Arbetet pågår nu med att rusta och bygga Stångådalsbanan. Det är viktigt att de av riksdagen vid två tillfällen fattade besluten om medelstilldelning till Stångådalsbaneprojektet nu fullföljs med återstående medelsbeslut i berörda instanser.
Den aktuella järnvägssträckan går genom hela Emådalskorridoren från Kalmar till Linköping med å ena sidan anknytningar mot Karlskrona och Göteborg i söder och sydväst och å andra sidan mot Stockholm och norra Sverige.
Detta skapar inte bara förbättrade utvecklingsmöjligheter för hela den region som banan trafikerar utan också för en effektivare trafikförsörjning för landet. Ett fullföljande innebär att en utbyggnad av infrastrukturen sker i en region där infrastrukturen varit svag eller bristfällig. Det är ur nationalekonomiska aspekter lönsamt. Det ger ökade möjligheter att ta tillvara de resurser i form av råvaror och arbetskraft som finns i dessa regioner.
Genom att fullfölja utbyggnadsbesluten skapas förutsättningar för utveckling och tillväxt och blir det en lönsam investering i social välfärd och trygghet. Att skapa jobben där människor finns är på sikt betydligt lönsammare än att tvinga människor att flytta till jobben. Många av de sociala problem som i dag finns i samhället har sin grund i den alienation och rotlöshet som detta leder till.
Sydöstra Sverige har länge haft en svag befolknings- och sysselsättningsutveckling. En av orsakerna är kommunikationsläget i förhållande till övriga Sverige. Såväl vägar som järnvägar har varit eftersatta.
Det var för att långsiktigt förbättra förutsättningarna för sysselsättning och tillväxt i regionen som fyrklöverregeringen anslog medel för upprustning av Stångådalsbanan.
Beslutet byggde på en utredning som Centerns partisekreterare Åke Pettersson gjort på uppdrag av Bandelsrådet för Stångådalsbanan. Enligt denna var medelsbehovet för en komplett upprustning ca 370 milj kronor.
Hittills har riksdagen av dessa anslagit 271 milj kronor. Kalmar och Östergötlands länsstyrelser har därutöver av anslagen för länstrafikanläggningar tillskjutit 10 milj kronor vardera. Disponibelt har sålunda funnits 291 milj kronor.
Arbetet med upprustningen har gått mycket snabbt och anslagna medel är nu förbrukade.
En förutsättning för att upprustningen skall få den betydelse för regionen som varit avsedd är investeringar som möjliggör att järnvägen också kan användas för godstransporter. Kostnaden för detta är beräknad till ca 50 milj kronor.
För att upprustningen skall kunna fullföljas behövs dessutom medel för ombyggnader av stationsbyggnader och väntsalar samt ombyggnad och automatisering av trafiksignalsystemet. Dessutom finns ett ytterligare finansieringsbehov på ca 16 miljoner kronor för själva banombyggnaden. Det totala investeringsbehovet överensstämmer således fortfarande i stort sett med vad som redovisades i Åke Petterssons utredning.
För att introducera och redan från början få ett bra passagerarunderlag till en ny eller, som i detta fall, nygammal järnvägsförbindelse krävs också olika typer av marknadsföringsåtgärder. Det är rimligt att medel för detta också inrymmes i investeringskostnaderna.
Mot bakgrund av de insatser som hittills gjorts och med den betydelse Stångådalsbanan kan förutsättas få för kommunikationerna i denna del av landet är det synnerligen angeläget att projektet nu fullföljes och att de ytterligare medel som krävs avdelas inom ramen för de resurser som anvisas för infrastruktur- och arbetsmarknadsåtgärder.
Med hänvisning till det anförda hemställs
att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om fullföljande av Stångådalsbanans upprustning.
Stockholm den 25 januari 1995 Roland Larsson (c) Agne Hansson (c) Sivert Carlsson (c)