta bör vara goda i vårt land, med vår långa tradition av folkbildning. Ett villkor är dock att de politiska partierna och deras företrädare förmår och vågar diskutera de emellanåt komplicerade avvägningar som Sverige kommer att ställas inför.
När en grundlig diskussion väl har förts, t ex om de institutionella förändringar av EU som kan komma att föreslås för att möjliggöra utvidgning öster ut, eller inträdet i EMU:s tredje fas, bör de svenska politiska partierna driva dessa frågor på normalt parlamentariskt vis och redovisa sina slutsatser inför väljarna före riksdagsval. Vi ser inte att det i någon av de frågor inom EU som Sverige nu eller inom den närmaste tiden skall ta ställning till -- och där Sverige till yttermera visso har vetorätt eller bestämmer själv -- behöver anordnas en ny folkomröstning, så som t ex en del företrädare för nej-sidan i Sverige har hävdat.
Folkpartiet liberalerna kommer att verka för att Sverige aktivt engagerar sig i diskussionen om EU:s institutionella frågor. Det gäller bl.a. förbättrad demokrati, folklig förankring och effektivitet i EU:s beslutsfattande, fördjupning och utvidgning av EU, konkretisering av närhetsprincipen, EU-parlamentets roll m m.
Enligt vår uppfattning är det angeläget att demokratin i EU fördjupas dels genom en klarare definition och tillämpning av den s k närhetsprincipen, dels genom att parlamentet ges en starkare ställning och tydligare kontrollerande funktion.
De europeiska liberalernas vision är att ministerrådets lagstiftande befogenheter efter hand överförs till ett parlament med två kamrar. Den första kammaren skulle ersätta dagens ministerråd och bli en kanal för medlemsregeringarnas vilja, som i en parlamentarisk demokrati självklart måste vara förankrad i det nationella parlamentet. Den andra kammaren skulle svara mot dagens direktvalda Europaparlament, men med utvidgade funktioner. Två aspekter finns särskild anledning att fästa uppmärksamheten på: dels att även nationella partier i opposition, och därmed alla medborgare, på dessa sätt blir representerade då beslut fattas på EU-nivå, dels att EU:s lagstiftningsarbete blir mera öppet för insyn och den demokratiska kontrollen av lagarnas tillämpning effektivare.
Inför ministerrådets möten har riksdagen möjlighet att i riksdagens EU-nämnd framföra synpunkter till svenska regeringens representanter. Folkpartiet liberalerna kommer att medverka till att denna arbetsordning under det närmaste året utvecklas i pragmatisk anda så att den blir en effektiv form för samråd.
Offentlighet inom EU
Folkpartiet liberalerna anser att Sverige, tillsammans med likasinnade medlemsländer, skall verka för ökad öppenhet och större insyn i EU:s organ och i EU:s beslutsprocess.
Arbete med ökad offentlighet har redan inletts i EU. Sveriges uppgift som medlem blir att driva på och understödja detta arbete. Ett led i detta är att bidra med svenska erfarenheter av bl.a. en unikt långvarig tradition på det tryckfrihetsrättsliga området.
Gemensam utrikes- och säkerhetspolitik
Folkpartiet liberalerna anser att EU skall utgöra en hörnsten i Europas framtida säkerhetsordning.
Den europeiska integrationen har bidragit till att tränga ut farliga nationalistiska föreställningar och intolerans. Det har spelat stor roll för hela Europas stabilitet och säkerhet. Nu är den stora utmaningen att fylla ut de tomrum som den kommunistiska kollapsen skapade i öst och att avväpna den på sina håll snabbt växande aggressiva nationalismen och finna vägar att hantera svårartade etniska konflikter som de i Kaukasus.
Målet för svensk säkerhetspolitik är oförändrat att utan underkastelse hålla Sverige utanför krig. Från liberal synpunkt är det av central betydelse att en ny säkerhetsordning byggs i Europa för att värna och främja fred, demokrati och mänskliga rättigheter. Avgörande inför framtiden vid valet av säkerhetsordning blir dels utvecklingen i Östeuropa, dels i vilken grad den viktiga roll USA spelar för Europas säkerhet består.
