I budgetpropositionen föreslås en kraftig minskning av anslaget C2. Driftbidrag till kommunala flygplatser i skogslänen från 30,2 miljoner kronor under innevarande budgetår 1994/95 till 15,2 miljoner kronor under budgetåret 1995/96. Denna neddragning kan få allvarliga konsekvenser för transportförsörjningen i de mer glest befolkade delarna av landet, exempelvis Norrlands inland. Mot bakgrund av flygets strategiska betydelse för näringslivet riskerar detta förslag från regeringens sida att hämma den ekonomiska utvecklingen i de delar av landet som redan i utgångsläget har svårt att få fart på näringsverksamheten och förbättra sysselsättningsläget.
Under den senaste mandatperioden har omfattande insatser gjorts för att förbättra det svenska transport- och kommunikationssystemet. Ett väl fungerande system för transporter och kommunikationer är en grundläggande förutsättning för ekonomisk utveckling, inte bara nationellt utan också regionalt. Det blir en plattform på vilken industri, handel och tjänster kan utvecklas. Målsättningen måste vara att alla delar av landet ges reella förutsättningar för expansiv näringsverksamhet.
Inriktningen för politiken på transport- och kommunikationsområdet har varit att förbättra infrastrukturen dels genom en höjd investeringsvolym, dels genom att investeringarna genomförs efter en långsiktig och strategiskt genomtänkt plan. Detta har bl.a. inneburit en ökad investeringstakt också inom luftfarten. Ett flertal investeringsprojekt har igångsatts runt om i landet.
Parallellt med dessa ökade satsningar har stora insatser gjorts för att effektivisera verksamheten inom olika transportslag. Detta har bl.a. skett genom beslut om avmonopolisering och ökat konkurrenstryck. Produktiviteten har ökat högst påtagligt och därmed har priserna för transporter och kommunikationer kunnat sänkas, vilket inneburit kraftiga besparingar för det svenska folkhushållet. Besparingarna har också kommit statskassan till del vilket möjliggjort ökade satsningar på strategiskt viktiga områden, exempelvis ökat driftbidrag för de kommunala flygplatserna i skogslänen.
Luftfarten var den transportmarknad som först avreglerades under mandatperioden. Sommaren 1992 avvecklades nämligen SAS och Linjeflygs monopol på inrikes flygtrafik. Sverige var vid sidan om Storbritannien därmed först i Europa med att ta detta viktiga steg. Beslutet innebar att ett flertal nya operatörer gick in på marknaden och tog upp konkurrensen med de gamla monopolföretagen. Lägre priser och bättre service till resenärerna blev den mest påtagliga effekten av detta beslut. De lägre priserna innebar att 100-tals miljoner kronor sparades åt det svenska folkhushållet. Produktiviteten inom flygsektorn ökade högst påtagligt, vilket naturligtvis också innebär att de Sverigebaserade flygbolagen nu är betydligt mer konkurrenskraftiga när avregleringen också genomförs i den internationella flygtrafiken.
Sverige är ett stort och glest befolkat land. I detta ligger både fördelar och nackdelar. På minussidan ligger bl.a. att det är dyrbart att upprätthålla väl fungerande transporter och kommunikationer i landets alla delar. För att klara detta är det ytterligt angeläget att de olika transportslagen används där de fungerar bäst. Med tanke på de avsevärda avstånden råder det ingen tvekan om att flyget vid sidan om telekommunikationerna spelar en alldeles speciell roll för människor som bor i Norrland. Mot den bakgrunden är det viktigt att stötta flyget i framförallt Norrlands inland. Riksdagen fattade därför under förra mandatperioden beslut om att höja det s.k. driftbidraget till kommunala flygplatser i skogslänen från 15,2 miljoner till 30,2 miljoner kronor. Denna resursförstärkning möjliggjordes tack vare effektivisering av medelsanvändningen inom andra sektorer.
Regeringen föreslår nu att anslaget till Driftbidrag till kommunala flygplatser i skogslänen ska halveras från nuvarande 30,2 miljoner till 15,2 miljoner. Kds avvisar detta förslag.
Med hänvisning till det anförda hemställs
att riksdagen till anslaget Driftbidrag till kommunala flygplatser i skogslänen för budgetåret 1995/96 anvisar 15 miljoner kronor utöver vad regeringen föreslagit eller således 30,2 miljoner kronor.
Stockholm den 24 januari 1995 Rolf Åbjörnsson (kds) Ulf Björklund (kds) Mats Odell (kds)