Vänerregionen -- en industriregion
Industrin har stor betydelse i vänerregionen. Andelen sysselsatta i tillverkningsindustrin är drygt 30 % (22,5 % i hela riket). Industrin är starkt exportinriktad. Det finns många stora företag. Verkstadsindustrin har stor betydelse i Göta älv-dalen och delar av Skaraborgs län. Norr om Vänern har skogsindustrin stor omfattning. Även järn- och stål- industrin är viktig. Jordbruket och den jordbruksbaserade industrin är viktig i Skaraborgs län. Många vänerindustrier har större delen av sin exportmarknad på den europeiska kontinenten och har genom vårt lands inträde i EU kommit mycket närmare sin marknad.
Godstransporterna till och från vänerområdet är redan idag omfattande (minst 14,5 milj ton årligen). Härav svarar sjötransportleden över Vänern genom Trollhätte kanal och Göta Älv för ca 3,5 milj ton, järnvägarna på båda sidor Vänern för ca 2,9 milj ton och lastbilstransporterna mot västkusten och kontinenten för ca 8 milj ton gods. En stor del av detta tåg- och bilgods blir även ''sjögods'' i olika västkusthamnar.
Konkurrensen från lastbil och tåg
Sjöfarten har en stark konkurrens från landtransportmedlen och risken är stor att Vänersjöfarten kommer att tappa gods. För att Vänersjöfarten skall kunna utvecklas måste kostnaderna sänkas och nya transportsystem tas fram för ett integrerat och koordinerat sjö- och landstransportsystem.
Utan Vänersjöfart -- sämre miljö
Utan Vänersjöfart bedöms bara mellan 10 och 20 % av områdets godsvolymer hamna på järnväg. Resten förs över till väg. I det fallet har utsläppen av kväveoxider och koldioxid beräknats att öka det dubbla. Likaså bedöms den årliga samhällsekonomiska merkostnaden för trafikolyckor att öka med 15 milj kr.
Även sjöfarten släpper dock ut betydande mängder föroreningar och kraftfulla initiativ måste tas för att begränsa dessa. Färska försök har visat att det är tekniskt gynnsamt att införa reningsanläggningar av fartygens avgaser. Dessutom kan en överenskommelse med våra grannländer vara nära för att begränsa svavelutsläppen från sjöfarten.
Vänersjöfarten som en del av europeisk närsjöfart
Trafiken på de västtyska motorvägarna ökar kraftigt för varje år och de nord-sydliga järnvägslinjerna är högt utnyttjade. Man kan påräkna fortsatta problem för det svenska näringslivets landstransporter i Europa. De svarar t.ex. för 20 % av godstransportarbetet i f.d. Västtyskland och den tyska regeringen gör stora investeringar idag för att öka den andelen.
Förutsättningarna för sjöfart Sverige--Västeuropa förbättras därmed ytterligare och Vänersjöfarten är den del av svensk sjöfart som mest överensstämmer med den europeiska kombinationstrafiken för kust/inlandssjöfart. Enligt transportköparna kräver en framtida utveckling av transportyrket ännu bättre transportkvalitet, tidsprecision och turtäthet. En av flera förutsättningar för sjötransportens utveckling är att den ses som en del av en totallösning eftersom transportköparen i de flesta fall är intresserad av dörr-till-dörr-transporter. Detta beror inte minst på att dagens exportprodukter oftast är långt vidare- förädlade och kräver en varsam hantering och en mycket skyddad transport med så få händer som möjligt som rör godset under vägen.
Vänersjöfarten skall finnas kvar, men konkurrenskraften måste öka
Vänersjöfarten är utsatt för en stark konkurrens från lastbil och tåg. Näringslivets krav på snabba transporter med hög turtäthet gynnar särskilt lastbilen. Begränsade faktorer för Vänersjöfarten är fartygsstorleken och möjligheterna att utveckla fartyg för bl.a. enhetslaster. Godsvolymen har stått stilla de senaste åren. Vänersjöfarten har dock stor betydelse för transportförsörjningen i regionen och är positiv för regionens miljö och säkerhet. Vänersjöfartens omfattning och betydelse i kombination med konsekvenserna av en överflyttning till landtransporter, bl.a. den kända ''hjärtinfarkten'' på vägarna i norra Tyskland, motiverar en kraftig och snar vidareutveckling av sjötransporterna. Utvecklingen bör inriktas mot att gods (traditionellt sjögods men också det allt mer dominerande enhetslastgodset) från mellan-Sverige mot Västkusten och utlandet lastas på fartyg i inlandshamn för att sedan sjötransporteras till hamn- destination så nära mottagaren som möjligt. För att få del av detta innebär det att sjöfarten till/från Vänern måste öka sin konkurrenskraft och sjöfartskostnaderna sänkas.
Vänerregionen har själv genom bildandet av ett ''Vänerhamn AB'' den 1 juli tagit ett viktigt steg för att sänka kostnaderna i vänertrafiken. Med det nya hamnbolaget erhållesökade möjligheter att utveckla nya transportuppläggen slagkraftigare marknadsföringen koncentrerad och förenklad administrativ hantering.
Vidare samarbetar hamnbolaget med Sjöfartsverket i Trollhättekanal och med Vänerns Seglationsstyrelse för att hålla nere hela kostnadsbilden för sjöfarten.
Däremot är regionen i behov av stöd för i första hand forskning och utveckling för att snarast anpassa transportsystem, terminaler och farleder särskilt för nya godsströmmar av enhetslaster. Och detta brådskar för att kunna utnyttja den pågående konjunkturuppgången och därmed den ökande exportpotentialen.
Genom vårts lands inträde i EU har vi fått större manöver- utrymme på denna marknad. Detta aktualiserar en förbättring av vår infrastruktur och då även Vänersjöfarten. Resurser avsedda för åtgärder av en effektivare Vänersjöfart kan ev erhållas ut EU:s fonder. Därför är det viktigt att en utredning om en effektivisering av Vänersjöfarten kommer till stånd. Utredningen bör särskilt beakta hur Vänersjöfarten skall koordineras till EU:s olika trafiksystem samt hur kanalfartleden skall anpassas med anledning härav.
Med stöd av det anförda hemställs
att riksdagen hos regeringen begär en utredning om transportsystemutveckling och terminalanpassning koordinerat för sjö- och landtransporter.
Stockholm den 25 januari 1995 Kjell Ericsson (c) Björn Samuelson (v) Göthe Knutson (m) Marianne Andersson (c) Gullan Lindblad (m) Isa Halvarsson (fp)