I en framtida säkerhetsordning utgör EU en av hörnstenarna. Den ursprungliga målsättningen för EU var att cementera freden mellan dess medlemsländer, enkannerligen mellan Tyskland och Frankrike. En fråga vid regeringskonferensen 1996 och i dess utvidgningsdiskussion är EU:s eventuella ansvar även för ansökarländernas säkerhet och stabilitet, och vilka former detta i så fall skulle ta sig.
Det ligger i Sveriges intresse att Europas framtida säkerhetsordning blir så stark som möjligt. I den mån Sverige aktivt kan bidra till detta ökar vårt lands och Nordens möjlighet att leva i fred.
Folkpartiet liberalerna har en öppen attityd till hur den framtida säkerhetsordningen skall utformas. Partiet har redan tidigare -- bl.a. i föregående års EU-motioner -- ställt sig bakom tanken på en gemensam utrikes- och säkerhetspolitik inom EU, som vi själva är med och utformar.
Folkpartiet liberalernas syn på EU och biståndspolitiken utvecklas i vår biståndspolitiska motion.
Frihandel
Folkpartiet liberalerna anser att EU:s handelspolitik måste bli mer frihandelsvänlig, särskilt gentemot Öst- och Centraleuropa.
Det är ett centralt svenskt intresse att EU:s handelspolitik blir mer frihandelsinriktad än den idag är. Det är viktigt för konsumenterna i EU och för de länder utanför EU som genom god konkurrenskraft, kompetens och arbetsvilja vill förbättra de materiella villkoren för sin befolkning, inte minst länderna i tredje världen och Öst- och Centraleuropa. På så sätt är en stark frihandelspolitik även ett instrument för fred och god ekonomisk utveckling, som båda är viktiga förutsättningar för framväxten av en väl fungerande demokrati.
De senaste 20 årens liberala frihandelsrevolution i världshandeln är det med stor sannolikhet ekonomiskt mest positiva som hänt u-länderna under deras tid som oberoende stater. Det är angeläget att Sverige är pådrivande för att EU medverkar till att denna utveckling kan fortsätta. Denna fråga utvecklas i folkpartiet liberalernas biståndspolitiska motion.
Det protektionistiska instrument som används i EU omfattar tullar, kvantitativa begränsningar, missbrukande av anti-dumpningsregler m m. Enligt nu ingångna avtal kommer i huvudsak dessa instrument att avvecklas gentemot Öst- och Centraleuropa fram till 1998. Det är viktigt att så sker även i praktiken och att inte ett slags handelshinder ersätts av något annat konkurrenshinder eller av politiska påtryckningar på exportländerna att hålla igen exporten av känsliga produkter eller minimipriser.
För Europas utveckling, och Sveriges i synnerhet, är det av helt central betydelse att Öst- och Centraleuropa utvecklas ekonomiskt snabbt och på ett stabilt och uthålligt sätt. Ökad produktion och sysselsättning för export är i detta sammanhang av största betydelse. Om dessa länder inte för evigt skall bli beroende av biståndsgivarnas prioriteringar snarare än de egna, eller av internationella lån, är de inkomster som ökad export ger avgörande bl.a. för ländernas möjlighet att importera. Det gäller i nuvarande ekonomiska fas framför allt ländernas behov av investeringsvaror, tjänster och kunnande.
Folkpartiet liberalernas inställning är att frihandel gentemot Östeuropa är det allra viktigaste långsiktiga medlet för att skapa en snabb och god ekonomisk utveckling i denna del av världen. Vi vill att Sverige som medlem skall arbeta utifrån detta.
Sverige, EU och Norden
Folkpartiet liberalerna vill använda medlemskapet i EU till att stärka samarbetet i Norden.
Det nu inledda Europasamarbetet ersätter inte Sveriges deltagande i andra globala eller nordiska sammanhang utan bör tvärtom stärka förutsättningarna för såväl det nordiska samarbetet som Sveriges engagemang inom FN.
Tillsammans med Danmark och Finland bildar Sverige en nordisk gemenskap inom EU. Detta bör leda till ett stärkt samarbete mellan dessa tre länder. Samtidigt har vi ett ansvar för att också utveckla kontakterna med Norge och Island. Självfallet bör Sverige medverka till att inom EU tillvarata Norges och Islands intresse på samma sätt som Danmark hittills har varit hela Nordens ''EU-ambassadör''.
