En robust återhämtning av luftfartsmarknaden skedde under 1994. Efter fyra års förluster börjar företagen nu gå med vinst. Av flygbolagen krävs dock en fortsatt anpassning med den växande konkurrensen där resenärerna börjat kräva valuta för pengarna.
Konkurrensen från andra kommunikationsmedel som X2000 har förstärkts och avregleringen har skapat nya aktörer på marknaden.
Det var den 1 juli 1992 som den svenska flygmarknaden avreglerades. Den utredning som Luftfartsverket genomfört för den svenska marknadens räkning visar att prisnivån på normalprisbiljetter sjunkit. För den utländska trafiken där IATA, det internationella flygorganet, genomfört en undersökning, påvisas dock att priset på flygbiljetter i fast värde sjunkit med 68 procent under den senaste 20- årsperioden. För den svenske resenären finns det numera ett stort antal operatörer att välja på -- elva svenska linjer har mer än en operatör. Vi förutsätter att utvecklingen av flygmarknaden fortsätter och vill samtidigt framhålla att småföretagen inte får prisas ut genom för höga avgifter.
Under år 1994 övergick Luftfartsverket till s.k. bolagsmodell i sin redovisning, vilket bl.a. innebar att verkets pensionsskuld lyftes in i balansräkningen och att verket numera utöver utdelning inlevererar skattemotsvarighet till ägaren. Verket föreslår vidare att man skall få ytterligare finansiella befogenheter för att effektivisera finansfunktionen och beslutsprocessen vid vissa större investeringar. Bakgrunden till detta är den stora investeringsökning som planeras bl.a. för en tredje rullbana Stockholm-Arlanda och för ett nytt flygtrafikledningssystem för civilt och militärt flyg.
Redan nu tas nära 80 procent av investeringarna av egna vinstmedel och vi anser därför att verket ligger väl till för en bolagisering och senare privatisering. Ett första steg i en sådan process vore att privatisera Arlanda flygplats. Här behövs betydande medel för nya investeringar och det vore naturligt att söka detta på riskkapitalmarknaden. Samtidigt bör då konkurrensförutsättningarna och regelverken klargöras. Här finns många internationella förebilder att falla tillbaka på. Vinstutvecklingen kan t.ex. i en internationell jämförelse regleras i förhållande till kundpriserna.
På samma sätt bör SILA som utgör det svenska moderbolaget i SAS privatiseras. Vid en försäljning av aktierna i SILA bör eftersträvas att SAS i första hand blir ett börsnoterat allnordiskt företag. Efter diskussioner med systerbolagen i Danmark och Norge bör statens samtliga aktier säljas på ett sätt som är förmånligt för både skattebetalare och företag.
Med hänvisning till det anförda hemställs
1. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om att flygtrafiken på Bromma bör fortsätta,
2. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om att privatisera Arlanda flygplats och därefter undersöka möjligheterna för en bolagisering och senare privatisering av Luftfartsverket,
3. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om att privatisera SILA och göra det till ett börsnoterat allnordiskt företag.
Stockholm den 19 januari 1995 Wiggo Komstedt (m) Jan Sandberg (m) Tom Heyman (m) Birgitta Wistrand (m) Ulla Löfgren (m) Jeppe Johnsson (m) Lars Björkman (m) Carl G Nilsson (m)