A. Utrikesförvaltningen m.m.
Under anslaget A 1. har i särskild motion föreslagits att ett ytterligare belopp på högst 50 miljoner kronor under detta anslag ställs till regeringens förfogande efter översyn av principerna för Sveriges utrikesrepresentation.
C. Internationellt utvecklingssamarbete
Det är enligt vår uppfattning oacceptabelt att regeringens budgetproposition ger en så knapphändig bild av underlaget för äskandena i biståndsbudgeten. Några fragmentariska kommentarer per utgiftspost, utan sammanhängande struktur och utan uttrycklig motivering för besluten är ett genant beslutsunderlag att presentera för riksdagen.
Vi vill i sammanhanget peka på den borgerliga regeringens årsberättelse ''Svenskt bistånd'' med dess detaljerade redovisningar av mål, uppgifter, ekonomi och bidragsomfattning för olika organ, och den noggranna faktaredovisningen, land för land, av ekonomi, politik, MR- sitution, demokratifrågor och svenska insatser. Vi menar att denna typ av redovisning både skall bibehållas och ytterligare utvecklas och förfinas.
Riksdagen måste kräva ett betydligt bättre underlag för beslut om biståndsfrågorna, vilket bör ges regeringen tillkänna.
C 1. Bidrag till internationella biståndsprogram
De internationella finansieringsinstitutionerna inom Världsbanksgruppen och IMF har en nyckelroll när det gäller att stödja och underlätta systemskiften liksom att ta initiativ till och genomföra åtgärder för skuldlättnader. Denna verksamhet bör tillföras ytterligare 275 miljoner kronor. UNDP:s verksamhet har lägre prioritet och anslaget bör minskas med 200 miljoner kronor utöver regeringens neddragning. UNICEF har också jämförelsevis lägre prioritet och anslaget bör minskas med 50 miljoner kronor utöver regeringens neddragning.
UNHCR bedriver en viktig verksamhet bland världens flyktingar. Bidraget till UNHCR bör räknas upp med 50 miljoner kronor i jämförelse med regeringens förslag.
Genom det palestinska självstyret i Gaza och Jeriko, vilka omfattar cirka hälften av befolkningen på de ockuperade områdena, bör bidraget till UNRWA successivt kunna minska. En besparing på 75 miljoner kronor föreslås i jämförelse med regeringens förslag.
För anslaget C 1 totalt föreslås ingen förändring i jämförelse med regeringens förslag.
C 2. Bilateralt utvecklingssamarbete
Detta anslag har i budgetförslaget benämningen ''utvecklingssamarbete genom den nya myndigheten'', vilket bör ändras till ''bilateralt utvecklingssamarbete''. Förslaget att inrätta en ny central biståndsbyråkrati bör avvisas. Den övergripande samordningen bör istället ligga i utrikesdepartementet. Regeringen bör återkomma med nytt förslag i den delen.
Det nyligen genomförda planeringssystemet för det bilaterala utvecklingssamarbetet bör vidareutvecklas. Någon återgång till samarbetsavtal och landprogram bör icke ske.
Antalet s.k. programländer bör väsentligen minskas. Förslaget att göra särskilda landprogram för Sydafrika, Västbanken/Gaza och Kambodja är inte motiverat. Insatser i dessa länder bör som hittills finansieras genom funktionella anslag och inte landramar.
Förslaget att upphäva den s.k. femtonmiljonerregeln för SIDA avvisas. Detsamma gäller förslaget att bemyndiga biståndsmyndigheten att utfästa fem gånger det årliga landprogrammet. Den sammanhållna strategin för utvecklingssamarbetet måste finnas kvar hos riksdag och regering och administreras av utrikesdepartementet.
Afrikabiståndet
Avvecklingen av programlandsbiståndet till Botswana bör ske snabbare än vad regeringen föreslår. Botswana är ett av Afrikas absolut rikaste länder och ligger på samma nivå som de mest utvecklade u-länderna inom gruppen övre medelinkomstländer. Landets ekonomi är mycket tätt integrerat med Sydafrikas. En neddragning med ytterligare 20 miljoner kronor är befogad.