Jobben och det ekonomiska samarbetet
Folkpartiet liberalerna anser att Sverige i största möjliga utsträckning skall använda EU som instrument för att bekämpa arbetslösheten i Europa.
Arbetslösheten är kanske Europas främsta gissel. Närmare 20 miljoner människor är arbetslösa i Västeuropa. Land efter land har erfarit att dess handlingsfrihet i en alltmer internationaliserad ekonomi är beskuren. Endast genom samarbete kan Europas regeringar skaffa sig instrument för att utveckla sina ekonomier mot ökad sysselsättning. Därför har också sysselsättningen och den ekonomiska politiken under senare år fått en central roll i EU:s diskussioner.
Som medlem har Sverige under denna punkt två områden av särskild vikt att bevaka, dels vår erfarenhet av arbetsmarknadspolitik, dels EMU.
Inom EU har arbetsmarknadsfrågorna under senare år fått betydligt högre prioritet än tidigare. Nu utformas en gemensam strategi för tillväxt, jobb, ekonomisk stabilitet och låg inflation.
Den vitbok som antogs första gången vid toppmötet i Bryssel i december 1993 innebär en omfattande handlingsplan med följande huvudelement:nationella insatser för att förbättra arbetsmarknadernas funktionssätt (utbildning, flexibilitet, aktiv arbetsmarknadspolitik, skatteregler för att underlätta nya jobb etc)fullt utnyttjande av den inre marknadentranseuropeiska nätverk för transporter, miljö och energiinfrastruktur för informationsteknologifinansieringssamarbetesocial dialog.
Som förutsättning för vitbokens handlingsplan gäller sunda makroekonomiska förhållanden, frihandel, solidaritet och decentralisering. De ekonomiskt sett mest betydelsefulla åtgärderna åligger det länderna att enskilt besluta om och genomföra, men viktiga delar av handlingsplanen ligger på gemenskapsnivån.
Vi vill i detta sammanhang ta upp frågan om finansiering av vissa av de transeuropeiska nätverken. Det förslag som finns om att Kommissionen skall ges rätt att i eget namn emittera obligationer motsätter vi oss. Om Kommissionen skulle ges egen rätt till upplåning skulle det kunna få vittomfattande konsekvenser för finansieringen av EU:s verksamhet, och skulle motverka den strävan som måste vara Sveriges att ifrågasätta de stora utgifterna för jordbruk, samt att redan nu bädda för en omprioritering av strukturfondsmedel till förmån för Öst- och Centraleuropa i samband med Visegradländernas och Baltikums medlemskap. Ett system för bättre kontroll innebär därför att lån tas antingen via de nationella budgetarna eller EIB, eller statliga insatser av de länder som närmast drar nytta av de aktuella infrastrukturinvesteringarna. Sverige bör alltså avstyrka emitteringsrätt för EU-kommissionen.
Utifrån likartade motiv menar Folkpartiet liberalerna att regeringen måste ägna budgetfrågorna i EU stor uppmärksamhet. Det skulle bli anmärkningsvärt med tanke på den vikt dessa frågor gavs av Sveriges regering och opposition i förhandlingsskedet och våra problematiska offentliga finanser om inte Sveriges regering dels med hög profil även driver budgetfrågorna i EU-samarbetet, dels att regeringen tar initiativ och uthålligt driver frågorna hur man minimerar förekommande fusk med bidrag och stöd från EU:s budget. Därvid bör man lägga märke till att grunden för fusk och bedrägerier ofta är förekomsten av omfattande regleringar och konkurrensbegränsningar, bl.a. inom EU:s jordbrukspolitik. Avreglering, frihandel och enklare regler är följaktligen ofta de mest verkningsfulla åtgärderna mot fusk och bedrägerier, men bör även kompletteras med ökade kontroller och sanktionsmöjligheter.
En ökad stabilitet i räntor och valutakurs ligger i Sveriges eget intresse. Som en liten och öppen ekonomi med ett starkt beroende av internationell handel och internationella finansiella marknader påverkas Sverige i hög grad av snabba och massiva rörelser på kapitalmarknaderna. Dessa rörelser har vuxit i omfång och styrka under senare år och kulminerade i valutastormarna 1992--93, som bl.a. omöjliggjorde den fasta växelkursen mot omvärlden. Sverige kan inte ensamt försöka bromsa eller utestänga dessa rörelser. En realistisk väg till ökad stabilitet och möjlighet också för ett litet land att påverka penningpolitiken går via det ekonomiska och monetära samarbetet, EMU, vars fortsatta utveckling finns beskrivet i Maastrichttraktaten.
