Sammanfattning
Sydafrika är en av de få delar av världen som man verkligen kan glädja sig åt. Efter 342 år av kolonialism, apartheid och krig mot grannländerna har Sydafrika till slut växlat in på fredens och demokratins väg. För första gången har val hållits där alla medborgare fick delta. ANC-ledaren Nelson Mandela valdes till president.
Den främsta kraften i denna lyckosamma process fanns givetvis hos det sydafrikanska folket självt, som med ickevåldsaktioner tvingade apartheidregimen till förhandlingsbordet. Men de internationella sanktionerna spelade också en viktig roll för att försvaga minoritetsregeringen och minska dess handlingsutrymme.
Arvet efter apartheid
Trots att alla rasåtskillnadslagar avskaffats är såren efter apartheid mycket djupa, framför allt de skriande ekonomiska och sociala orättvisorna. Sydafrika klassas visserligen som medelinkomstland och producerar mer än tillräckligt med mat för att nära alla. Men undernäring och bristsjukdomar är utbredda bland den afrikanska befolkningen. Den rika elitens överflöd snedvrider siffrorna som döljer de stora sociala problem som apartheid lett till.
Några exempel: 45 % av befolkningen lever i absolut fattigdom. Sju miljoner människor saknar bostäder och tolv miljoner saknar tillgång till rent vatten. Arbetslösheten beräknas ligga runt 50 %. Siffrorna är från 1990 men torde spegla dagens verklighet.
FN:s utvecklingsprogram UNDP skriver i sin Human Development Report 1994 om klyftorna som apartheid efterlämnade, att Sydafrikas svarta har samma levnadsstandard som människor i Kongo, medan de vita åtnjuter Spaniens levnadsstandard. Kongo ligger på 123:e plats enligt UNDP:s Human Development Index, Spanien på 23:e.
Eftersom valet blev en så stor framgång för demokratin, är det lätt att förledas att tro att Sydafrika inte längre behöver omvärldens uppmärksamhet och stöd. Det finns även risk för att nya konflikter och katastrofer får omvärlden att glömma Sydafrika. Men fortsatt stöd behövs. Det gäller både fattigdomsbekämpning och demokratisering. Arbetet måste fortsätta för att de mänskliga rättigheterna och det politiska våldet skall kunna hejdas.
Återuppbyggnadsprogrammet
Det av ANC initierade återuppbyggnadsprogrammet Reconstruction and Development Programme (RDP) har i dag stöd av alla större politiska grupper. Det är i huvudsak ett program för att möta befolkningens grundläggande behov, men det syftar också till att stärka landets ekonomi och den fortsatta demokratiseringsprocessen.
Det svenska biståndet
Det nuvarande svenska biståndet till Sydafrika uppgår till 280 miljoner kronor. Den nya socialdemokratiska regeringen har utlovat fortsatt betydande bistånd till det nya Sydafrika.
I det samarbetsavtal som tecknades mellan den svenska och den sydafrikanska regeringen den 28 november 1994 ingår att biståndet skall fortsätta åtminstone fram till 1999. Det framgår också att det svenska stödet skall ges inom återuppbyggnadsprogrammet RDP och i enlighet med dess mål. Följande områden anges:att stärka demokratin och främja de mänskliga rättigheternaatt verka för kvinnornas rättigheteratt stödja reformer och demokratisering av statsapparatenatt stödja nyckelaktiviteter som kan gynna ekonomisk utvecklingatt stödja uppbyggnad av ett mer jämlikt utbildningsväsen.
Även om det svenska biståndet skall vara flexibelt för att kunna anpassas till utvecklingen finns det några speciella områden som särskilt måste uppmärksammas.
Demokratiseringen är inte fullbordad
Trots att val nu hållits till en grundlagsskrivande församling och till parlamentet, har demokratiseringsprocessen inte fullbordats. Ännu har det inte hållits kommunala val. Dessa är planerade till oktober 1995. De valen är mycket viktiga för genomförandet av återuppbyggnadsprogrammet, då det är kommunerna som skall genomföra en stor del av de sociala reformerna.
Ett skäl till att valet fördröjts är att kommungränserna skall ritas om. Bort skall den rasmässiga kommunindelningen, som resulterade i fattiga svarta och rika vita kommuner. En del konservativa grupper motsätter sig därför kommunalvalen.
Det är ett känt faktum att det är folkrörelsernas livskraft och självständighet som är grunden för en demokratisk utveckling. Detta motiverar att det svenska biståndet till Sydafrika även i fortsättningen till stor del skall ges till de breda folkrörelserna.
Risk för ökat våld
Även om det politiska våldet i Sydafrika kraftigt minskade efter valet, har det på senare tid tilltagit i Natalprovinsen. Då det är koncentrerat till geografiska områden, där olika politiska grupper kämpar om kontrollen, kan ett kommunalval i ett sådant område leda till ökat våld från dem som inte vill att demokratiska val skall avgöra vem som skall ha makten.
