Rwanda och Burundi har under historiens gång upplevt uppslitande inre stridigheter på grund av motsättningar mellan de två befolkningsgrupperna hutu och tutsi. Under 1994 kulminerade misstron och hatet i massmord och flyktingströmmar av inte tidigare skådat slag.
Massiva hjälpinsatser har satts in från FN:s sida och många olika hjälporganisationer har varit på plats och gjort en beundransvärd insats. De svenska insatserna förmedlades i det akuta skedet främst genom Pingstmissionens U- landshjälp (PMU). Sverige har avsatt 267 miljoner kronor till Rwanda och rwandiska flyktingar i grannländerna fr.o.m. budgetåret 1993/94. Av detta belopp har 147 miljoner kronor förmedlats genom FN, främst UNHCR och WFP, och 119 miljoner genom enskilda organisationer, främst Röda korset och PMU. De flesta insatserna gäller mat, vatten, sanitet och sjukvård för flyktingarna samt ett begränsat stöd till FN:s MR-observatörer.
Situationen i Rwanda är fortfarande mycket oroväckande. Det kommer att behövas stora hjälpinsatser under lång tid innan situationen normaliserats tillräckligt för att människor skall kunna få sina mest elementära behov tillfredsställda. Halva befolkningen befinner sig på annan ort än hemorten även om en del nu börjar vända hemåt. En del som flytt från hemorten befinner sig på annan ort i Rwanda, men det stora flertalet finns fortfarande i massflyktingläger i grannländerna Zaire, Tanzania och Burundi.
PMU fick i slutet av november besked om att de inte längre kunde förvänta sig några bidrag till pågående läkarprojekt i Bukavu, Zaire. I Goma, Zaire, har ytterligare 2 miljoner kronor gjort det möjligt att fortsätta den sjukvårdsverksamhet som drivs med zairisk och rwandisk personal. Enligt PMU:s kontakter på plats råder det fortfarande brist på mat men för detta ändamål har man nekats ytterligare biståndspengar från Sverige genom SIDA. PMU har också begärt 23 miljoner kronor för återuppbyggnad av skolor men fått avslag. Ramen för utvecklingsprojekt har dock utökats med en engångssumma på 12 miljoner kronor för renovering av skolor. Återuppbyggnadsprojektet kan därför bara delvis genomföras.
Anledningen till att PMU kan anses särskilt lämpat att göra en insats på olika områden är det mycket väl utvecklade nätverk organisationen har genom de 1 150 församlingar som byggts upp över hela landet i snart sagt varje kommun. Skolverksamhet och sjukvård har hela tiden bedrivits parallellt med det församlingsarbete som rwandierna är ansvariga för.
I vår biståndsmotion vänder vi oss mot att bidragen till de enskilda organisationerna skärs ned kraftigt i årets budget. Vi anser att PMU borde få bidrag i den storleksordning de begärt både till sjukvårdsinsatser, återuppbyggnad av skolor och mat om signalerna att det fortfarande finns stora behov visar sig stämma.
Jämsides med att den humanitära hjälpen fortsätter, finns också ett mycket stort behov av andra typer av insatser. Miljontals människor befinner sig i flyktingläger. Säkerhetsläget i flyktinglägren i Zaire är mycket instabilt på grund av närvaron av den slagna förra regeringsarmén och milis. FN:s generalsekreterare har kommit med olika förslag till att lösa säkerhetsproblemet i flyktinglägren i Zaire men inga länder har velat ställa trupp till förfogande, inte heller FN-polis för att övervaka ev. lokal trupp.
I Tanzania finns tecken på att man snarast vill återsända flyktingarna till Rwanda. Ett antal flyktingar från Zaire har också börjat återvända. Stora insatser behövs för att göra deras återkomst till Rwanda så trygg som möjligt. Det är väsentligt att en organiserad repatriering kan inledas så snart som möjligt. En regional konferens om flyktingfrågor planeras i Bujumbura, Burundi, till den 15--17 februari. Sverige har inbjudits delta i förberedelserna till konferensen.
