FNs försök att lösa konflikter med icke-våldsmetoder och demilitarisering saboteras av möjligheterna för de inblandade länderna att lätt skaffa sig vapen. Kriget i f.d. Jugoslavien är ett tydligt exempel på detta. Jugoslavien var under en tid Sveriges tredje ''bästa'' vapenkund. I stället för att aktivt delta i internationell vapenhandel, borde Sverige gå i täten internationellt för att minska volymen i affärer av det slaget.
Regeringens riktlinjer, som går ut på att svenska vapen inte skall hamna hos länder som befinner sig i väpnad konflikt, eller i konflikt som kan utvidgas till väpnad, som har inre väpnade konflikter eller grovt kränker mänskliga rättigheter, gäller inte i andra eller tredje hand, när vapen säljs vidare. Ovannämnda riktlinjer gäller för krigsmateriel för strid, vad gäller s.k. övrig krigsmateriel finns inte inskränkningen ''invecklad i internationell konflikt som kan befaras leda till väpnad konflikt''.
Ett annat problem gäller fullföljandet av leveranser, följdleveranser och reservdelsleveranser. Vilka regler gäller om de säkerhetspolitiska förhållandena eller den mänskliga rättighetssituationen förändras snabbt och dramatiskt, som ju ofta sker i konfliktsituationer länderna emellan. Skrivelsen nämner inget om detta.
I regeringens skrivelse står också, att ''vid prövning av frågor om ett utlandssamarbete kan medges skall Sveriges försvarspolitiska behov av detta samarbete beaktas'' vilket måste tolkas så, att arbetsmarknadsskäl inte får påverka svensk vapenexports omfattning.
Det är tveksamt, om en aktiv fredspolitik och strävanden att vara neutral kan kombineras med vapenexport. Miljöpartiet anser, att Sverige successivt bör avveckla sin vapenexport. Staten bör ta ansvar för omställningen av svensk vapentillverkning till produktion för civila ändamål.
FNs resolution om register över konventionella vapen gäller s.k. tyngre vapen. Öppenhet om detta kan givetvis ha en dämpande effekt, när konflikter hotar att bryta ut. Men en lokalbefolkning under ett krig drabbas lika svårt av alla slags vapen. Därför borde också vapentransaktioner med s.k. lätta vapen registreras.
I den rådgivande nämnden för krigsmaterielfrågor är inte alla partier representerade. Att utestänga minoriteter, stora nog att vara representerade i den svenska riksdagen, från sådana rådgivande eller beslutsfattande församlingar är förhoppningsvis bara en beklaglig parentes i svensk demokratisk historia.
Många svenskar ser ett sammanhang mellan vapenförsäljning, krigsutbrott och konflikters längd i tiden och är därför angelägna om att inte utestängas från en rådgivande nämnd för krigsmaterielfrågor.
Med hänvisning till det anförda hemställs
1. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna att Sverige successivt bör avveckla sin vapenexport och att regeringen bör upprätta en avvecklingsplan,
2. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna att riksdagen bör tillsätta en parlamentarisk utredning för att se över vapenexportpolitiken med intentionerna att successivt minska den svenska vapenförsäljningen,
3. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna att vapentillverkning och krigsmaterielexport inte får ske av närings- och arbetsmarknadspolitiska skäl,
4. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna att vapenexportpolitiken bör skärpas vad gäller övrig krigsmateriel och lättare vapen,
5. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna att vapenexportpolitiken bör skärpas vad gäller följdleveranser,
6. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna att vapenexporten bör skärpas vad gäller slutanvändarintyg,
7. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna att Sverige i internationella sammanhang bör verka för en nertrappning av den internationella vapenhandeln.
Stockholm den 24 april 1995 Bodil Francke Ohlsson (mp) Marianne Samuelsson (mp)