Allmänt
Den viktigaste förutsättningen för att effektivt kunna leda sjöräddningsinsatser är tillgång till goda tele- och radiokommunikationer. Historiskt har detta behov lösts i Sverige genom ett nära samarbete med kustradion, i praktiken i form av lokalisering med omfattande personella och tekniska integrationsvinster, en modell som även rekommenderas av IMO (International Maritime Organization, FN:s organ för sjöfarts- och sjösäkerhetsfrågor).
Kustradion är idag den enda organisation som kan erbjuda ett kommunikationsnät med tillräcklig kvalitet beträffande yttäckning och tillgänglighet, för att motsvara räddningstjänstens högt ställda krav.
En genomgripande modernisering av detta nät har påbörjats under 1994, och dess första etapp beräknas genomförd 1:a halvåret 1995. Det svenska kustradionätet kommer sannolikt därefter att vara världens modernaste och största sammanhängande kustradionät.
En av de viktigaste effekterna av moderniseringen är att nätet får hög flexibilitet vilket i praktiken innebär att varje till nätet ansluten operatörsplats, oavsett geografisk lokalisering, har tillgång till samtliga i nätet kända resurser.
Nuvarande organisation
T.o.m. 1995-04-01 ser den operativa ledningsorganisationen för svensk sjöräddning ut som följer:2 MRCC (sjöräddningscentraler) och 2 MRSC (sjöräddningsundercentraler):
MRCC Göteborg, (Kärringberget), samlokaliserat med Marinen, Kustbevakningen och Luftfartsverket (ARCC), där MRCC drivs och bemannas av Sjöfartsverket. Kommunikationsbehovet löses så att Sjöfartsverket hyr tillgång till kustradionätet. Geografiskt ansvarsområde från Strömstad till Falsterbo.
MRCC Stockholm (Nacka Strand), samlokaliserat med kustradion/Stockholms radio) där både kustradion och MRCC drivs och bemannas av Telia Mobitel AB, MRCC enligt avtal med Sjöfartsverket. Geografiskt ansvarsområde från Falsterbo till Haparanda, inkl. Öland och Gotland.
MRSC Tingstäde, samlokaliserat med Marinens kustradiostation på Gotland, med i huvudsak lokal radiotäckning på de internationella maritima radiobanden. Undercentral till MRCC Stockholm, med verksamhet runt Gotland.
MRSC Karlskrona, samlokaliserat med Marinens kustradiostation i Karlskrona, med i huvudsak lokal radiotäckning på de internationella maritima radiobanden. Undercentral till MRCC Stockholm, med verksamhet i Blekinge skärgård, Hanöbukten och runt södra Öland.
Nuvarande organisation, med 2 MRCC anslutna till kustradionätet, ger en hög kapacitet att hantera flera samtidiga sjöräddningsfall, även av betydande omfattning. Detta uppnås genom att man via det flexibla radiokommunikationsnätet lätt kan lämna/ta över ansvaret för ett eller flera fall inom varandras respektive geografiska ansvarsområde, vilket minskar risken att en station ''drunknar'' under trycket av flera samtidiga stora olyckor. Det ger även hög redundans för tekniska avbrott i något MRCC, då de båda centralerna kan fungera som reserv för varandra.
Planerad framtida ändring
MRSC Karlskrona skall enligt beslut av Sjöfartsverket upphöra som MRSC redan 1995-04-01. Från detta datum avses också den nuvarande gränsen för resp. MRCC:s ansvarsområde flyttas till Västervik.
Den nuvarande huvudansvarige för sjöräddningen, Sjöfartsverket, har också i ett inriktningsbeslut sagt att endast MRCC Göteborg skall finnas kvar, tillsammans med MRSC Tingstäde.
Kustradioverksamhet i Telia Mobitel AB:s regi skall dock även efter 1998 bedrivas från Nacka Strand.
Detta ger enligt vår uppfattning en väsentligt försämrad totalkapacitet beträffande sjöräddningens operativa beredskap.
Det ger även en ökad sårbarhet för ev. tekniska haverier, brand m.m. på den enda kvarvarande sjöräddningscentralen. Detta ses som särskilt allvarligt, då en viktig samhällsfunktion som räddningtjänst ej får riskera att hamna utan operativ ledning p.g.a. tekniska störningar, utan måste vara organiserad så att fullgod reservkapacitet alltid finns säkrad.
Den samhällsekonomiska besparingen av en sådan förändring kan också ifrågasättas. Detta då Sverige även i framtiden, i enlighet med internationella avtal, skall driva publik kustradio. Om MRCC Stockholm avvecklas enligt liggande beslut, tappar man också de betydande integrationsvinster som nuvarande organisation medför. Den ev. besparing Sjöfartsverket beräknar uppnå med bantningen av sjöräddningens organisation, uppvägs till stor del av motsvarande fördyring för kustradioverksamheten.
Förslag till framtida operativ organisation
MRCC
Den operativt och samhällsekonomiskt mest effektiva organisationen uppnås med bibehållande av nuvarande operativa ledning, 2 MRCC, vilka tekniskt replierar på kustradionätet, och där så är möjligt operativa integrationsmöjligheter med kustradion tillvaratas.
Detta påstående styrks av den analys (''Kustradioutredningen'') som genomfördes gemensamt av Sjöfartsverket och Telia under september 1994 och vilken tillställdes Kommunikationsdepartementet 1994-10-07.
