För många svenskar är det mentala avståndet till Kolahalvön och Murmansk stort. Men i den faktiska geografin ligger Kolahalvön nära, i synnerhet sett från Norrbotten. Murmansk är den största staden i norr.
Murmansks hamn är Rysslands mest betydelsefulla. Här ligger också en mycket stor del av Rysslands fiskeflotta och fiskeindustri. Järnvägen mellan Murmansk och St Petersburg är av vital betydelse och svarar för ett transportflöde som är vida större än någon järnvägssträcka i Norden.
Under senare år har det vuxit fram ett visst näringslivssamarbete mellan Sverige och Murmanskregionen. Detta trots ännu så länge dåliga kommunikationer och trots att den ekonomiska och politiska situationen efter den kommunistiska kommandoekonomins sammanbrott erbjuder stora svårigheter.
Barentsregionens väldiga resurser, mineraler och naturgasfyndigheter gör att regionen har förutsättningar att bli ett dynamiskt ekonomiskt tillväxtområde. En sådan utveckling skulle kunna spela en stor roll inte bara för Norrbotten utan också för övriga Sverige.
Kolahalvön har inte bara stora resurser och stora framtidsmöjligheter -- där finns också stora problem. Här finns en av världens största koncentrationer av militära resurser. Ingen annanstans finns lika många kärnreaktorer och ingen annanstans har lika mycket radioaktivt avfall dumpats. Utsläppen av miljöfarliga ämnen är mycket stora. Detta i kombination med kriminalitet, som genom smuggling, människohandel etc. också kan komma att påverka Sverige, gör att skeendet i Murmanskregionen också vid sidan av de kommersiella intressena är av stor betydelse.
Såväl Norge som Finland har egen diplomatisk närvaro i Murmansk. Bland annat till följd av detta har också förbindelserna utvecklats i större omfattning än i Sveriges fall. Samarbetet med Murmanskregionen har exempelvis påtagligt påverkat den ekonomiska aktivitetsnivån och sysselsättningen i Nord-Norge de senaste åren.
Sverige har allt intresse av att utveckla normala förbindelser med nordvästra Ryssland. Barentsrådet är ett viktigt forum som genom olika insatser kan medverka i sådana strävanden.
Såväl staten som samhällslivet i övrigt skulle ha stor nytta av en egen svensk representation i Murmansk. Vi har både politiska och kommersiella intressen att bevaka i denna region av stor strategisk betydelse för framtiden.
I nuvarande statsfinansiella läge krävs självklart sträng hushållning med resurserna. I samband med årets riksdag prövas förslag om nedläggning av representationer och neddragning av personal inom utrikesförvaltningen. I en process med omvandlingar av historisk betydelse måste strävan dock vara att också skapa utrymme för viktiga framtidssatsningar. En egen svensk representation i Murmansk skulle vara till stor nytta och ligger i linje med Sveriges nationella intresse. Den skulle också kunna få en mycket viktig roll för den regionala utvecklingen i Norrbotten.
Med hänvisning till det anförda hemställs
att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna att en svensk representation bör inrättas i Murmansk i enlighet med vad som anförts i motionen.
Stockholm den 25 januari 1995 Per-Ola Eriksson (c)