EMU skall förverkligas stegvis. Övergången från dagens system till den tredje fasen, i vilken en gemensam centralbank och en gemensam valuta upprättas, fattar EU- länderna beslut om 1996, under förutsättning att en majoritet av medlemsländerna då uppfyller de s k konvergensvillkoren. Dessa är kriterier som beskriver inflation, räntor, statsskuld, budgetunderskott och stabil växelkurs. Det kommer att dröja innan Sverige, och för den delen många andra EU-länder, klarar dessa villkor mot bakgrund av de stora obalanser som finns i ekonomin. Icke desto mindre anser vi det viktigt att poängtera att dessa ''krav'' som ställs på svensk ekonomi är sådana som vi under alla omständigheter har anledning att sträva mot att uppfylla.
I finansplanen ges en felaktig beskrivning av Sveriges inställning till EMU i medlemskapsförhandlingarna, och den givna beskrivningen reser frågan om den nuvarande regeringen backar från den samordnade förhandlingsposition som utformades mellan dåvarande opposition och regering. Finansplanen: ''Sverige har i medlemskapsförhandlingarna gjort klart att Sverige inte kommer att förhindra detta arbete (med inriktning på europeisk ekonomisk och monetär union)'' (prop 1994/95:100, bilaga 1, s 22). Sveriges tidigare inställning har dock varit betydligt mera positiv till EMU, nämligen att vi välkomnar arbetet. Det slogs bl.a. fast när medlemsförhandlingarna inleddes den första februari 1993: ''Sverige vill deltaga i den framväxande ekonomiska och monetära unionen'' (... och ...) ''ett slutligt svenskt ställningstagande avseende övergången från den andra till den tredje fasen kommer att göras i ljuset av den fortsatta utvecklingen och i enlighet med bestämmelserna i fördraget''.
Huruvida Sverige kommer med i EMU:s tredje fas beror på oss själva: dels måste vi föra en sådan ekonomisk politik att inträdeskraven kan uppfyllas, dels skall Sveriges riksdag fatta ett aktivt beslut innan inträde sker. När Sverige uppfyller konvergenskraven har vi en oavvislig rätt att vara med i EMUs tredje fas, även om det mot förmodan skulle finnas länder som skulle motsätta sig det.
EU och socialpolitiken
Folkpartiet liberalerna anser att Sverige aktivt skall verka för att EU inom ramen för sin legala kompetens skärper sin kamp mot dopning och alkohol-, tobaks- och drogmissbruk.
En ambitiös socialpolitik förutsätter en stark ekonomisk bas och främjas därför av den europeiska integrationen.
Maastrichtavtalet ger denna del av samarbetet ökad tyngd. Den nationella välfärdspolitiken, t ex pensioner, sjukförsäkringar och barnomsorg, beslutar dock varje enskilt land om, vilket också ligger i linje med närhetsprincipen. En fortsatt nationell beslutskompetens på dessa områden bör Sverige slå vakt om.
För att den fria rörligheten skall fungera i verkligheten får dock inte ländernas sociala skyddsnät och välfärdspolitik vara utformade så att de i praktiken diskriminerar människor som vill arbeta, etablera sig och bo i flera länder. Tvärtom bör den vara utformad så att den underlättar en fri rörlighet.
Den fria rörligheten innefattar självklart inte narkotika. Kampen mot droger kräver ökat internationellt samarbete. Vi vill att samarbetet för att minska narkotikaproblemen intensifieras inom EU. I detta samarbete kan Europol komma att spela en viktig roll liksom förstärkningen av de yttre gränskontrollerna.
Den mera tillåtande attityd till narkotika som man kan finna på sina håll i enskilda medlemsländer ska Sverige bekämpa genom att bilda koalitioner med andra länder med samma uppfattning som Sverige. Sverige måste gå i spetsen för den restriktiva drogpolitiken!
Alkoholproblemen måste ges ökad uppmärksamhet inom EU. I vissa europeiska länder dominerar WHO:s, Världshälsoorganisationens, perspektiv på alkoholfrågorna och där förs redan i dag en strikt alkoholpolitik.
