EU-medlemskapet förutsätter att olika svenska intressen kommer till tals i en betydligt mera komplicerad beslutsprocess än tidigare. Det gäller såväl när besluten bereds i Sverige som när inflytandet skall utövas gentemot EU:s institutioner.
Socialdemokraterna har tidigare föreslagit att regeringen skall samverka med näringslivet och arbetstagarorganisationerna för att bereda de svenska positionerna inför besluten inom EU.
Eftersom den traditionella svenska modellen baserar sig på samverkan mellan olika intressenter även utanför de traditionella arbetsmarknadsparterna, bör även kooperationen och andra folkrörelser ha en given plats när besluten skall fattas.
Inom Sverige handlar det om att man i beredningsprocessen inför beslut också låter kooperationen och folkrörelserna inkomma med synpunkter så att vederbörlig hänsyn kan tas till dessa.
Inom EU:s institutioner handlar det om att ett stort antal svenska företrädare skall delta i olika kommittéer och arbetsgrupper. I flera fall finns det också möjlighet för medlemsländerna att utse företrädare för de ekonomiska och sociala intresseorganisationer som berörs av frågorna.
Vid sidan om det ekonomiska och sociala rådet handlar det exempelvis om rådgivande kommittén för konsumentfrågor (CCC), styrkommittéerna för strukturfondernas användning, utbildningsprogrammen (Sokrates, Leonardo m.m.), småföretagsprogrammen, kommittén för handel och distribution (CCD) med flera.
Det kan också handla om särskilda kommittéer för samarbete mellan Sverige och EU, som inrättas för att följa relationerna mellan EU och medlemslandet i olika frågor.
Vi anser att den svenska regeringen vid varje tillfälle, som svenska företrädare i olika organ med anknytning till EU skall utses prövar lämpligheten av att utse företrädare för i förekommande fall berörda folkrörelser.
Med hänvisning till det anförda hemställs
att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om att kooperationen och folkrörelserna skall beredas tillfälle att medverka i den beslutsprocess som följer av det svenska medlemskapet i EU.
Stockholm den 24 januari 1995 Ingemar Josefsson (s) Nils-Erik Söderqvist (s)