Det finns ingen anledning att återuppta biståndet till Guinea Bissau. Landet får redan rikligt med bistånd och har ett alldeles för högt biståndsberoende (över fyrtio procent av BNP). Besparing 52,5 miljoner kronor.
Biståndet till Kenya bör minskas snabbare än vad regeringen föreslår. Även om biståndsberoendet ligger ungefär på genomsnittlig afrikansk nivå utgör korruptionen ett av de största samhällsproblemen i Kenya. Biståndet genom statsmakten bör därför dras ner. Besparing 32,5 miljoner kronor.
Moçambique genomgår en glädjande utveckling. Inbördeskriget har upphört och de första fria valen har genomförts. Men situationen i landet är oerhört bräcklig. Detta talar för att ett fortsatt generöst bistånd bör utgå. Samtidigt utgör det en extremt hög andel av landets ekonomi, nästan 70 procent. Det kan inte vara rimligt att ha ett så extremt biståndsflöde till ett land som nu successivt måste stå på egna ben. Detta särskilt som korruptionen nu efter inbördeskriget och valet utgör ett av de svåraste samhällsproblemen. Besparing 122,5 miljoner kronor.
Namibia är ett av Afrikas rikare länder även om det inte når upp till Botswanas nivå. I likhet med detta land har det en med Sydafrika integrerad ekonomi. En snabbare utfasning av biståndet är motiverat. Besparing 37,5 miljoner kronor utöver regeringens förslag.
Sydafrika befinner sig i en situation som i väsentliga avseenden liknar länderna i Central- och Östeuropa. Det har genomgått en demokratisering som har skett förbluffande smärtfritt. Samtidigt måste landet genomgå ett ekonomiskt systemskifte bort från den helt statsdirigerade ekonomi som utmärkte apartheid.
Totalt sett ligger Sydafrika på en alldeles för hög nivå för att bli programland. Dessutom måste statsmaktens grepp över ekonomin drastiskt minska. Det för Sydafrikas ekonomi och därmed välstånd helt avgörande är liberalisering av handeln, privatiseringar och avregleringar. Redan nu pågår ett betydande kapitalinflöde i form av direktinvesteringar, portföljinvesteringar och privata lån. Besparing 130 miljoner kronor.
Tanzania gäller för att vara ett av världens mest vanstyrda länder. Trots ett enormt biståndsflöde som sedan självständigheten för 33 år sedan torde uppgå till över 200 miljarder kronor är landet ett av jordens absolut fattigaste. Detta trots att Tanzania varit förskonat från krig eller naturkatastrofer. Orsaken är helt enkelt den afrikanska socialismen som systematiskt hindrat medborgarna att förbättra sin situation. Även om biståndsberoendet sjunkit ligger det fortfarande mycket högt (över trettio procent). Så länge den nuvarande regimen och det dominerande partiet har makten finns det knappast något hopp om utveckling i Tanzania. Tyvärr har det interntionella biståndet, varibland Sveriges har varit en betydande del, bidragit till att hålla en starkt utvecklingsfientlig regim kvar vid makten. Det är därför nu dags att konstatera ett trettioårigt misslyckande och avveckla biståndet via statsmakten i Tanzania. Det är nog den största tjänst Sverige kan ge Tanzanias hårt prövade folk. Besparing 390 miljoner kronor.
Zimbabwe har också genomgått en negativ utveckling. Det land som hade en av Afrikas bästa ekonomier har idag sjunkit tillbaka. En ytterligare neddragning av biståndet via statsmakten är därför motiverat. Besparing 60 miljoner kronor utöver regeringens förslag.
Utsikterna för en dynamisk utveckling i södra Afrika är gynnsammare än någonsin tidigare. Satsningar på infrastruktur som transport, energi och kommunikation kan därmed bli mycket lönsamma investeringar, som bör finansieras kommersiellt. Neddragning 65 miljoner kronor utöver regeringens förslag.
Asien
Biståndet till Kambodja bör ske som ett led i de multilaterala insatserna. Kambodja bör inte vara ett självständigt programland. Besparing 40 miljoner kronor utöver regeringens förslag.