I det regionala toppmöte om Rwanda som hölls i Nairobi, Kenya, den 7 januari i år framkom tidvis skarpa motsättningar mellan Rwanda och Zaire respektive Tanzania. Rwanda har visat stark tveksamhet till att delta i den regionala flyktingkonferensen med mindre Zaire och Tanzania fullföljer tidigare åtaganden om avväpning i lägren.
Det är viktigt att se Rwanda i ett regionalt perspektiv. Oro, konflikter och flyktingproblem sprider sig lätt från ett land till ett annat. Grannländerna är medvetna om detta och försöker på olika sätt bidra till en lösning av problemen bl.a. genom den planerade flyktingkonferensen. OAU och Global Coalition for Africa har också hållit en konferens om demobiliseringsproblem i området, som fått stöd genom SIDA.
I det stora repatrieringsarbete som måste ske, torde bl.a. PMU ha ovanligt goda förutsättningar att göra en insats, inte minst med tanke på det nätverk de har i de flesta kommunerna i Rwanda. PMU har ansökt om medel för sådant arbete men fått avslag. Vi anser att medel bör ställas till PMU:s förfogande för detta nödvändiga arbete.
Om det skall finnas några förutsättningar för en stabil utveckling i positiv riktning i Rwanda behövs ett djupgående freds- och försoningsarbete. De djupgående klyftor och den misstro som skapats genom massmorden med fruktan för att en liknande händelseutveckling skall upprepas kommer att ta lång tid att överbrygga. Sverige stöder på olika sätt de freds- och försoningsskapande insatser som sedan en tid är på gång i området. Sverige har bl.a. bidragit till de MR- observatörer som sänts till området av UNHCR.
Förutom den konferens om flyktingfrågor som planeras äga rum i Bujumbura i februari planeras också en konferens som skall behandla den politiska situationen i området. Den organiseras av FN med stöd från ett antal NGO:s (frivilliga organisationer).
En politisk grupp på nio länder ''Friends of Rwanda Support Group'', där även Sverige är med, bildades i Washington i september 1994 på inbjudan av USA. OAU är med genom Tunisien, flera europeiska länder deltar och även Kanada och Japan. Syftet är att ge internationellt stöd åt fredsprocessen och att ge eftertryck åt behovet av samordning av insatser både inom och utom FN.
Den tutsidominerade RPF-regeringen i Rwanda saknar så gott som helt resurser att administrera landet vilket är en förutsättning för att kunna ta emot och sörja för flyktingarna när de återkommer. Det kommer att behövas biståndsinsatser för att klara de rent humanitära behoven men det finns också trängande behov av annan art för att över huvud taget få landet att fungera. RPF-regeringen behöver vidgas med företrädare för hutu för att få en bred förankring. En demokratisering av samhället är nödvändig och en fungerande förvaltning behöver byggas upp. För att detta skall kunna ske inom en inte alltför avlägsen framtid behövs kvalificerat stöd utifrån i form av rådgivning men också mer praktisk hjälp.
FN-organisationen UNAMIR har fått ett förlängt mandat till i juni 1995 som bland annat syftar till att skydda Rwandatribunalens personal och verksamhet. Denna internationella tribunal skall pröva misstankar om allvarliga brott mot humanitär rätt. UNAMIR har också till uppgift att skydda internflyktingarna i Rwanda och distributionen av bistånd men också att ge stöd i det nationella försoningsarbetet.
Man kan inte undgå att göra reflektionen att en lång rad organisationer både inom och utom FN:s ram såväl som grannländerna och många andra länder är inblandade i en mångfald av olika projekt. Skälet till detta är naturligt nog omfattningen av katastrofen i Rwanda, som också berör hela regionen. Till en början har det säkert varit nödvändigt att man ställt upp från många håll för att avhjälpa den omedelbara nöden.
