Det har bildats 20 samrådsgrupper i Skåne, som frivilligt engagerar sig i planeringen av Västkustbanan. Många är engagerade i att komma med förslag och ändringar på hur sträckningen av banan skall placeras med tanke på att det är känsliga natur- och kulturmiljöer som t.ex. Glumslövs backar och Rååns dalgång som berörs, andra har synpunkter på hur expropriationsförfarandet går till. Alla samrådsgrupper är kritiska till hur Banverket har bemött deras olika initiativ.
I budgetpropositionen aviserar regeringen att en särskild utredare bl.a. skall redovisa en analys av Banverkets myndighetsuppgifter och roll inom järnvägssektorn. Vidare står det att ''Banverket bör utveckla användandet av miljökonsekvensbeskrivningar, som en del i beslutsunderlaget''. Eftersom järnvägsutbyggnad nu sker över hela landet, efter uppehåll på nästan 100 år, är det viktigt och angeläget att detta sker, så att berörda medborgare känner sig delaktiga i arbetet och får tillgång och möjlighet att yttra sig över bl.a. miljökonsekvensbeskrivningar.
Banverket inte bara ''bör utveckla'' utan skall presentera miljökonsekvensbeskrivningar inför varje nytt järnvägsbygge.
Den särskilde utredaren bör få i uppdrag att redovisa hur Banverket hittills skött kontakterna med berörda medborgare och förslag till ett förbättrat samrådsförfarande.
Med hänvisning till det anförda hemställs
att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om Banverket.
Stockholm den 25 januari 1995 Helena Nilsson (c)