Miljöpartiet sympatiserar i stort med regeringens uppställda mål för samarbetet med Central -- och Östeuropa.
Den politiska omvälvning som pågår i området, den socioekonomiska utvecklingen med social instabilitet som följd samt den omfattande miljöförstöringen hotar en fredlig utveckling och en varaktig säkerhet. Att fördjupa demokratins kultur och stödja alla strävanden i den riktningen i Central- och Östeuropa är därför en förutsättning för att samarbetet mellan dessa länder och Sverige skall bli framgångsrikt. Med tanke på vår egen säkerhet är det dessutom angeläget att Sverige i dagsläget verkar för en stabiliserande utveckling av regionens ekonomi, där de ekologiska ramarna måste respekteras.
Arbetet och insatserna för en bättre miljö griper in i många olika verksamhetsfält. Bland annat krävs omedelbara åtgärder för att stoppa nedsmutsningen och övergödningen av Östersjön. Med hjälp av avloppsreningsverk, ett renare och mer resurssnålt jordbruk samt tekniska lösningar för industrier kan stora värden räddas. Också åtgärder för kärnsäkerhet och strålskydd är förebyggande miljöåtgärder. Tjernobylkatastrofen talar sitt tydliga språk om förstörelse av människoliv och natur, med betydande sociala och ekonomiska kostnader som följd.
Dessa omfattande åtgärder kräver stora ekonomiska insatser. I Miljöpartiets budgetförslag ingår betydande besparingar bland annat på försvarsutgifterna. Miljöpartiet föreslår därför att en miljard kronor avsätts till en särskild fond för olika slags miljöinvesteringar i Central- och Östeuropa. Det är en ringa kostnad i jämförelse med de värden som står på spel. Den nya biståndsmyndigheten föreslås ansvara för fördelningen av pengarna. Också enskilda organisationer bör få del av medlen.
Sveriges beslut från 1980 att avveckla kärnkraften till år 2010 står fast. Vad gäller kärnsäkerhet och strålskydd stödjer vi de svenska insatserna i de berörda länderna. Det bör dock framgå klart av texten att det inte är fråga om ett understöd till kärnkraften i dessa länder, utan en ökad säkerhet för de befintliga kärnkraftverken och hjälp till avveckling. Samtidigt bör man arbeta intensivt för effektiviseringen av de ofta undermåliga energisystemen, ökad information om sparsam energianvändning och satsning på olika alternativa energier, vilket också nämns i propositionen.
Med hänvisning till det anförda hemställs
1. att riksdagen till samarbete med Central- och Östeuropa för budgetåret 1995/96 anvisar en miljard kronor utöver vad regeringen föreslagit eller således 2 216 miljoner kronor,
2. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om att den nya biståndsmyndigheten ansvarar för fördelningen av pengarna och att även enskilda organisationer bör kunna få del av medlen,
3. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om att Sveriges stöd för kärnsäkerhet och strålskydd i Central- och Östeuropa endast får omfatta i dag befintliga kärnkraftverk.
Stockholm den 14 mars 1995 Bodil Francke Ohlsson (mp) Marianne Samuelsson (mp) Eva Goe s (mp) Ragnhild Pohanka (mp)