En rapport från ITDG (Intermediate Technology Development Group) i London konstaterar 1990: ''The process of development assistance has to tackle the problems of ignorance, backwardness, helplessness and resistance to change-- not amongst rural poor but amongst development agencies themselves''.
Detta är lika aktuellt i dag som när det skrevs, kanske än mera aktuellt eftersom vi i dag vet mera om effekterna av storskaliga projekts öden långsiktigt.
I Sverige bildades ATS-Appropriate Technology Sweden, år 1988 som en ideell förening. Initiativtagare och bildare till ATS är universitet och högskolor, näringsliv och frivilliga organisationer. Syftet är att bidraga till överföring av enkel teknik till utvecklingsländerna på deras egna villkor, t.ex. utveckla spisar, kvarnar, vindsnurror, tändkulemotorer som drivs av rapsolja m.m.
Det finns ett internationellt nätverk som har gjort till sin uppgift att medverka till att utvecklingsländerna får de grundläggande kunskaper de behöver för att kunna utveckla sin egen teknologi baserad på det egna landets förutsättningar och värderingar. Nätverket är baserat i Holland och heter SATIS -- Socially Appropriate Technology Information Service.
Sverige medverkar inte i detta nätverk. Till stor del beror det på vår inhemska byråkrati och det mycket fasta regelverk som styr.
Detta gör det svårt att fördela ekonomiska resurser på otraditionella vägar t.ex. genom ''enskilda institutioner'' jämsides med den befintliga definitionen av ''enskilda organisationer''. Vårt regelverk för bistånd passar inte. De delar av det svenska biståndet som kanaliseras via ''enskilda organisationer'' bygger på att organisationerna är av traditionell folkrörelsekaraktär.
Regelverket är byggt därefter, och för en ideell förening av ATS typ finns inga regler och därmed kan inga bidrag ges.
Utrikesutskottet har behandlat motioner om detta vid flera tillfällen. Utskottet har därvid framhållit betydelsen av samarbete, att svensk kompetens skall användas och att SATIS-nätverket kan vara ett bra instrument för det. Man skrev också i betänkandet 91/92:UU15 att forskningsinstitut inte har de ideella organisationernas möjligheter till egeninsats därför kunde full anslagsfinansiering vara nödvändigt.
Utrikesutskottet har också uttalat att det finns ett stort behov av inhemsk, lokalt förankrad teknologi i u-länderna och stöder tanken att utveckla det ytterligare.
Samtidigt säger utskottet att det inte ankommer på riksdagen att bedöma föreningen ATS önskemål om bidrag. Utan att det är en uppgift för SIDA och SAREC att bedöma. Utskottet förutsätter om det finns behov av regeländringar så skall myndigheterna återkomma till riksdagen med förslag om erforderliga förändringar i systemet.
Om riksdagen verkligen är intresserad av att stöda lokalt förankrad teknologi så bör riksdagen också ansvarar för att regelverket som styr vårt bistånd ger uttryck för det. Vi menar att riksdagen bör ta initiativ till att förändra reglerna och inte vänta på myndigheternas initiativ.
Med hänvisning till det anförda hemställs
att riksdagen hos regeringen begär att SIDA får i uppdrag att anpassa regelverket för bistånd så att en förening som ATS kan erhålla bidrag.
Stockholm den 25 januari 1995 Margitta Edgren (fp) Conny Sandholm (fp)