Laos är ett land under intressant utveckling. Det ligger i en region med världens högsta ekonomiska tillväxt. Tre av dess fem grannländer har tillväxt på cirka 10 procent per år. Laos ekonomiska utveckling är avhängigt av flödet av privata investeringar. Laos får också ett betydande bistånd från länder i regionen och från Australien. Problemet i Laos är statsmakten, som länge förhindrade utvecklingen och som fortfarande utövar förtryck. Laos är en kommunistisk enpartistat. Biståndet via statsmakten bör därför trappas ner. Besparing 85 miljoner kronor utöver regeringens förslag.
Sri Lanka befinner sig i ett möjligt slut på inbördeskriget. Landet ligger i en region där en snabb ekonomisk tillväxt nu påbörjats. Det avgörande för Sri Lanka är nu vägvalet för framtiden. Fortsätter det en snabb avreglering eller kommer den nya regeringen att slå in på en återreglering? I båda fallen är det angeläget att biståndet via statsmakten trappas ner. Det bör ske snabbare än föreslagits. Besparing 20 miljoner kronor mer än regeringens förslag.
Vietnam hade förra året utländska investeringar på uppemot 30 miljarder kronor och en tillväxt på 9 procent. I år kommer investeringarna sannolikt att uppgå till över 40 miljarder kronor. Samtidigt är det stora problem med statsmakten i Vietnam. Enpartistaten fortsätter utan några tecken på demokratisering eller förbättringar i läget för de mänskliga rättigheterna. Att i detta läge ge ett bistånd till staten Vietnam är inte motiverat. Vissa enstaka projekt när det gäller systemskiftet bör fullföljas. Det kan ske genom det föreslagna anslaget projektavslutning. Vietnam bör avvecklas som programland. Besparing 255 miljoner kronor.
Västbanken/Gaza. Fredsprocessen i Mellanöstern har kommit långt även om den hotas av krafter som inte vill se fred och försoning. USA, EU och andra länder inklusive Sverige har utlovat bistånd på 2,2 miljarder dollar på fem år vilket är mycket i proportion till befolkningen. Samtidigt är det problem inte på grund av biståndsbeloppens storlek utan på grund av demokratiseringen och dröjsmål i utbetalningarna.
På många palestiniers enträgna uppmaning har biståndsgivarna krävt att bistånd enbart skall utbetalas till demokratiska strukturer och i former som garanterar frihet från korruption. I båda dessa avseenden finns oroande tecken som gjort att utbetalningarna dröjer. Samtidigt bidrar avsaknaden av materiella framsteg till den oro som främst finns i Gazaområdet. På Västbanken råder närmast en boom- liknande utveckling. De internationella biståndsgivarna befinner sig här i ett dilemma. Å ena sidan de berättigade kraven på demokrati och öppna strukturer och å andra sidan önskvärdheten av ett snabbt igångsättande av den ekonomiska utvecklingen. För Sverige finns det ingen anledning att nu trappa upp biståndsvolymen till Västbanken/Gaza. Den är redan mycket hög. Det finns en risk för att de palestinska självstyrande områdena kan råka in i vad som kallas ''den arabiska fällan'' dvs. odemokratiska strukturer i kombination med ett högt biståndsberoende. Det finns tvärtom anledning att successivt trappa ner biståndsflödet. Detta inte minst som EU:s handelspolitik med frihandel ger möjlighet till en snabb ekonomisk tillväxt. Besparing 60 miljoner kronor.
Latinamerika
Latinamerika har ett mycket stort inflöde av direktinvesteringar, portföljinvesteringar och privata lån. Därutöver mottar vissa länder ett icke obetydligt bistånd. Enligt OECD utgör ett huvudproblem ''hur att förhindra att stora inflöden av kapital destabiliserar ekonomin''. På längre sikt är problemet att bibehålla en uthållig tillväxt som är mindre beroende av fortsatt tillflöde av utländska kapital. Mot den bakgrunden är det angeläget att hålla nere biståndsflödena till Latinamerika.
Centralamerika har erhållit mycket bistånd de senaste 15 åren även om det till ungefär 1990 var det förknippat med inbördeskrigen i Nicaragua, El Salvador och i Guatemala. Det generella problemet i Centralamerika är inte brist på kapitaltillflöden utan på sättet att hantera ekonomierna.
