Järnvägen som transportsystem på Nordkalotten är mycket viktig. Näringslivets struktur och de långa avstånden motiverar ett väl utbyggt och fungerande järnvägssystem. De miljömässiga fördelarna med järnvägstransporter är vida överlägsna landsvägstransporter.
Mot bakgrund av de ambitioner som finns att utveckla samarbetet inom Barentsregionen är järnvägen en viktig del i hela regionens infrastruktur.
Järnvägsnätet på Nordkalotten måste också betraktas som en viktig del av det europeiska infrastrukturnätet för järnvägstrafik.
Sverige och Finland är sedan den 1 januari 1995 medlemmar i Europeiska unionen. Det finns därför ännu starkare motiv att utveckla järnvägstransporterna och öka investeringarna i järnvägsnätet. Det skulle främja handeln, näringslivet och den ekonomiska utvecklingen i dessa båda länders norra regioner. Medlemskapet i EU gör det möjligt att få hjälp till finansiering av sådana investeringar. Den möjligheten som Finland och Sverige utnyttjar genom att på ett tidigt stadium påbörja ett gemensamt utvecklings- och planeringsarbete vad gäller järnvägskommunikationerna.
Fungerande kommunikationer har en avgörande betydelse för en regions utveckling. Järnvägen är därvidlag en viktig del. För östra Norrbotten är bandelen Boden--Haparanda av stor betydelse.
Bandelen Boden--Haparanda byggdes för att bl.a. möjliggöra järnvägsförbindelser mellan Nordnorge via Malmbanan, Sverige och Finland med förbindelse till Sovjetunionen. Banan som är enkelspårig har en längd av 166 km. På grund av banans låga standard råder det hastighetsnedsättningar till 40--50 km/h under vissa perioder. Den är dessutom inte elektrifierad.
Persontrafiken bedrivs inte längre på järnvägsdelen Boden -- Haparanda. Endast godstransporter förekommer på denna bandel. Godstransporterna utgörs huvudsakligen av sågade trävaror, timmer, pappersmassa och papper.
I mitten av 1980-talet överfördes Haparandabanan från stomjärnvägsnätet till länstrafikens ansvarsområde. Detta var ett mindre väl genomtänkt beslut och till stor skada för möjligheterna att utveckla näringslivet i denna del av Norrbotten. Beslutet stod också i bjärt kontrast till ambitionerna att utveckla ett nordiskt trafiksystem inom järnvägens område.
På centerns initiativ föreslog fyrklöverregeringen att Haparandabanan skulle återföras till stomjärnvägsnätet. Detta blev också riksdagens beslut och innebar en ny framtidstro till befolkningen i berörda kommuner. På initiativ av centern i fyrklöverregeringen har anslagits särskilda medel för att påbörja en upprustning av järnvägen.
Järnväg med svensk spårvidd finns idag till Torneå. Mellan Haparanda och Torneå finns dessutom ett järnvägsspår med finsk spårvidd. För att utveckla ett nordiskt järnvägsssystem är det nu nödvändigt med betydande investeringar.
En fortsatt upprustning av Haparandabanan är nödvändig för att godstrafiken skall kunna utvecklas. Investeringarna bör t.ex. omfatta en ordentlig förstärkning av banvallen, elektrifiering och en omaxlingsstation i Haparanda. Den bör ingå som ett av de projekt som skall prioriteras inom ramen för de satsningar på infrastrukturinvesteringar som skall ske de närmaste åren. Investeringar i denna typ av infrastruktur har också en väsentlig betydelse för att skapa arbetstillfällen i östra Norrbotten som idag är en av landets hårdast drabbade regioner. Detta bör ges regeringen till känna.
Utvecklingen i Ryssland med omfattande satsningar i Murmanskområdet och på Kolahalvön kan skapa nya och betydelsefulla utvecklingsmöjligheter för näringslivet och transportsektorn. Eftersom Haparandabanan är den enda fasta järnvägsförbindelsen mellan Norge/Sverige och Finland/Ryssland skulle banan få en väsentlig betydelse för kommunikationerna på Nordkalotten. Undertecknad föreslog 1992 i en motion till riksdagen att en omfattande studie av strategiska investeringar inom järnvägsområdet på Nordkalotten borde genomföras. Banverket har nu i rapporten ''Järnvägen -- ett viktigt transportsystem i Barentsregionens utveckling'' visat på hur järnvägsnätet inom hela Barentsregionen kan utvecklas.
Banverkets rapport bör ligga till grund för ett gemensamt projektarbete mellan Sverige och Finland för utveckling av järnvägsnätet inom hela Barentsregionen. Genom initiativ från regeringarna i Sverige och Finland samt berörda myndigheter i de båda länderna bör de aktuella projekten aktualiseras inom EU.
I Banverkets rapport föreslås att en ny länk byggs mellan Kalix och Haparanda. Enligt min uppfattning bör resurserna i stället i sin helhet inriktas på en fortsatt och omfattande upprustning av den nu befintliga sträckningen. I övrigt bör förslagen i Banverkets rapport utgöra grund för ett gemensamt investeringsprogram.
Med hänvisning till det anförda hemställs
1. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om järnvägsinvesteringar på Nordkalotten,
2. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om fortsatt upprustning av bandelen Boden--Haparanda.
Stockholm den 24 januari 1995 Per-Ola Eriksson (c)