Trafikutskottet har tidigare behandlat motioner om Götalandsbanan. I betänkande 1992/93:36 skrev utskottet bland annat. ''Utskottet anset det angeläget att infrastrukturplaneringen bedrivs med god framförhållning. Götalandsbanan utgör enligt det underlag som presenterats ett intressant framtidsprojekt. Genom projektet ges möjligheter att bygga upp en stor sammanhängande stadsregion med utmärkta miljövänliga kommunikationer.''
Planeringsarbetet med Götalandsbanan har under 1994 fortsatt inom ramen för Götalandsbanegruppen med landshövdingen Bengt K Å Johansson som ordförande och med tidigare kommunstyrelseordföranden i Jönköping Lars- Erik Josefson som ordförande i projektstyrelsen. I utrednings- och analysarbetet deltar f.n. fem länsstyrelser, Södermanlands, Östergötlands, Jönköpings, Älvsborgs och Göteborgs och Bohus län, samt kommunerna, Borås, Ulricehamn, Jönköping, Nässjö, Tranås, Boxholm, Mjölby, Linköping, Norrköping, Nyköping samt kommunalförbundet GöteborgsRegionen.
Projekt Götalandsbanegruppen är ett flerårigt samarbetsprojekt mellan berörda kommuner och länsstyrelser. Bland annat efter hemställan från Götalandsbanegruppen beslutade regeringen i april 1994 att uppdra åt Banverket att utreda Götalandsbanan med avseende på företags- och samhällsekonomi, effekter för miljö och markanvändning samt regional utveckling. Enligt uppgifter från Banverket fortskrider utredningsarbetet planenligt. Bland annat har sträckningsstudier i Östergötland startats. Götalandsbanegruppens projektstyrelse har för att säkerställa en aktiv medverkan i Banverkets utredningsarbete tillsatt en särskild referens/arbetsgrupp med bland andra landshövdingen Bengt K Å Johansson och företrädare för kommunerna. Flera av de berörda kommunerna har inom respektive områden sammanställt omfattande utredningsmaterial och presenterat alternativa förslag till lösningar.
Det som nu bör aktualiseras är särskilda studier om höghastighetståg som Götalandsbanan är tänkt för. Detta bör göras i ett Europaperspektiv. Flera tyska städer, bland andra Kassel, har gjort speciella undersökningar som visat de positiva följderna för näringsliv, arbetsmarknad, kultur och utbildning som de möjligheter till snabba och miljövänliga transporter som höghastighetståg utgör. Dessa studier borde vara ett bra underlag för motsvarande arbete i vårt land. I sammanhanget bör också EU-kommissionens planer om en ''Nordisk triangel'' beaktas.
Med hänvisning till det anförda hemställs
att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om Götalandsbanan.
Stockholm den 25 januari 1995 Arne Kjörnsberg (s) Martin Nilsson (s) Margareta Sandgren (s) Maj-Inger Klingvall (s) Berit Löfstedt (s) Berndt Ekholm (s) Sten Östlund (s)