Staten måste, enligt vår mening, bära ett ansvar för att förutsättningar för en väl fungerande flygtrafik kan upprätthållas i hela landet till rimliga kostnader för trafikanterna. Som bekant har avregleringen medfört stora förändringar ifråga om såväl tillgänglighet som priser. Där underlaget av trafikanter är stort har flera flygföretag etablerat sig och priserna pressats, medan regioner med svagt trafikunderlag tvingas att av kommunala skattemedel bidra med stora belopp för att ha någon chans att få tillgång till flygförbindelse.
De statliga bidrag som i dag utgår begränsar sig till ett mindre stöd till ett antal flygplatser i skogslänen och upphandling av en linje, nämligen den mellan Östersund och Umeå. De flygförbindelser som etablerats med hjälp av kommunala subventioner till driften har karaktär av försöksverksamhet. Vi menar att en mera långsiktig lösning av dessa problem måste sökas. Enligt vår mening bör därvid konkurrenskommitténs förslag i betänkandet SOU 1990:58 nu allvarligt prövas. Det innebär att flygsektorn själv solidariskt skall bära kostnader för vissa olönsamma linjer. Genom en mindre avgift på varje resa på inrikes flygtrafik skulle man kunna få tillgång till medel för att kunna göra en samlad upphandling av viktiga regionala flygförbindelser som nu inte företagsekonomiskt kan bära sina kostnader.
Regeringen bör nu ta initiativ till en uppdatering av konkurrenskommitténs ovannämnda förslag och i övrigt vidta de åtgärder som erfordras för att man skall kunna tillämpa ett ekonomiskt fördelningssystem inom flygsektorn.
Med hänvisning till det anförda hemställs
att riksdagen hos regeringen begär förslag om ett ekonomiskt fördelningssystem som gör det möjligt att långsiktigt upprätthålla önskvärd regional flygtrafik som inte är företagsekonomiskt lönsam.
Stockholm den 25 januari 1995 Georg Andersson (s) Leif Marklund (s) Leo Persson (s) Berit Andnor (s) Karl Hagström (s) Lisbeth Staaf-Igelström (s) Bo Holmberg (s)