Bakgrund
Den 7 december 1995 är det 20 år sedan Östtimor ockuperades av Indonesien. En tredjedel av befolkningen har sedan dess brutalt mördats. Den indonesiska regeringen är ansvarig för blodbadet på mellan en halv miljon och en miljon oppositionella 1965--66 och för folkmordet på ca 200 000 timoreser efter invasionen 1975.
Ockupationen av Östtimor och Västpapua fortsätter. Krig och brutal folkomflyttningspolitik i Västpapua såväl som i Acehprovinsen, hotar att utplåna den lokala kulturen.
President Suharto har så gott som oinskränkt makt och utgör tillsammans med militären landets styrelse. Av de 1 000 parlamentsledamöterna väljs endast 400 i direkta men föga demokratiska val. Militären utser 100 ledamöter. Indonesien borde inte ha något bistånd eller bedrivas handelsförbindelse med. Allt vad demokrati heter saknas. Identifieringen av 250 civila som dödades vid massakern på Santa Cruz kyrkogård i Dili, huvudstaden, i november 1991, är inte klar. ''Modellbyar'' efter vietnamesiskt mönster har byggts långt från befolkningens hembygder. Detta har skett för att få kontroll över folket och skära av kontakten med oppositionen.
Ledaren i den östtimoresiska motståndsrörelsen Gusma o dömdes för rebellisk verksamhet och olaga vapeninnehav. Allt motstånd bekämpas med strukturellt våld både på Östtimor och Västpapua. Rörelsen för ett fritt Papua, OPM, utsätts för folkmordspolitik. Detta har kostat 150 000 västpapuaner livet. Folkomflyttningen har tagit fart igen efter en nedgång.
Sveriges accepterande av Västpapuas införlivning med Indonesien 1969 var ett stort misstag. Ett aktivt agerande från regeringen för Västpapua och Östtimor måste ske nu. Omvärldens tryck är oerhört viktigt. Det är därför demonstrationer anordnas när Indonesien får något officiellt besök eller står på dagordningen i något internationellt sammanhang.
Löften och beslut
Miljöpartiet de gröna har vid upprepade tillfällen under sin tidigare riksdagsperiod tagit upp frågan om Indonesiens förtryck av Östtimor och Västpapua. Vi anser att regeringarna, såväl den borgerliga som den socialdemokratiska, inte har agerat kraftfullt nog och gått till konkret handling. Var gång de suttit i opposition har de klandrat den sittande regeringen och krävt ingripanden på flera områden mot regimen i Indonesien, men ingenting har hänt.
Vi ser det som ett utmärkt tillfälle för den nu sittande regeringen att fullfölja sina löften från förra mandatperioden och påminner om dem i denna motion. ''Sverige står bakom en tanke på en folkomröstning och hävdar att befolkningen på Östra Timor måste ges rätt att själv bestämma sin framtid'' och att de pågående FN-samtalen skall leda till bl a Xanana Gusma o frigivande.
För att uppfylla folkets självbestämmande krävs följande:
1. Det behövs ett aktivare svenskt agerande internationellt för en lösning av ÖsttimorfråganSverige bör via internationella fora och bilaterala kontakter öppet och tydligt agera för att de indonesiska trupperna dras bort från territoriet och att folket i Östtimor får utöva sin rätt till självbestämmande.Sverige bör inom ramen för FN- organen agera för att det timoresiska folkets säkerhet garanteras genom en permanent närvaro av FN.Sverige bör göra en klar markering i FN:s generalförsamling att Sverige står fast vid Östtimors rätt till självbestämmande och avser att rösta för detta om frågan på nytt tas upp i generalförsamlingen.Sverige bör komplettera sin ''tysta diplomati'' med ett öppet och tydligt agerande för timoresiskt deltagande i FN-samtalen.Sverige bör, i likhet med Portugal och Frankrike, kräva att Xanana Gusma o friges och ges möjlighet att företräda det östtimoresiska folket i FN-samtalen.Regeringen bör vidare informera sig om motståndsrörelsen CNRM:s förslag till fredsplan i direkt kontakt med dess internationella representanter.
2. Upphörande av svensk vapenexport till Indonesien Regeringen bör, med hänvisning till de grava och omfattande kränkningarna av mänskliga rättigheter i Indonesien och Östtimor, omedelbart stoppa all vapenexport till Indonesien.Regeringen har att hörsamma rekommendationerna i resolutionerna 966 och 470 från Europarådets parlamentariska församling vad gäller vapenembargo mot Indonesien.Regeringen bör i olika internatonella fora och i bilaterala kontakter verka för genomförandet av Europarådets resolutioner 966 och 470.
3. Större satsningar på humanitärt och MR-bistånd till oberoende krafter i ÖsttimorSverige bör, i enlighet med rekommendationen i Europarådets resolution den 28 juni 1991, ge humanitärt bistånd till det östtimoresiska folket genom ett anslag på 10 milj kr. Detta humanitära bistånd bör kanaliseras via oberoende kanaler till projekt i kyrkans regi.Sverige bör under anslaget till demokrati och mänskliga rättigheter ge stöd till det MR-arbete som den östtimoresiska frihetsrörelsen CNRM och däri ingående organisationer utför.Sverige bör under anslaget till demokrati och mänskliga rättigheter ge stöd till utbildning och sociala projekt i regi av lokala katolska församlingar i Östtimor. Sverige bör under anslaget till särskilda program ge stöd till det kulturarbete som kulturstiftelsen Fundaça o Austronesia Borja da Costa och andra CNRM närstående organisationer utför. Kyrkans viktiga roll för kulturens överlevnad i Östtimor bör också beaktas.