Nicaragua utgör det mest skrämmande exemplet. Från somosatidens ''kleptokrati'' över sandinisttidens förödande socialistiska ekonomi är nu landet det fattigaste i Latinamerika (Kuba och Haiti borträknade). Det fanns anledning att se mycket positivt på den nationella försoningspolitik som inleddes efter de demokratiska krafternas valseger 1991. Dock har den nya regeringen haft mycket svårt att bryta upp det förödande arvet från den sandinistiska planekonomin.
Att i detta läge även fortsättningsvis betala ut stora belopp för bistånd genom statsmakten är inte rimligt. Besparing 500 miljoner kronor utöver regeringens förslag vad gäller hela biståndet till Latinamerika.
För avvecklingen av programländer bör förutom reservationer också ett särskilt anslag Programavveckling inrättas. Anslag 50 miljoner kronor.
Demokrati, mänskliga rättigheter och konfliktlösningar
Detta är ett starkt prioriterat område både därför att demokrati och mänskliga rättigheter i sig är viktiga och därför att det också är ett viktigt bidrag till ekonomisk utveckling och fattigdomsavveckling. Anslaget bör ökas med 25 miljoner kronor.
Tekniskt samarbete och kapacitetsutveckling
Inom detta område bör det ske en viss neddragning främst vad avser internationella kurser, näringslivssamarbete och i viss utsträckning på forskningssidan. Kurserna bör i ökad utsträckning avgiftsfinansieras. Detta inte minst för att säkerställa att kurserna är prioriterade av mottagarländerna. Näringslivssamarbete bör gradvis bli mer självfinansierande. Ett stort problem i många u-länder är just statsstöd till näringslivet. Därför skall man vara oerhört försiktig att från givarland ge bidrag till näringslivssamarbete. Forskningssamarbetet kan också dras ner något utöver regeringens nerdragning. Sammanlagd besparing 400 miljoner kronor utöver regeringens förslag.
Katastrofer och återuppbyggnad
Denna post är högst osäker. Volymen är svårbestämd i förväg. Därför måste det finnas stor beredskap att snabbt kunna omdirigera pengar i akuta lägen. Någon förändring i förhållande till regeringen föreslås inte.
Enskilda organisationer
Enskilda organisationer har en stor fördel genom att de kan arbeta i länder med odemokratiska regeringar utan att ge stöd till statsmakten. Ökad tyngd bör läggas på detta samarbete. Samtidigt föreligger det enligt uppgift svårigheter att öka kapaciteten, vilket motiverar en viss återhållsamhet. Ingen ökning i förhållande till regeringens förslag.
Ekonomiska reformer och skuldlättnader
Detta är det mest prioriterade av alla. Därför har under det multilaterala samarbetet föreslagits en stor ökning vad gäller världsbanksgruppens, utvecklingsbankernas och utvecklingsfondernas verksamhet. Vad avser skuldavskrivningar är det ett effektivt och nödvändigt instrument för att hjälpa länder som genomgår systemskifte och som ärvt en orimlig skuldbörda. Det är dock viktigt att skuldavskrivningar sker på ett sådant sätt att vanstyre, ansvarslöshet och korruption ej uppmuntras. Dessa båda kriterier snävar in kretsen. I gengäld kan skuldavskrivningen göras mer generös till länder som verkligen satsar på tillväxt och fattigdomsavveckling och som uppfyller kriterierna. Den av regeringen föreslagna totala anslagsramen bör därmed vara tillfyllest.
Krediter för utveckling
Med hänsyn till det stora kapitalflödet till u-länderna är det angeläget att krediter för utveckling används restriktivt. Länder som redan får stort kapitaltillflöde eller länder som har stor skuldbörda bör normalt inte komma ifråga. En besparing på 190 miljoner kronor utöver regeringens förslag föreslås.
Kostnader för fältpersonal
Med hänvisning till vad som anförs under C 3 föreslås en minskning med en tredjedel. Besparing 28,4 miljoner kronor.
Information
Med hänvisning till vad som anförs under C 3 föreslås anslaget avvecklas. Besparing 36,6 miljoner kronor.
För C 2-anslaget sammantaget föreslås för budgetåret 1995/96 9.136.600.000 kronor.
Biståndsadministrationen C 3
Anslaget C 3 bör betecknas administration av biståndet.