Tekniskt sett har den geografiska lokaliseringen av dessa centraler idag ingen betydelse, men en mycket viktig faktor finns att ta hänsyn till, nämligen att vid omfattande insatser, som brand i passagerarfärjor, kollisioner med såväl miljöräddning som sjöräddning etc., finns ett stort behov av att vid MRCC samla en s.k. expertstab, med representanter från samtliga berörda räddningstjänstorganisationer.
En sådan stab kan bestå av:Brandingenjör med specialkompetens för brand i fartyg.Fartygsinspektör. Miljöskyddsexpert.Sjöpolis.SOS-alarm/operatör. Länsstyrelserepresentant.Medicinsk expertis.
m.fl.
De enda orter i Sverige där samtliga dessa funktioner finns och där det snabbt går att samla denna kompetens är i Stockholm och Göteborg. Vi ser det därför som naturligt att behålla nuvarande lokalisering av 2 MRCC.
MRSC
Med hänsyn till den på senare år kraftigt ökade fartygstrafiken på Östersjön, till och från Ryssland och Baltikum, med delvis föråldrat tonnage, har vi svårt att förstå motivet till att lägga ned ett väl fungerande MRSC i Karlskrona, med ett strategiskt läge nära det trafiktäta området runt Ölands södra grund.
Denna central som idag helt drivs av Marinen, med huvudsaklig uppgift att tillgodose Marinens behov av radiokommunikationer, utgör en värdefull extraresurs, utan att belasta sjöräddningsorganisationen med någon extra kostnad.
Samma förhållande gäller för MRSC Tingstäde. Här finns dock f.n. inget förslag till avveckling.
Baltic RCC
I samband med Estonia-katastofen aktualiserades behovet av ett ökat samarbete mellan länderna runt Östersjön. Detta behov understryks ytterligare av de förhållanden som råder i de baltiska staterna beträffande sjöräddningsberedskap. Denna är med svenska mått mätt mycket bristfällig. Ett förhållande som medför att övriga länder, främst Sverige och Finland, får påta sig ett större ansvar för beredskapen i Östersjön.
En möjlighet att förbättra beredskapen och samarbetet runt Östersjön vore att utpeka något RCC som samordnande Baltic RCC. Denna central skulle utveckla metodik, planer och rutiner samt ev. anpassa lokaler och kommunikationsresurser, för att vid behov kunna leda och samordna större insatser, med deltagande resurser från flera länder.
MRCC Stockholm har mycket goda förutsättningar att vidareutveckla sin verksamhet i denna riktning. Tekniskt har man ett mycket kraftfullt radionät, där man förutom möjlighet att kommunicera på de maritima radiobanden även har tillgång till en omfattande HF-telefonkapacitet (kortvågsradioresurser avsedda för generellt fast/land/sjömobilt samt flygmobilt bruk), med ett tiotal effektstarka sändare samt mottagare på ett stort antal platser i landet runt kusten.
Ledning och koordinering av räddninghelikoptrar utförs normalt via HF-telefoni, varför denna resurs kraftigt skulle förbättra förutsättningarna för att samordna stora insatser, med deltagande av både ytenheter och helikoptrar, oavsett var på Östersjön de inträffar.
Den av Sjöfartsverket beslutade förändringen av den geografiska gränsen för resp. MRCC:s ansvarsområde kan försämra förutsättningarna för ett Baltic RCC, varför denna förändring ej bör genomföras. Denna förändring medför enligt tillgänglig statistik även en kraftig snedfördelning av belastningen på resp. MRCC.
Bevarandet av den ''svenska modellen''
Den s.k. svenska modellen inom sjöräddningen innebär en stark betoning på samverkan och bygger på att resurser primärt avsedda för andra huvuduppgifter vid behov utnyttjas för sjöräddning. En annan väsentlig komponent i organisationen är systemet med samlokalisering MRCC och kustradio. Denna lösning har medfört att Sverige i internationell jämförelse har en mycket effektiv operativ ledning, och har fått utgöra förebild för de rekommendationer som finns inom IMO.
Valet av kustradion som bas för den operativa ledningen har också stor betydelse för hur samverkansorganisationen fungerar. Då kustradion ej har några ''egna'' resurser att leda, fungerar man också helt neutralt i förhållande till de resursägande organisationerna, och larmar enheter helt med utgångspunkt från den nödställdes behov, utan att behöva hamna i lojalitetskonflikt med den ''egna'' organisationen.
Överförandet av det operativa ansvaret vid MRCC Göteborg innebär en förändring av detta förhållande. Då MRCC-peronalen helt är rekryterad från kustradion ser vi ej att detta omedelbart bör innebära något problem. Dock kan det på sikt, då nu Sjöfartsverket är såväl huvudansvarig som operativt ansvarig och resursägare, riskera utvecklas en snedfördelning, och suboptimering, beträffande utnyttjandet av de gemensamma resurserna.
Med hänvisning till det anförda hemställs
1. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om att den svenska modellen för den operativa sjöräddningsorganisationen innefattande två sjöräddningscentraler (MRCC) och två sjöräddningsundercentraler (MRSC) bör bibehållas,
2. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om att sjöräddningscentralen i Stockholm bör inrättas för att fungera som regional sjöräddningscentral för Östersjöområdet (Baltic RCC) medan de baltiska staterna bygger upp egna sjöräddningsorganisationer.
Stockholm den 25 januari 1995 Ola Rask (s) Christer Skoog (s) Anita Johansson (s) Håkan Juholt (s) Bengt Lindqvist (s) Sören Lekberg (s) Ingibjörg Sigurdsdóttir (s)