4. Koppling mellan mänskliga rättigheter i och svensk/nordiska krediter och bistånd till Indonesien Sverige bör under anslaget till demokrati och mänskliga rättigheter ge kraftigt utökat stöd till arbete som utförs av indonesiska människorättsorganisationer.Regeringen bör, då Indonesien ej uppfyller svenska biståndspolitiska kriterier, ej bifalla nya s k u-krediter till Indonesien.Regeringen bör i Nordiska ministerrådet verka för att Nordiska investeringsbankens (NIB) och Nordiska utvecklingsfondens kreditgivning till Indonesien stoppas till dess att Indonesien visar respekt för såväl FN:s resolutioner om Östtimors rätt till självbestämmande som grundläggande mänskliga rättigheter.Regeringen bör använda Sveriges närvaro i Consultative Group for Indonesia för att ta upp Indonesiens kränkningar av mänskliga rättigheter i Östtimor, samt verka för att den internationella kreditgivningen kopplas till Indonesiens efterlevnad av FN:s resolutioner om Östtimor.
5. Östtimor och handelspolitikenRegeringen bör följa Europarådets rekommendation i resolution 966, den 28 juni 1991, att ''uppmana länder som har ekonomiska band med Indonesien att utöva påtryckningar på Indonesien att stoppa alla kränkningar av mänskliga rättigheter och all tillägnelse av Östtimors naturresurser och tillgångar''.Med hänvisning till att Östtimor enligt FN:s definition ej erkänns som indonesiskt territorium och Indonesien därför ej har rätt att sluta territoriella avtal rörande territoriet, bör regeringen snarast begära omförhandling av avtalet mellan Sverige och Indonesien av den 17 september 1992 om skydd och främjande av investeringar i syfte att undanta Östtimor.
6. Sveriges agerande enligt EU:s resolution den 17 november 1994 för ÖsttimorSverige skall i linje med EU-parlamentets resolution om Indonesien/Östtimor kräva stöd för folket i Östtimor och erkännande av dess rätt till självbestämmande samt frisläppande av Xanana Gusma o och alla politiska fångar.Sverige skall uttala sitt fulla stöd för de rekommendationer till Indonesiens regering som lagts fram i Amnesty Internationals rapport ''Power and Impunity''.Sverige skall agera för att EU:s råd (Council of the EU) under CFSP skall ''ta bestämda och omedelbara åtgärder för att befordra en lösning av problemet, på grundval av förhandlingar under FN:s beskydd och med deltagande av representanter för motståndsrörelsen i Östtimor samt fri och rättvis folkomröstning'',Sverige skall i internationella fora och bilaterala kontakter gentemot Indonesien verka för ett genomförande av de rekommendationer som FN:s särskilde rapportör, Mr Bacre Ndiaye, lämnade i sin rapport; t ex ''att den militära undersökningens resultat görs offentligt och att den vidare undersökningen genomförs av en ny undersökningskommission''.Sverige skall följa och inom EU verka för EU-parlamentets resolution som ''uppmanar medlemsstaternas regeringar att stoppa allt militärt bistånd och vapenexport till Indonesien'', så länge Indonesien ''framhärdar med sin olagliga ockupation och sitt förtryck''.Sverige skall verka för genomförandet av kravet i EU-parlamentets resolution som ''uppmanar EU att suspendera allt ekonomiskt samarbete med den indonesiska regeringen så länge som den framhärdar med sin olagliga ockupation och förtryck.''
Med hänvisning till det anförda hemställs
1. att riksdagen som sin mening ger regeringen tilll känna vad i motionen anförts om den odemokratiska situationen på Västpapua och i Östtimor,
2. att riksdagen som sin mening ger regeringen tilll känna vad i motionen anförts om att uppfylla och förverkliga riksdagens beslut,
3. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts i de sex punkterna om internationella påtryckningar på Indonesien,
4. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts i de tre punkterna om vapenexport,
5. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts i de fyra punkterna om humanitärt bistånd,
6. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts i de fyra punkterna om krediter,
7. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts i de två punkterna om handelspolitiken,
8. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts i de sex punkterna om Sveriges agerande enligt EU:s rekommendationer,
9. att riksdagen begär att regeringen skriver in i regleringsbreven för SIDA:s MR/demokrati-bistånd om humanitärt bistånd till Östtimor,
10. att riksdagen beslutar att suspendera allt ekonomiskt samarbete med den indonesiska regeringen så länge som den framhärdar med sin olagliga ockupation och sitt förtryck.
Stockholm den 24 januari 1995 Eva Goe s (mp) Ragnhild Pohanka (mp) Elisa Abascal Reyes (mp) Annika Nordgren (mp)