Förslaget om en central biståndsmyndighet avvisas. Riksdag och regering har ansvaret för mål och inriktning av biståndssamarbetet. Den övergripande samordningen bör ligga inom utrikesdepartementet.
Anslagen till de befintliga myndigheterna bör i första hand beräknas utifrån det befintliga anslaget minskat med effektivitetskravet så som det anges i propositionen. Därutöver bör från främst SIDA pengar överföras till utrikesdepartementet för förstärkning av dess kapacitet för den övergripande samordningen.
Det bör övervägas att i södra Afrika upprätta en mer sammanhållen enhet för biståndsadministration. Detta för att knyta samman erfarenheterna och för att på platsen kunna rekrytera erfaren personal. I ett läge där den allt större delen av biståndet upphandlas kan det också vara en fördel med en administration som ligger närmare verksamheten. Det kan inte uteslutas att en betydande del av biståndet kan komma att genomföras av verksamheter i mer framgångsrika u- länder som bättre än Sverige kan dela med sig av goda erfarenheter. Utrikesdepartementet bör utreda ett sådant förslag.
Utbildning och rekrytering av fältpersonal bör normalt ingå i projektet. Genom ett upphandlingsförfarande kan befintliga utbildningsenheter inklusive Sandö i Sverige och utomlands tillgodose behovet. All utbildning bör således upphandlas helst inom ramen för respektive biståndsprojekt.
Information om verksamheten bör ingå i myndigheternas normala verksamhet.
Anslaget C 3 bör således redovisas på de befintliga myndigheterna samt uppskattningsvis cirka 100 miljoner kronor överföras till utrikesdepartementet för en förstärkt samordningskapacitet för biståndet.
Nordiska Afrikainstitutet
I den fortsatta övervägningen om institutets organisationsform bör övervägas också möjligheten av ett närmare samarbete eller integration med Uppsala universitet. Därigenom skulle institutets roll som en kvalificerad vetenskaplig institution klarare markeras. Ingen förändring föreslås vad avser anslaget.
Nedrustning och säkerhetspolitiska frågor
F 2-anslaget avser statligt stöd till information och studier om säkerhetspolitik och fredsfrämjande utveckling. Enligt vår mening skall enskilda organisationer inte särbehandlas vad avser just den del av verksamheten som avser säkerhetspolitik och fredsfrämjande utveckling. Det är viktigt med en bred folklig förankring och att dessa frågor ständigt hålles aktuella, men detta bör ske via samma kanaler som i övrigt står till folkrörelsernas förfogande. Härigenom får riksdagen en bättre överblick och möjlighet ges till en rättvisare fördelning vid prioriteringarna mellan olika angelägna opinionsbildande insatser.
Samarbete med Central- och Östeuropa
I en särskild motion föreslås en ökning med 200 miljoner kronor vad avser samarbete med Central- och Östeuropa.
Med hänvisning till det anförda hemställs
1. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om bättre underlag för beslut vad gäller internationellt utvecklingssamarbete,
2. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om omdisposition av delanslagen under C 1. Bidrag till internationella biståndsprogram,
3. att riksdagen beslutar att till utvecklingssamarbete under C 2. Utvecklingssamarbete genom den nya myndigheten för budgetåret 1995/96 anvisa ett reservationsanslag om 9
136
600
000 kr,
4. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om delanslagen under anslaget C 2. Utvecklingssamarbete genom den nya myndigheten,
5. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om en ny central biståndsmyndighet och att regeringen bör återkomma med förslag till riksdagen om biståndsadministrationen,
6. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om att den övergripande samordningen av biståndsinsatser bör ligga på Utrikesdepartementet,
7. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om att överväga en särskild enhet för biståndspolitisk administration i södra Afrika,
8. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om ett fortsatt övervägande av Nordiska Afrikainstitutets organisation,
9. att riksdagen beslutar avveckla anslaget F 2. Information och studier om säkerhetspolitik och fredsfrämjande utveckling.
Stockholm den 25 januari 1995 Göran Lennmarker (m) Inger Koch (m) Bertil Persson (m) Lars Hjertén (m) Sten Tolgfors (m) Hans Hjortzberg-Nordlund (m) Gustaf von Essen (m)