Stöd till oberoende människorättsorganisationer och fredsövervakning är därför speciellt viktigt. Det gäller inte minst stöd till fredsövervakningsnätverket Network of Independent Monitors och rättshjälpsarbetet inom Legal Resources Centre.
Stöd folkrörelserna i MR-arbetet
Samarbetsavtalet mellan Sydafrika och Sverige anger att det svenska stödet även i framtiden skall kanaliseras genom svenska folkrörelser till sydafrikanska folkrörelser. Den nya koalitionsregeringen och parlamentet innebär inte en omedelbar garanti för att de mänskliga rättigheterna efterlevs.
Polisen och militären, som varit apartheidregimens speciella verktyg, innehåller fortfarande grupper och individer som motsätter sig demokratiseringsprocessen. Det är därför viktigt med stöd till en reformering och demokratisering av statsapparaten, t.ex. polisen.
Men då frågor om mänskliga rättigheter i stor utsträckning gäller individers och gruppers rättigheter gentemot staten, motiverar det ytterligare en fortsatt storsatsning på folkrörelserna. Det gäller speciellt i ett land som Sydafrika där de flesta av de stora politiska partierna sitter i samma samlingsregering.
Därför behövs det stöd till arbetet i den oberoende kommissionen för mänskliga rättigheter (Human Rights Committee) och andra människorättsorganisationer.
Kultur och oberoende media
Oberoende media har spelat en central roll för att inom och utom Sydafrika driva demokratin framåt och avslöjade bl.a. den vita regeringens inblandning i det politiska våldet, vilket främst drabbade ANC. Tidningarna spelade en viktig roll i väljar- och demokratiutbildningen.
Tidningar fungerar också som läromedel för den outbildade majoriteten. Flera av dessa tidningar har fått stöd genom svenska enskilda organisationer. Under de senaste månaderna har flera av dessa tidningar måst läggas ner, då stödet minskat. Det gäller bl.a. kvinnotidningen SPEAK, nyhetstidningen South, Vry Weekblad, Work In Progress samt Learn and Teach och New Nation. De tidningar som överlevt är de stora kommersiella tidningarna, som delvis har andra perspektiv och målgrupper än den svarta majoriteten.
Barn av apartheid
Situationen för flertalet av Sydafrikas barn och ungdomar har varit hård under apartheid. Resurstilldelningen vad gäller hälsovård och utbildning till de 82 % svarta barnen har -- jämfört med vad de vita barnen fått -- varit grymt orättvis.
I en gemensam studie från juni 1993 (An Agenda for Action, State of South Africa Children) från Unicef och den sydafrikanska National Children's Rights Committee (NCRC), som är en paraplyorganisation för tvåhundra frivilligorganisationer, lämnas följande siffror: Barnadödligheten är 66 per tusen för svarta barn, 6 för vita. En fjärdedel av de svarta barnen får ingen utbildning alls. Det går en lärare på 20 vita elever men bara en lärare på 38 svarta elever.1,8 miljoner barn växer upp utan någon av sina föräldrar, därför att föräldrarna tvingas arbeta långt från hemmet, exempelvis som hemhjälp.Över femton tusen fall av barnmisshandel rapporterades till polisen 1992. Den verkliga siffran är sannolikt tio gånger så hög.I städerna finns minst tio tusen gatubarn.
NCRC bedriver tillsammans med Unicef ett omfattande arbete, ännu i sitt begynnelsestadium, med bl.a. visst bidrag från svenska Rädda Barnen. På detta område kan svenska biståndspengar genom NCRC och andra organisationer i Sydafrika inriktade på barns hälsa, utbildning och skydd aktivt bidra till att förbättra barnens levnadsvillkor.
I arbetet ingår också att praktiskt förverkliga barnkonventionens krav på barns rätt att bli respekterade. En ökad satsning på kvinnors hälsa och utbildning leder också mycket påtagligt till förbättrade levnadsvillkor för barnen.
Den 16 juni 1994, det afrikanska ''Barnets Dag'', lade NCRC fram förslag till president Mandela, där man vädjade om starkt nationellt och internationellt stöd.
Sydafrika i biståndsbudgeten
Vänsterpartiet delar helt regeringens uppfattning om inriktningen på biståndet till Sydafrika. I utvecklandet av dessa insatser vill vi att de synpunkter som framförts i motionen tas tillvara.
Vi anser dessutom, att mer pengar måste till för att genomföra viktiga biståndsinsatser, och föreslår i vår biståndsmotion att anslaget höjs till 500 miljoner kronor.
Med hänvisning till det anförda hemställs
att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om utformningen av det svenska biståndet till Sydafrika.
Stockholm den 22 januari 1995 Eva Zetterberg (v) Siv Holma (v) Jan Jennehag (v) Kenneth Kvist (v) Björn Samuelson (v)