Behovet av isbrytning är naturligt nog störst längs norrlandskusten. Det är i norr som isen lägger sig tidigast på hösten och det är i norr som isen ligger kvar längst under våren. Med den stationering som isbrytarna har idag i Stockholm och Karlskrona innebär det långa och dyrbara transportsträckor. Det blir också stor tid till sjöss för besättningarna när transportsträckorna är så omfattande.
Längs norrlandskusten finns Härnösand som passar utmärkt som stationeringsort för våra isbrytare. Norrlandskustens Marinkommando finns här med alla de faciliteter som det innebär. Kustbevakningen och Sjöbevakningscentralen är samlokaliserade med marinkommandot. Olika aktiviteter till sjöss kräver samordning och samarbete i vilket även isbrytare många gånger har en väsentlig roll. Vid haverier och olika slag av olyckor till sjöss är det angeläget att ha tillgång till stabila fartyg som bas- och stödfartyg. Isbrytarnas avancerade utrustning ökar möjligheterna till framgångsrika räddningsinsatser.
I Härnösands hamn får isbrytarna egen väl utrustad kaj och eget kajområde. Egen drivmedelsdepå kan disponeras för både fartyg och helikoptrar. Inseglingsförhållandena är utmärkta med en kort distans, fritt vatten och betryggande farledsdjup. Radartopografin medger lätt angöring även vid dåliga siktförhållanden.
Varvs- och verkstadsresurser med mobila arbetsgrupper finns med kapacitet för löpande underhåll samt även serviceföretag som klarar reparationer på isbrytarnas dieselmotorer.
Två av isbrytarna ingår i Norrlandskustens Marinkommandos krigsorganisation. En basering till Härnösand även under fred skulle öka krigsorganisationens kvalitet. Samtidigt skulle kostnaderna för isbrytning bli lägre eftersom transportsträckorna minskar rejält.
I den effektivisering som är önskvärd av den statliga maritima verksamheten är det naturligt att samlokalisering sker i ökad omfattning för att minska fasta kringkostnader. Förutom statliga maritima verksamheter finns även Räddningsskolan i Kramfors, ett par mil från Härnösand, med vilken Kustbevakningen har ett bra samarbete.
Högskolan i Härnösand har lärarkompetens och utbildningar som kan ge både grundkunskaper och vidareutbildning inom olika ämnesområden även vad gäller utbildning av sjöbefäl.
SCA, MoDo med flera stora industrier i Norrland klarar merparten av sin export med sjötransporter. Deras tonnage ökar och ställer därmed allt större krav på isbrytning längs de svenska kusterna.
Den offentliga sektorn har en vikande sysselsättningsutveckling vilket i hög grad drabbar Härnösand som har en påfallande hög andel yrkesverksamma inom offentlig sektor. Hela länet har under senare år drabbats av minskande sysselsättning och stor utflyttning.
Med hänvisning till det anförda hemställs
att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om att fartyg ur isbrytarflottan stationeras i Härnösand.
Stockholm den 16 januari 1995 Eva Björne (m) Göran R Hedberg (m)