I hjärtat av Centralafrika ligger Rwanda och Burundi. De båda länderna breder ut sig över en landyta ungefär lika stor som Skåne och Småland. Under de senaste decennierna har i detta område de mest fasansfulla grymheter utspelats. Under förra året genomfördes i Rwanda ett bestialiskt folkmord som berövande minst 700 000 människors liv. Miljoner människor fördrevs från sina hem i fruktan för livet. I de kaotiska flyktinglägren utspelade sig en mänsklig tragedi. Hittills har inga seriösa försök att ta reda på det faktiska antalet mördade gjorts. När det gäller Afrika tillåter sig världen att avrunda antalet mördade med en felmarginal på kanske en halv miljon människor.
När mordvågen satte fart i Rwandas huvudstad Kigali våren 1994 flydde FN-personalen snabbt därifrån. Än en gång blottades omvärldens brist på beredskap samt oförmåga att förhindra och stoppa en händelse av det här slaget.
Rwanda och Burundi har en delvis gemensam historia. Länderna var från slutet av 1800-talet tyska kolonier, men ockuperades 1916 av Belgien som styrde länderna under mandat från Nationernas förbund och FN.
På 1950-talet restes krav på självständighet i de bägge länderna. Belgien uppmanades av FN att presentera en tidplan för frigörelsen. Tutsi-styret önskade få all makt i egna händer och majoriteten hutuer såg frigörelsen som en möjlighet att på sikt få tillgång till makt i landet. Därför stöddes självständigheten av bägge folkgrupperna.
Ländernas moderna historia, perioden fram till början av 1990-talet är skriven i blod. Mördandet har vid fler än tio tillfällen nått sådan omfattning att folkmord är det enda ord som kan användas i beskrivingen av de omfattande massakrer som genomförts.
Befolkningen har därefter gång på gång skamlöst utnyttjats av cyniska ledare. Det är lätt att låta sig nöjas med en enkel förklaring att konflikterna har sin orsak i etniska motsättningar. Men problemen har snarare en social bakgrund som sträcker sig flera hundra år tillbaka i tiden.
Såväl makthavare som oppositionella har spelat på de etniska olikheterna i syfte att själva vinna makt och inflytande. I ondskans tecken förvandlas vanliga bybor till fanatiska mördare. Den motsatta etniska gruppen smutskastas och tillskrivs farliga planer. Slutligen beskrivs den andra gruppen som ett dödligt hot. Människor uppmanas att döda eller själva dödas. Rädslan och fanatismen gränsar efter en tid till besatthet och folk förlorar kontrollen över sina handlingar.
Burundi
I Burundi pågick en intensiv demokratiseringsprocess runt 1993. I juni 1993 hölls president- och parlamentsval. Tre månader senare mördades den folkvalde presidenten och flera regeringsmedlemmar i samband med ett misslyckat kuppförsök. Detta ledde till en våg av blodiga hämndaktioner mellan de olika folkgrupperna. Presidentens död skapade en kris i landet som fortfarande kan sägas bestå.
Denna kris förvärrades då presidentens efterträdare omkom i april 1994 tillsammans med Rwandas president. Deras flygplan blev nerskjutet över flygplatsen i Kigali. Detta kastade tillbaka landet i kaos och inte förrän i september 1994 lyckades regeringen och oppositionen i Burundi komma överens om att utse en ny president. Den politiska situationen har under hösten 1994 fortsatt att vara spänd och har delvis förvärrats av rent kriminellt våld.
Utvecklingen i landet den allra närmaste tiden är helt avgörande för om landet ska gå en långsiktigt positiv framtid till mötes eller om kaos ska bryta ut. Därför är det oerhört angeläget att omvärlden ger sitt fulla bistånd till åtgärder för försoning, demokrati och respekt för mänskliga fri- och rättigheter. För närvarande är EU största bidragsgivare till landet. Sverige bör inom ramen för EU verka för att biståndet till Burundi upprätthålls.
Folkpartiet liberalerna anser till skillnad från den analys som regeringen gör i budgetpropositionen att långsiktiga åtgärder ifråga om Burundi inte bör uteslutas. Sverige har sedan 1993 medverkat och stött demokratiseringsarbetet i Burundi. Detta arbete bör fortsätta och anpassas efter dagens behov av bistånd. Detta bör ske dels genom SIDA, dels genom enskilda organisationer.
Rwanda
I Rwanda fanns i början av 1990-talet en insikt om att förhandlingar mellan gerillan och regeringen var nödvändiga för att säkerställa fredlig framtid och försoning mellan de både folkgrupperna.
Såren efter det brutala folkmordet i Rwanda 1994 är obeskrivliga. Trots hot om hämnd har landets nya hutudominerade regim, samt RPF-armén som tog över kontrollen av landet, hittills låtit bli att hämnas på tutsis. Men läget är mycket spänt. Den gamla rwandiska armén vägrar dessutom att försonas. Nya väpnade konflikter kan inte uteslutas. Skulle mot förmodan de militära hoten elimineras återstår problemet att försöka förmå en och en halv miljon flyktingar att återvända till ett krigshärjat hemland. Ska Rwanda kunna gå en fredlig utveckling till mötes krävs någon form av fredsbevarande FN-insats, internationell medling mellan parterna och inte minst bistånd till återvändande flyktingar. Gerillagrupper måste avväpnas och soldaterna måste få en chans att återanpassa sig i samhället.
I fråga om Rwanda är det angeläget att FN tar ett aktivt och övergripande ansvar i nuläget. Det stora behovet av humanitär hjälp och katastrofbistånd måste tillgodoses. Att övervaka att de mänskliga fri- och rättigheterna respekteras av samtliga parter är också en mycket högt prioriterad uppgift.
Med hänvisning till det anförda hemställs
1. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om bistånd till insatser i Burundi,
2. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om behovet av bistånd till Rwanda.
Stockholm den 25 januari 1995 Isa Halvarsson (fp)