Propositionen ställer upp fyra mål för samarbetet med Central- och Östeuropa:främja en säkerhetsgemenskap, fördjupa demokratins kultur,stödja en socialt hållbar ekonomisk omvandling,stödja en miljömässigt hållbar utveckling.
Medlen skall bl.a. bidra till att fördjupa demokratins kultur. Ett av de viktigaste inslagen i demokratiarbetet är enligt regeringen de insatser som görs av folkrörelser och andra enskilda organisationer. I en översyn, ''Sveriges samarbete med Central- och Östeuropa'' (Ds 1994:134), bedöms emellertid det svenska demokratistödet som volymmässigt otillräckligt. Översynen konstaterar vidare att det inte bedrivits någon sammanhållen och systematisk verksamhet för att stödja återupprättande och konsolidering av demokratin i samarbetsländerna. Därför avser regeringen, enligt propositionen (s. 26 f.) att under innevarande budgetår utarbeta ett uppdrag till den nya biståndsmyndigheten att ta fram ett förslag till strategi för hur demokratistödet skall utformas och genomföras.
Beträffande en socialt hållbar ekonomisk omvandling framhåller regeringen bl.a. att grunden för strukturomvandlingen är att näringsfrihet införs och att ett pluralistiskt ägande uppkommer. Människor måste ges rätt att utöva ekonomisk aktivitet i den form de finner bäst, vare sig detta är i privata eller kooperativa former.
För budgetåret 1995/96 (18 månader) föreslås totalt 1 718,7 miljoner kronor till förfogande inom ramen för det nya programmet. Av dessa uppskattar regeringen att det samlade demokratirelaterade stödet under 1995/96 kan komma att uppgå till över 200 miljoner kronor. Totalt har till den nya myndighetens disposition föreslagits ett reservationsanslag om 725 miljoner kronor.
Kooperativ utveckling i Central- och Östeuropa
Propositionen innehåller inga förslag om riktat stöd till kooperativ utveckling i Central- och Östeuropa. En försvinnande liten del av det svenska biståndet går i dag till kooperativa insatser. Den kooperativa biståndsvolymen synes varken motsvara viljan hos den svenska kooperationen eller betydelsen av denna företagsform i östländerna.
Det finns enligt vår mening all anledning att erinra om den kooperativa företagsformens stora betydelse i såväl demokratisk, social som ekonomisk mening.
I de baltiska staterna, liksom i de flesta andra östländer, har den kooperativa rörelsen en lång och demokratisk tradition. Den inkorporerades under kommunistregimerna delvis med staten, och den kom därför gradvis att förlora såväl självständighet som trovärdighet. I flera länder var emellertid kooperationen ofta också plattform för demokratisk opposition.
De baltiska staterna och övriga östländer behöver enligt alla bedömare ett omfattande stöd från den kooperativa rörelsen i väst för att den kooperativa formen åter skall kunna förknippas med demokrati, ansvar, etik och moral.
Från svensk kooperativ sida har ett nätverk för utveckling av kooperationen i Öst- och Centraleuropa nyligen bildats, Co-op Network Scandinavia. Initiativtagare och medlemmar är KF, Folksam, HSB, Fonus och Kooperativa institutet, Koopi.
Föreningens syfte är att:öka kunskaperna om kooperationen och kooperativa lösningar hos bidragsgivare och mottagarorganisationer,förankra kooperativa projektidéer för Central- och Östeuropa hos svenska myndigheter och organisationer,utveckla och samordna kontakter mellan kooperativa organisationer i Skandinavien och Central- och Östeuropa.
Föreningens medlemmar har för närvarande ingivit ett tiotal ansökningar om utvecklingsstöd vilka samordnas av föreningen. Ansökningarna avser bl.a. utbildning av företagsrådgivare, utveckling av barnomsorg och äldreomsorg, utveckling av konsument-, bostads- och jordbrukskooperation m.m. Enligt uppgifter från föreningen utgör emellertid avsaknaden av tillräckliga medel liksom av en uttalad vilja från regeringens sida samt riktlinjer inom myndigheten en starkt återhållande faktor i utvecklingen. Den svenska kooperationen skulle kunna bidra med betydligt större erfarenhetsutbyte om staten gav förutsättningar härför.
Den svenska statens stöd till kooperativ utveckling i Central- och Östueuropa
Vi menar liksom regeringen att den svenska staten har ett ansvar för att länderna i Central- och Östeuropa utvecklas i demokratisk riktning. Kooperationen har avgörande betydelse i denna utveckling i det att den förenar demokratiska, sociala och ekonomiska mål.
Riksdagen bör därför nu, i avsaknad av uttalat stöd i propositionen för en kooperativ utveckling, tydligt markera värdet av kooperativa utvecklingsprojekt samt i tillkännagivande till regeringen begära ett särskilt ramanslag för denna verksamhet samt riktlinjer i myndigheten. En särskild kooperativ ram för kooperativ utveckling i Central- och Östeuropa skulle också, såvitt vi erfarit, starkt öka förutsättningarna för samfinansiering med EU-organ i kooperativa projekt.
Med hänvisning till det anförda hemställs
1. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om att kooperativa utvecklingsinsatser utgör en viktig del av det svenska biståndet till Central- och Östeuropa,
2. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om fördelningen av de föreslagna budgetmedlen för demokratisk och social utveckling,
3. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om fördelningen av biståndsmedel.
Stockholm den 14 mars 1995 Marianne Carlström (s) Lennart Brunander (c) Lennart Beijer (v) Inger Davidson (kds) Ronny Korsberg (mp)