Vi ser det som en viktig uppgift för Sverige att tillsammans med likasinnade inom EU bilda opinion för en striktare alkoholpolitik. Folkpartiet liberalerna anser att WHO:s mål om minskad alkoholkonsumtion skall vara vägledande också sedan Sverige inträtt i gemenskapen.
Ett jämställt Europa
Folkpartiet liberalerna vill att Sverige skall ta ledningen i kampen för att stärka kvinnors ställning i Europa.
Arbetet för jämställdhet i Europa vinner på att även Sverige och Finland nu är EU-medlemmar. Nu bör rösten för ökad jämställdhet vara starkare i EU. På detta område har Sverige mycket att tillföra och bl.a. vår strävan efter jämnare könsfördelning inom beslutande församlingar bör prägla vårt arbete. Vi bör föregå med gott exempel genom att själva upprätthålla en jämn könsfördelning av de företrädare vi utser från Sverige till poster i EU-sammanhang.
Miljön
Folkpartiet liberalerna anser att Sverige måste aktivera EU:s arbete för att förbättra miljön.
Miljöförstöring känner inga gränser. Därför krävs internationellt samarbete och gemensamma beslut både för att identifiera och för att lösa problemen. Problemen är ofta globala och kräver för sin lösning insatser av alla världens länder. Men ofta är regionalt samarbete viktigt, inte minst i det tättbefolkade Europa där produktion och konsumtion ligger på en hög nivå. Genom sin överstatlighet kan EU fatta effektivare beslut och föregå med gott exempel. EU kan också med tyngd och auktoritet agera i internationella fora.
Som medlem av EU får Sverige inflytande över den gemensamma miljöpolitiken. Det är angeläget att Sverige aktivt tar tillvara denna möjlighet. Vi bör verka för att mer av ekonomiska styrmedel används för att främja miljöanpassad konsumtion och produktion, samt hindra miljöskadliga utsläpp.
Skatteväxling, dvs ökad beskattning av miljöfarliga utsläpp och lägre på mänskligt arbete, har varit viktiga led i folkpartiets politik i regeringsställning och i EU- sammanhang.
Koldioxidutsläppen måste begränsas för att minska riskerna för en växthuseffekt. Det kan ske till exempel genom miljöavgift på koldioxid. Men om ett enskilt land inför eller höjer en befintlig koldioxidskatt kan effekten bli att produktionen flyttar. För den globala miljön är inget vunnet med detta. Det är angeläget att EU inför en koldioxidavgift. Eftersom den betraktas som en skattefråga kan den idag inte införas genom ett majoritetsbeslut inom EU. Miljöavgifter bör istället betraktas som just miljöfrågor och kunna beslutas i den ordningen i EU.
Inom EU skall normalt inte finnas några gränshinder för varor. Även om ett EU-land undantagsvis kan hindra import av produkter av hänsyn till miljön måste vi sträva efter att få en gemensam fri marknad på miljövänliga villkor, där enskilda länders undantag förblir undantag. Det skulle gynna både konsumenter och miljön. Men om ett land vill behålla eller införa strängare lagstiftning för att skydda miljön, eller människors hälsa eller säkerhet kan så ske under bestämda förutsättningar, t ex miljömärkning av produkter på ett sätt som inte diskriminerar producenter med avseende på ursprungsland.
Folkpartiet anser att det är angeläget att Sverige verkar för att EU utvidgas till Östeuropa. En sådan utvidgning möjliggör att Sverige mer aktivt kan medverka till att miljöföroreningarna i Östeuropa minskar.
Jordbruket
Folkpartiet liberalerna anser att Sverige skall verka för att EU:s jordbrukspolitik reformeras och import från Öst- och Centraleuropa möjliggörs i ökad utsträckning.
Sverige bör som medlem i EU verka för en avreglering av den gemensamma jordbrukspolitiken och en ökad frihandel av jordbruksprodukter, inte minst import från Öst- och Centraleuropa.
Genom medlemskapet öppnas nya marknader och möjligheter för det svenska jordbruket och för export av svenska livsmedel. Svenska livsmedelsproducenter har nu rätt att producera och exportera på så gott som likvärdiga villkor med andra inom gemenskapen. Den fria importen gynnar svenska konsumenter genom en ökad prispress, ett större urval och större spännvidd i kvalitet och priser.