Stora insatser från olika håll kommer utan tvekan också att behövas för att göra det möjligt för flyktingarna att återvända hem. Det är därför viktigt att det internationella samhället inte förlorar intresset för Rwanda och närliggande länder, som berörs av katastrofen.
Samtidigt måste det innebära en stor påfrestning för rwandierna att de behöver hjälp på snart sagt alla områden och att denna hjälp kommer från så många olika organisationer och länder. Detta kräver oerhört många olika kontakter och en förmåga till anpassning, som man knappast kan förvänta sig av ett land som utsatts för så stora påfrestningar.
I synnerhet torde det vara mindre lämpligt att alltför många parter är inblandade i de freds- och försoningssamtal som nu kommer att bli alltmer betydelsefulla. Detta inte minst på grund av frågans komplicerade natur. Två etniska grupper, där det förekommit motsättningar under mycket lång tid, står emot varandra. Förlusten av många människoliv gör att svåra känslor behöver bearbetas. Samtidigt kommer tribunalen att pågå som kan väcka olika reaktioner. I denna svåra process behöver framtidstron födas och hoppet växa om att en gemensam framtid är möjlig i Rwanda även för dem som inte vågat återvända. Ett misslyckande, som skulle innebära ett återfall i massmördandet och leda till förnyad massflykt, måste till varje pris undvikas. Farhågorna gäller i viss mån också Burundi.
Dessa faktorer och flera andra skäl gör att vi tror att en insats på högsta nivå från ett eller ett par länder på FN:s uppdrag skulle vara värd att pröva och med all sannolikhet skulle kunna leda till ett säkrare resultat och mer tillfredsställande resultat.
Det är vår övertygelse att Sverige, gärna tillsammans med Norge, skulle kunna spela en huvudroll i detta sammanhang. Både Norge och Sverige har i olika internationella sammanhang vunnit stort förtroende genom sin skicklighet och genom det faktum att de gjort sig kända för att inte vara ute efter att vinna egna fördelar.
En del länder som nu är inblandade är gamla kolonialmakter med intressen i Afrika. USA ses inte alltid med blida ögon därför att de förväntas vilja vinna inflytande för egen räkning.
Ytterligare ett skäl till att vi tror att Sverige och Norge skulle ha större förutsättningar att kunna göra en samlad insats på högsta nivå är den nordiska närvaro som går mycket långt tillbaka i tiden, som sträcker sig över ett stort område och som varit förtroendeskapande.
Svenska Pingstmissionen har funnits i Kivuprovinsen i Zaire sedan början av 1920-talet. I församlingarna, som styrs av infödda ledare, finns c:a 300 000 medlemmar. Norsk mission har också funnits mycket länge och har ett stort medlemsantal. I Burundi finns c:a 250 000 medlemmar. I Rwanda har den svenska pingstmissionen funnits sedan 1941 och har 220 000 medlemmar. Detta innebär ett tätt nätverk spritt i alla tre länderna. De svenska och i Zaire även de norska medarbetarna har sedan 1960-talet i huvudsak ägnat sig åt utbildning och sjukvårdsarbete. Den humanitära insatsen har betytt mycket för utveckling av skolor och sjukvård och har därmed skapat ett grundmurat förtroende.
Med hänvisning till det anförda hemställs
1. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om att enskilda organisationer ges fortsatta möjligheter att göra biståndsinsatser i Rwanda,
2. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om nödvändigheten av att utrikespolitiskt föra upp Rwanda- och Burundikonflikterna på en högre prioriteringsnivå än vad som anförts i regeringens proposition 1994/1995:100,
3. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om att företa en svensk eller svensk/norsk freds- och försoningsinsats på högsta nivå och utveckling av de demokratiska institutionerna i Rwanda.
Stockholm den 23 januari 1995 Ingrid Näslund (kds) Rolf Åbjörnsson (kds) Åke Carnerö (kds) Tuve Skånberg (kds)