Jordbrukspolitiken är samtidigt ett av EU:s mest problematiska politikområden. Över hälften av den gemensamma budgeten går till jordbruksstöd. Så länge detta förhållande tillåts råda innebär det att en utvidgning av gemenskapen till Östeuropa omöjliggörs.
Regional balans
Folkpartiet liberalerna anser att Sverige skall utnyttja EU-medlemskapet som ett komplement i vår regionalpolitik.
För alla regioner i Sverige, och särskilt i Norrland och vissa delar av södra Sverige plågade av svag tillväxt och hög arbetslöshet, är det helt avgörande att hela Sveriges ekonomi präglas av mer dynamisk privat företagsamhet och bättre tillväxt. Förutsättningarna för detta är väsentligt bättre nu när Sverige är med i EU än om vi hade hamnat utanför. Medlemskap i EU gör det möjligt att få del av EU:s regionalpolitiska stöd, vilket är ett viktigt komplement till vår egen regionalpolitik.
Infrastrukturen
Den s k Christoffersengruppen har lagt förslag om Transeuropean networks (TENs) som avser att medverka till skapandet av nätverk inom transport-, tele- och energisektorn. Det är folkpartiet liberalernas strävan att dessa skall kunna genomföras som planerat och beslut tas sommaren 1995. Vi gör dock reservationer beträffande finansieringen som tagits upp ovan och att hänsyn bör tas till projektens negativa och positiva betydelse för miljön. Vidare bör hänsyn tas till den snabbt förbättrade konjunkturen i flera EU-länder vid bestämningen av projektens tidsprofil, och att tidigare planer beträffande Norges medverkan i TENs bör stödjas trots landets nej i EU-folkomröstningen den 28/11 1994.
Folkpartiet kommer att i positiv anda behandla förslag riktade till medlemsländerna från kommissionen beträffande olika satsningar på IT-teknologi och kommunikation (TEN- TNA, TEN-ISDN, samt TEN-IBC).
Avslutning
Folkpartiet liberalerna ser medlemskapet som ett redskap för att påverka utvecklingen i vårt eget land, i Europa och världen. Vårt liberala engagemang för det internationella samarbetet stannar inte vid EU:s gränser. En viktig uppgift i EU blir därför att verka för att unionen blir betydligt öppnare och mer solidarisk mot omvärlden.
Med hänvisning till det anförda hemställs
1. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om en stärkt roll för EU- parlamentet,1
2. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om skatteväxling för miljön,2
3. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om att EU-kommissionen inte bör få rätt att emittera obligationer i eget namn för att finansiera transeuropeiska nätverk,3
4. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om vikten av att Öst- och Centraleuropa får fritt tillträde till marknaderna i EU för sina produkter som ett led i en kompromisslös, uthållig och ideologiskt central del av vår liberala Europavision,
5. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om vikten av att miljöavgifter beslutas som miljöfrågor och inte skattefrågor i EU,
6. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om en fortsatt restriktiv alkohol- och tobakspolitik och om opinionsbildning mot dopning och alkoholmissbruk inom EU,4
7. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om ett aktivt EU-samarbete för att bekämpa droger av alla slag,4
8. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om Sveriges roll som pådrivande för en avreglering av, och om minskat stöd till, EU:s jordbrukspolitik,5
9. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om det framtida nordiska samarbetet,
10. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om utvecklingen av det infrastrukturella samarbetet,6
11. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om offentlighet inom EU.1
12. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om betydelsen av ett svenskt engagemang i budgetfrågorna inom EU,
13. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om bekämpningen av fusk och bedrägeri förutom genom bättre sanktionsmöjligheter genom bl.a. avreglering och frihandel.7
Stockholm den 18 januari 1995 Lars Leijonborg (fp) Isa Halvarsson (fp) Margitta Edgren (fp) Christer Eirefelt (fp) Eva Eriksson (fp) Elver Jonsson (fp) Anne Wibble (fp)
1 Yrkandena 1 och 11 hänvisade till KU.
2 Yrkande 2 hänvisat till SkU.
3 Yrkandena 3 och 12 hänvisade till FiU.
4 Yrkandena 6 och 7 hänvisade till SoU.
5 Yrkanden 8 hänvisat till JoU.
6 Yrkande 10 hänvisat till TU.
7 Yrkande 13 hänvisat till JuU.